PRIPREMA SLANIH JELA - DIJETA
PILETINA SA SAMPINJONIMA
Sastojci:
300 grama pileceg belog mesa
300 grama sampinjona
3 glavice crvenog luka
so
biber
Priprema:
Iseckajte luk na kriske,sampinjone operite i isto tako isecite na tanke kriske.Najpre u tiganj stavite sampinjone i posolite ih.Na laganoj vatri mesajte bez prestanka sampinjone da ne zagore posto nema masnoce dok ne puste vodu,a onda u njih dodajte luk i sve poklopite.Povremeno mesajte i kada i luk i sampinjoni puste vodu dodajte meso koje ste prethodno iseckali na sitne kockice.Zatim dodajte pola kafene solje vode. i zacinite sa jos soli.Kada voda uvri otklopite i mesajte dok god ne pocne da se lepi za tiganj.Na kraju dodajte biber.
Uz ovo jelo moze da ide salata po izboru.
PRIJATNO!!
GOVEDINA SA POVRCEM IZ KERAMICKOG PEKACA
Sastojci
300 grama govedjeg buta
1 paradajz
1parika babura
1 glavica crnog luka
2 cena belog luka
1 sargarepa
djumbir
vegeta
aleva paprika
biber
so
lovorov list
Priprema:
Meso dobro ocistite od zilica i masnoce,iseckajte ga na sitne kockice.Povrce(sve osim djumbira) iseckajte na rezance(ja ga iseckam malo krupnije).sve poredjajte u keramicki pekac sa poklopcem(i meso i povrce)Zacinite sa zacinima i ubacite lovorov list i malo rendanog djumbira.Dospite vode tako da i meso i povrce bude u tecnosti,ali ne preko njihovog nivoa.Pekac poklopite i sve zajedno stavite u rernu na 200 stepeni na 2-2 ipo sata.
Pola sata pred kraj mozete da ogulite 3 manja krompira i ubacite u jelo(cela..samo ga potopite i zatvorite ciniju),a mozete i da obarite pirinac ili krompirao prilog.
U ovo jelo se ne stavlja nikakva masnoca i vrlo je bitno da se radi o mladom i ne masnom mesu...
Prijatno!!
PILETINA SA LUKOM I DJUMBIROM
Sastojci:
350 grama pileceg filea(belina)
djumbir
2 manje glavice crnog luka
soja sos
so
pirinac(150 grama)
mix povrca za rizoto
Priprema:
Meso iseckamo na sitne kockice i posolimo.U njega izrendamo 1 manji djumbir i prelijemo soja sosom.Sve dobro izmesamo i sotavimo da odstoji 20 minuta.Za to vreme povrce stavimo u serpu podlijemo sa pola case vode, posolimo ga i stavimo da se lagano izdimsta (obavezno poklopiti).Pirinac obarimo i ocedimo od vode.Ja ga i isperem ,a kada povrce bude dovoljno mekano sve zajedno izmesamo.
..
Kada smo ovo uradili,na tiganj stavite 1 kasiku maslinovog ulja i na njega istresite pripremljeno meso(sve sa soja sosom i svim dodacima).Dok se meso pece isecemo luk na kriske i dobro izgnjecimo da se razdvoje na sto vise delova.Kada meso bude vec skoro gotovo ,pomerimo ga na polovinu tiganja,a na drugu polovinu stavimo luk i neprestano ga mesamo,preko njega prelijemo malo soja sosa.Za luk je dovoljno da se pece 2-3 minuta.Kada sve zavrsite servirate i ..
PRIJATNO!!!
MORSKI PLODOVI
Sastopjci:
1 cen belog luka
1 kasikica maslinovog ulja
prstohvat origana
prstohvat ruzmarina,
prstohvat suvog celera
so
biber
pirinac basmati.
Priprema:
Dobro zagrej dublji tiganj,u njega stavi maslinovo ulje i morske plodove,Sve prelijte sa 100ml vode i dobro poklopite.Beli luk iseckajte na sitne kockice i dodajte u morske plodove.Kada sve dobro provri i kada tecnost ukuva do pola u sve dodajte zacine i pustite da se sve kuva dok tecnost ne ispari do kraja.
