SOJA - DA LI JE ZDRAVA?
Od tofua,
takosa do bejbi formula i burgera, proizvodi bazirani na soji se slave kao
zdravi izvori proteina, sa reputacijom da su „potpuno prirodni i dobri po
zdravlje“. Nove studije su, sa druge strane, podigle nivo svesti, postavljajući
pitanja o uticaju sastojaka soje na uvećani rizik od kancera dojke kod žena,
uticajima na moždane funkcije kod muškaraca, odnosno skrivenih deformiteta kod
novorođenčadi