Pirinac obarite i ocedite od vode.Mozete ga pomesati sa plodovima ili ga mozete jednostavno staviti kao prilog ovako kao ja.
PRIJATNO !!!
KINESKA PILETINA 2
Sastojci:
500 grama pileceg filea
1 pakovanje kineski mix(zamrznuto povrce)
2 supene kasike soja sosa
zacini po zelji
300 grama pirinca(ja sam stavila belog)
Priprema:
Meso isecemo na kockice,zacinimo po zelji i u njega dodamo 1 kasiku soja sosa.Sve dobro izmesamo i ostavim da odstoji 10 minuta.U vok(ili obican dublji tiganj stavimo 3 kasike maslinovog ulja,zagrejemo ga i na njega stavimo meso ,zajedno sa sosom.Sve dobro isprzimo i u njega dodamo mesavinu kineskog mixa.Poklopimo i ostavimo oko 5 minuta poklopljeno,a zatim skinemo poklopac,dodamo 1 kasiku soja sosa i sve dobro izmesamo,pa tako otklopljeno pecemo(neprestano mesajuci)jos 5 minuta..I to je to..
Pirinac obarimo u vodi i obavezno ga isperemo i procedimo pre serviranja.
PRIJATNO!!!
DJUVEC SA PILETINOM
Sastojci:
1 paprika roga
1 parika babura
1 manji praziluk
1 manja tikvica
2 manje sargarepe
1 paradajz
zacin C
250 grama pileceg belog mesa(filet)
Priprema:
Praziluk iseckati na tanke kolutove,zaciniti ga zacinom C i dobro ga izgnjeciti te ostaviti 5 minuta da odstoji.Za to vreme ostalo povrce sitno iseckati po zelji(ja sam papriku isekla na tanke stapice,tikvicu na kolutice pa svaki kolutic podelila na 4 dela..Kada je sve iseckano sve zajedno pomesajte sa prazilukom i stavite zajedno sa sokom iz praziluka u vatrostalnu ciniju ili u aluminijsku tepsijicu za jednokratnu upotrebu..
Sve zajedno staviti u rernu(bez masnoce i bez dolivanja vode jer ce povrce pustiti svoje sokove) i peci oko pola sata na 200 stepeni.
Belo meso iseci na snicle i zaciniti,zatim ih na gril tiganju ispeci ne koristeci nikakvu masnocu.Kada je meso dobilo lepu rumenu boju servirajte ga na tanjir i pored njega stavite spremljeno povrce,a preko mesa prelijte sok koji je ostao u ciniji.Uz ovako pripremljeno jelo mozete servirati bareni pirinac ili bareni krompir.
PRIJATNO!!!
HLEB SA PROTEINOM I OVSENIM BRASNOM
Sastojci:
2 jaja
1 merica proteina(bez ukusa)
100 grama ovsenog brasna
50 grama pirincanog brasna
malo soli
Priprema:
Umutite jaja( cela ) u njih dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo i protein.Umesite testo kao da pravite obican hleb i od dobijenog testa oblikujte hleb.Vodite racuna da ovo tesyo ne naraste mnogo(jer u njemu nema kvasca),pa stoga oblikujte velicinu otprilike za ono za sta ce vam hleb sluziti...Ja sam trenutno napravila malu baget kiflicu,a od nje je naj lakse praviti mini sendvice ili bilo koju vrstu mini zalogajcica...
Na slici je primer sendvicica sa salatom ,ella sirom ,pecenom piletinom i maslinama,ali isto tako ukusnan moze da bude sendvic sa tunjevinom,prazilukom i salatom ili jednostavno premazite parce hleba kikiriki buterom ili nekim drugim niskokaloricnim premazom....
PRIJATNO!!!
PILECE BELO MESO U SOSU OD SPANACA
Sastojci:
100 grama pileceg belog mesa(fileti)
1 cen belog luka
3 zamrzuta briketa spanaca
100 ml mleka
Priprema.
Pilece belo meso isecite na tanke rezance i osolite,zatim ih poredjajte u tiganj i podlijte sa malo vode i zaklopite .Pustite da snicle dodatno puste vodu i nakon 3-4 minuta otklopite da voda ispari i da snicle pocnu da dobijaju zuckastu boju.
Kada se zapeku sa obe strane u njih sitno iseckajte beli luk i dodajte zamrznute brikete,dolijte kasikicu vode i poklopite.Smanjite ringlu na srednju temperaturu i pustite da se lagano krcka 5-6 minuta povremeno mesajuci.
Kada se sve lagano izdimsta dodajte pola kasikice ovsenog brasna iprelijte preko svega mleko i ostavite da se lagano krcka jos 2-3 minuta,povremeno mesajuci.
Uz ovo jelo moze da se obari pirinac ili da se obari ceo krompir..ja ga jedem samog uz dosta salate..danas sam uz njega servirala salatu od cvekle..
PRIJATNO!!
TORTILJE SA PROTEINSKIM PRAHOM I PILETINOM
Sastojci:
1 kasika ovsenog brasna
1 kasika pirincanog brasna
1 kasika proteina ukusa neutral
1 jaje
3 tanke sniscle belog mesa
slani zacini po zelji
zelena slata,seckani svezi kupus,praziluk seckan na kolutove i masline
Priprema:
U dublju ciniju ubacite jaje,ovseno brasno,pirincano brasno i protein.U njih dodate slane zacine po zelji(ja sam stavila mesavinu zacina za piletinu,jer daje ukusnu pikantnu aromu i crvenkastu boju tortilji..podseca na cili cips).Sve dobro izmesate i od dobijene smese pravite tortilje na tiganju(kao kada pecete palacinke).Ja sam pekla u delimano tiganju jer je on veoma praktican i nema potrebe da se stavlja bilo kakva masnoca tj.testo se ne lepi.
Meso ispecite u foliji ili na grilu i sitno iseckajte.Ja obicno ovo pravim kada mi ostane viska mesa od rucka,bez obzira da li je bareno ili peceno i iskoristim ga na ovaj nacin...
Na gotovu tortilju stavite list zelene salate,poredjajte ostalo povrce i zatim dodajte meso..zatim tortilju savijte sa svake strane..Preko ovako pripremljene tortilje mozete preliti neki niskokaloricni salat dressig ili kecap...Sve opcije i detalje mozete sami kombinovati vodeci racuna da koristite niskokaloricne i zdrave namirnice...
PRIJATNO!!
Kuvanje na pari
Najbolje je da nabavite posebnu posudu za kuvanje na pari, ali ako je nemate možete koristiti metod šerpa-u-šerpu. Naime, donju, za jedan broj veću šerpu napunite sa vrlo malo vode, a zatim na nju stavite broj manju tako da dobro dihtuje, ali je voda ne dodiruje. Takođe, umesto gornje šerpe možete upotrebiti metalnu cediljku.
Očistite povrće, operite ga i ocedite. U međuvremenu, u donjoj šerpi zagrejte vodu do tačke ključanja.
Cediljku stavite preko šerpe sa vodom i poklopite. Kuvajte na pari 5-10 minuta, u zavisnosti od vrste povrća. Povrće pripremljeno na ovaj način bi trebalo da ima jarku boju. Za dodatnu aromu, dodajte malo soka od limuna i/ili začinsko bilje u vodu koja ključa.
Ribu ili piletinu možete takođe pripremati na ovaj način. Riba se kuva 5-10 minuta, a piletina 10-15 minuta(naravno ako usitnite na manje komade).
Naravno da je sve jednostavnije ako koristite elektricno kuvalo napravljeno specijalno za kuvanje na pari...ali ako ga nemate...ovo je provereni stari nacin...
Prijatno!!
ZERO CARB's DAY!!!
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr kill-kill-kill-kill-kill
Kada je u pitanju ovakav dan ishrana mi se bazira na unosu proteinskih obroka i vlakana i zdravih masnoca.Dan obicno pocinjem jajima...pa evo jednog nacina na koji ja spremam ...
Sastojci:
14 belanaca -3 zutaca
Priprema:
11 jaja razdvojite od zumanaca ,a tri ubacite cela u dublju keramicku ciniju koja moze da se koristi u mikrotalasnoj pecnici .Ne stavljate nikakvu masnocu i ne razmucujete jaja...Dovoljno je samo da stavite malo soli i da ih ubacite na pecenje.
Vreme pecenja se razlikuje od pecnice do pecnice,ja obicno pecem na 10 minuta na maximalnoj temperaturi...
Uz ovako pripremljena jaja obavezno ide neka sveza salata.Ja sam trenutno ubacio sargarepu,ljutu paricicu i maslinke..
PRIJATNO!!
SALATA SA INTEGRALNIM MAKARONIMA TUNJEVINOM I BARENIM JAJIMA
Sastojci:
1 konzerva tunjevine
2 jaja
100 grama integralnih makarona
Priprema:
Makarone obarite i procedite.(ja ih prilikom cedjenja operem hladnom vodom).Tunjevinu takodjer ocedite ot tecnosti.Jaja obarite i isecete na kriske.
Sve zajedno pomesamo,posolimo i to je to..Tko zeli ,moze da u njih nasecka maslinke ili da sve prelije nekim ukusnim niskokaloricnim salat dresingom..
PRIJATNO!!!
PECENJE HRANE KADA SMO NA NISKOKALORICNOJ ISHRANI
Nista specijalno....najcesce za pecenje mesa i ponfrita koristim kese za pecenje,ili jednostavno istresem zamrznuti krompir na papir za pecenje i pecem na 200 stepeni nekih 15-20minuta.Isto tako pecenje krompira na stari nacin u ljusci u rerni(npr.pole-presecen krompir na pola samo usoljen)i to isto bez ulja ili neke masnoce...
Za meso obicno koristim gotove zacine za piletinu(radi poboljsanja arome),ali isto tako dovoljno ga je i saqmo zasoliti i peci.Pre zatvaranja kese za pecenje ili folije podijem vrlo malo vode kako bi meso bilo mekse...
CURECE SNICLE
Sastojci:500 grama mleveno curece ili pilece meso
pola glavice crvenog luka,
2 cena belog luka
biber,so
3 jaja.
Priprema:
Meso stavim u ciniju,luk i seckam sto sitnije mogu,dodam jaja i zacine i sve dobro izmesam.
Smesu ostavim da odstoji pola sat i ponovo je izmesam i oblikujem cufte.Napravljene cufte poredjam na papir za pecenje.Pecem ih oko 15 -20 minuta na 200 stepeni..
PRIJATNO!!
Sastojci
- 900 g skuvanog, hladnog pirinča
- 400 g oceđenih komada tunjevine
- 200 g smrznutog graška
- 1 crvena paprika babura
- 100 g crnih maslina bez koštica
- pola veze peršuna
- sok od 1 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema
Rastresite tunjevinu i dodajte je u pirinač. Grašak kuvajte 10 minuta na pari i dodajte ga pirinču. Papriku iseckajte na sitne kockice, a masline na tanje kolutove. Peršun takođe sitno iseckajte. Sve dodajte pirinču.
Pomešajte limunov sok i maslinovo ulje, pa dobro umešajte u pirinač i poslužite.
Pomešajte limunov sok i maslinovo ulje, pa dobro umešajte u pirinač i poslužite.
Napomena
Ova salata je dobra za sve koji paze na liniju, a po želji možete dodati kuvana jaja, krastavce, paradajz, rukolu i bilo koji začin koji želite.
Ovo je mera za 4 osobe.
PRIJATNO!!!
U činiju umutite jogurt, maslinovo ulje i sok od limuna. Posolite po ukusu. Umešajte beli luk i začinske trave.
Sve sastojke pomesajte, zacinite,prelijte dressingom i dobro ohladite...
Prijatno!!!
Šta nam je sve potrebno za ovo ukusno jelo, koje se veoma brzo sprema?
2 pileća filea
susam
malo maslinovog ulja
niskokaloricni barbecue sauce
mladi luk
paprika
brokoli
Piletinu iseckanu na kockice propecite na vrlo malo ulja sa svih strana nekoliko minuta. U posudi pomešajte četiri kašike niskokaloricni barbecue sauce i vode, zatim prelijte tečnost preko piletine. Sačekajte da ispari tečnost i na kraju dodajte susam. Pospite piletinu svežom seckanom paprikom (može i ljuta) i mladim lukom. Služite sa kuvanim basmati pirinčem i brokolijem barenim na pari.(moze i bez njega)
PRIJATNO!!!
Piletinu grilujte u zagrejanom gril tiganju ili jos bplje na rostilju,(a ukoliko nemate gril tiganj,onda ga poredjajte na foliju za pecenje i pecite u rerni) dodajući tikvice, a okrećite je varjačom da s obe strane poprimi zlatno smeđu boju. Proverite da li je piletina gotova tako što ćete uzeti najveći komad piletine, preseći ga i uveriti se da je iznutra bele boje.
200 grama pileceg filea
1 manji praziluk
1 sveza crvena paprika(za pecenje)
2 jaja
so,biber
Nacin pripreme:
Belo meso iseckajte na sitne kockice(sto sitnije to bolje) i zacinite ga po zelji((ja stavim so i biber),papriku ocistite i takodjer iseckajte na sitne kockice.Praziluk icecite na tanke kolutice,stavite ga u ciniju malo posolite i izgnjecite da se kolutici razdvoje.
U tepsiju poredjajte najpre red praziluka ,preko njega pariku,pa zatim pilece meso,pa ponovo praziluk i pariku.Kada sve poredjate prelijte sve sa 2 kasikice vode,prekrijte folijom i pecite 20 minuta na 220 stepeni.Dok se jelo pece razmutite 2 jaja ,malo ga posolite.
Nakon 20 minuta pecenja skinite foliju,ostavite jelo u reni dok ne ispari sva tecnost i jelo ne dobije zlatkastu boju(to je oko 10 minuta dodatnog pecenja),zatim sve prelijte jajima i zapecite(oko 3-5 minuta).
Za pecenje ovog jela ja sam se odlucila za aluminijumsku tepsiju za jednokratnu upotrebu ,jer je ovo obrok za 1 osobu i njena velicina mi odgovara,isto tako mozete koristiti bilo koji ne prijanjajuci pleh ili vatrostalnu ciniju.
PRIJATNO!
Sastojci:
1 konzerva tunjevine
3 supene kasike ella sira
1/3 manjeg praziluka
1/2 cena belog luka
malo narendanog svezeg djumbira
so
Priprema:
U blender umesajte ella sir.Tunjevinu ocedite od tecnosti(ulja ili vode) i ubacite sa sirom u blender.Praziluk i beli luk sitno saseckajte ,djumbir izrendajte na sitno rende(ja nisam stavila vise od kolicine dobijene od dva jaka poteza na rendalici ).Posolite po zelji.
Sve zajedno dobro izmesajte i ubacite u ciniju.Ovako pripremljen obrok mozete jesti kao sam obrok ili ga koristiti kao namaz za pirincane galete ili npr.nordijski hleb.
PRIJATNO!
400 grama pileceg belog mesa bez kostiju
3 krompira
1 paprika
zacini
Priprema:
Piletinu isecite na tanke snicle i zacinite po zelji i ostavite da odstoji.Krompir ogulite i isecite na cetvrine.Papriku ocistite i isecite na sire trake.
U pleh stavite kesu za pecenje,u nju poredjajte zacinjenu piletinu,krompir i meso.Zatim dodajte pola solje za kafu vode i zavezite kesu za pecenje,kesu probusite cackalicom na 2 mesta da voda moze lagano da ispari.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i u nju stavite pripremljenu hranu da se pece.Sve se pece oko pola sata,a ako volite da jelo bude resije kesu za pecenje otvorite 5 minuta pre kraja pecenja.
PRIJATNO!!
LAGANA PILECA SALATA
Sastojci
- 1 zelena salata
- 1 paprika
- 1 paradajz
- 100g pileceg belog mesa
- 1g so, maslinovo ulje
- 1 manja kocka feta sira
Piletinu obariti i ohladiti ,zatim je iseci na kockice.Ostale satojke takodjer iseckati na kockice i sve zajeno izmesati i zaciniti ,te preliti maslinovim uljem.Po zelji moze da se ubaci i poneka maslinka.
Na ovkav nacin mozete da napravite i salatu sa barenim jajima ili tunjevinom,ili nekom drugom vrstom barene ribe bez kozice...Bitno je upotrebiti samo malo mastarije i ....
PRIJATNO!!!
Krastavac salata sa prelivom od jogurta
![]() |
SASTOJCI: |
- maslinovo ulje, ako je potrebno
- 1/4 šolje naseckane sveže nane ili mirođije
- fina morska so i sveže mleveni crni biber
- 2 krastavca naseckana na kockice ili krupno narendana
- 2 kašike naseckane sveže nane ili mirođije
- 150 grama kuvanog belog mesa seckanog na kockice
Priprema
Preliv (dressing) od jogurtaU činiju umutite jogurt, maslinovo ulje i sok od limuna. Posolite po ukusu. Umešajte beli luk i začinske trave.
Sve sastojke pomesajte, zacinite,prelijte dressingom i dobro ohladite...
Prijatno!!!
KINESKA PILETINA
Šta nam je sve potrebno za ovo ukusno jelo, koje se veoma brzo sprema?2 pileća filea
susam
malo maslinovog ulja
niskokaloricni barbecue sauce
mladi luk
paprika
brokoli
Piletinu iseckanu na kockice propecite na vrlo malo ulja sa svih strana nekoliko minuta. U posudi pomešajte četiri kašike niskokaloricni barbecue sauce i vode, zatim prelijte tečnost preko piletine. Sačekajte da ispari tečnost i na kraju dodajte susam. Pospite piletinu svežom seckanom paprikom (može i ljuta) i mladim lukom. Služite sa kuvanim basmati pirinčem i brokolijem barenim na pari.(moze i bez njega)
PRIJATNO!!!
Piletina sa kikirikijem
Sastojci
- 2 kašičice karija
- 100g kikirikija(svezeg neprzenog)
- 700g pilećeg filea iseckanog na kockice
- 4 kašike barbecue sauce(original)bez kalorija
- 1 kašika vegete
Priprema
Kikiriki krupno izblendirajte, pa ga pomešajte sa barbecue sauce-om i karijem(po potrebi dodati malo vode kako bi se dobila srednje tecna smesa, sa kojom se preliva meso). Začinite piletinu vegetom.Poredjajte piletinu u vatrostalnu ciniju. Prelijte piletinu pripremljenim prelivom, pa je pecite na 220C oko 25 minuta. Poslužite toplo uz pirinač,Ko voli moze na kraju dodati neko zacinsko bilje,svezu salatu(paprika,paradajz..) ili susam.
PRIJATNO!!!
Kratko marinirana pileća salata
Sastojci
- 1 crveni luk
- so i biber
- 1 kašika senfa
- 2 pileća filea od po 250 g
- 1 grančica ruzmarina
- 50ml maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 4 paradajza
- 1 veci krastavac
- sargarepa
- persunov list
- 1 manja tikvica
Priprema
Priprema marinade: uz pomoć ručnog blendera u činiji sjedinite , beli luk, seckani ruzmarin i senf. Dodajte so i biber prema ukusu.
Isecite zatim pileće grudi na dugačke trake koje će se brzo ispeći .
Na isti način na koji ste isekli piletinu isecite tikvicu i zatim premazite piletinu i tikvice sa marinadom i ostavite ga da odstoji jedan sat.
Priprema salate: isecite luk na kockice, paradajz isecite na četvrtine,krastavac isecite na kockice, zelenu salatu i rukolu na duge trake, a peršun samo iscepkajte. Za šargarepu upotrebite ljuštilicu kako biste je očistili i napravite od nje duge tanke tračice.
Isecite zatim pileće grudi na dugačke trake koje će se brzo ispeći .
Na isti način na koji ste isekli piletinu isecite tikvicu i zatim premazite piletinu i tikvice sa marinadom i ostavite ga da odstoji jedan sat.
Priprema salate: isecite luk na kockice, paradajz isecite na četvrtine,krastavac isecite na kockice, zelenu salatu i rukolu na duge trake, a peršun samo iscepkajte. Za šargarepu upotrebite ljuštilicu kako biste je očistili i napravite od nje duge tanke tračice.
Priprema jela:
Kada je meso izmarinirano (1 sat), možete da sjedinite sve sastojke za salatu, zacinite je kombinacijom maslinovog ulja sa sokom limuna, solju i biberom.
Kada je meso izmarinirano (1 sat), možete da sjedinite sve sastojke za salatu, zacinite je kombinacijom maslinovog ulja sa sokom limuna, solju i biberom.
Piletinu grilujte u zagrejanom gril tiganju ili jos bplje na rostilju,(a ukoliko nemate gril tiganj,onda ga poredjajte na foliju za pecenje i pecite u rerni) dodajući tikvice, a okrećite je varjačom da s obe strane poprimi zlatno smeđu boju. Proverite da li je piletina gotova tako što ćete uzeti najveći komad piletine, preseći ga i uveriti se da je iznutra bele boje.
Aranžirajte salatu na velikom ovalnom tanjiru, a zatim preko nje stavite piletinu i tikvice.
Ovako pripremljeno jelo mozete jesti samo ili ga preliti salat dressingom sa 0 % kalorija ili eventualno barbecue sauceom sa 0 %kalorija.Za salatu mozete odabrati namirnice koje vi volite,za ovaj put mi smo odabrali ove...
PRIJATNO!!
BELO MESO SA ROSTILJA U MARINADI OD LIMUNA
Iako su ove godine proleće i leto bili doista vremenski nepovoljni oktobar nam je konačno doneo sunčano i lepo vreme. Ima li bolje verzije nego iskoristiti ga za roštiljanje na dvorištu sa rodbinom i prijateljima. Pripremili smo Vam jedan predlog marinade za roštilj. Kao i inače, ptice su rešenje!
Ako pitate bilo kojeg bodybuildera koji mu je glavni izvor proteina, reći će vam pileće belo meso. Budući da sadrže malo masnoća, ona su glavni izvor aminokiselina. Kad želite povećati mišičnu masu, prirodan je izbor nemasna piletina: nemasni proteini omogućavaju vam da unosite složene ugljene hidrate kao izvor energije za treniranje i oporavak.
Naravno, i kod definicije, bodybuilder će hteti smanjiti unos kalorija, a prvi izbor je da unosi što čistijee izvore proteina. I tako, pileće belo meso je zaista dobar odabir za sve.
No, na drugo pitanje koje postavite bodybuilderima: "Kakvog je ukusa pileće belo meso?" odgovor će biti: "Užasnog"! Jedan od razloga za to je nedostatak masnoća. Krajnje nemasna mesa su najčešće suva zbog čega im je i ukus narušen.
Upravo zbog toga, ponekad bodybuilderi ne mogu izdržati ovu bezukusnu jednoličnost pa počinju jesti ono što im se sviđa. No, pilebelo meso ne moraju biti bezukusno. Sledeći će vam recept to dokazati. Jednostavan je i ukusan. Marinirajte beline preko noći u jednostavnoj marinadi i uživajtjte!
POTREBNI SASTOJCI:
5 kasikica soka limuna
3 kasikica sirceta
1 kasicica devičanskog maslinovog ulja
1 kasikica naseckanog ruzmarina
1 kasikica zgnječenog češnjaka(belog luka)
so i biber po želji
2 kom svezeg pilećeg belog mesa (150-175g) bez kožice
NACIN PRIPREME:
U velikoj posudi pomešajte prvih sedam sastojaka i dobro promešajte. Piletinu stavite u marinadu i sve ostavite u frizideru preko noći. Zagrejte roštilj i pecite sa svake strane 4-5 minuta. Pecite dok meso više nije ružičasto iznutra. Bacite ostatak marinade. Poslužite sa salatom ako ste na dijeti, ili salatom i velikim pečenim krumpirom kada radite na masi.Recept je za dve porcije.
Prehrambene vrednosti: po porciji-219 kalorija, 36 grama proteina, 3 grama ugljenih hidrata, 7 grama masnoća, vlakna u tragovima...
Prijatno!
MUSAKA OD PILETINE SA PRAZILUKOM I PAPRIKOM
Sastojci:200 grama pileceg filea
1 manji praziluk
1 sveza crvena paprika(za pecenje)
2 jaja
so,biber
Nacin pripreme:
Belo meso iseckajte na sitne kockice(sto sitnije to bolje) i zacinite ga po zelji((ja stavim so i biber),papriku ocistite i takodjer iseckajte na sitne kockice.Praziluk icecite na tanke kolutice,stavite ga u ciniju malo posolite i izgnjecite da se kolutici razdvoje.
U tepsiju poredjajte najpre red praziluka ,preko njega pariku,pa zatim pilece meso,pa ponovo praziluk i pariku.Kada sve poredjate prelijte sve sa 2 kasikice vode,prekrijte folijom i pecite 20 minuta na 220 stepeni.Dok se jelo pece razmutite 2 jaja ,malo ga posolite.
Nakon 20 minuta pecenja skinite foliju,ostavite jelo u reni dok ne ispari sva tecnost i jelo ne dobije zlatkastu boju(to je oko 10 minuta dodatnog pecenja),zatim sve prelijte jajima i zapecite(oko 3-5 minuta).
Za pecenje ovog jela ja sam se odlucila za aluminijumsku tepsiju za jednokratnu upotrebu ,jer je ovo obrok za 1 osobu i njena velicina mi odgovara,isto tako mozete koristiti bilo koji ne prijanjajuci pleh ili vatrostalnu ciniju.
PRIJATNO!
NISKOKALORICNI NAMAZ OD TUNJEVINE I ELLA SIRA
Sastojci:
1 konzerva tunjevine
3 supene kasike ella sira
1/3 manjeg praziluka
1/2 cena belog luka
malo narendanog svezeg djumbira
so
Priprema:
U blender umesajte ella sir.Tunjevinu ocedite od tecnosti(ulja ili vode) i ubacite sa sirom u blender.Praziluk i beli luk sitno saseckajte ,djumbir izrendajte na sitno rende(ja nisam stavila vise od kolicine dobijene od dva jaka poteza na rendalici ).Posolite po zelji.
Sve zajedno dobro izmesajte i ubacite u ciniju.Ovako pripremljen obrok mozete jesti kao sam obrok ili ga koristiti kao namaz za pirincane galete ili npr.nordijski hleb.
PRIJATNO!
PECENA PILETINA SA KROMPIROM
Sastojci:400 grama pileceg belog mesa bez kostiju
3 krompira
1 paprika
zacini
Priprema:
Piletinu isecite na tanke snicle i zacinite po zelji i ostavite da odstoji.Krompir ogulite i isecite na cetvrine.Papriku ocistite i isecite na sire trake.
U pleh stavite kesu za pecenje,u nju poredjajte zacinjenu piletinu,krompir i meso.Zatim dodajte pola solje za kafu vode i zavezite kesu za pecenje,kesu probusite cackalicom na 2 mesta da voda moze lagano da ispari.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i u nju stavite pripremljenu hranu da se pece.Sve se pece oko pola sata,a ako volite da jelo bude resije kesu za pecenje otvorite 5 minuta pre kraja pecenja.
PRIJATNO!!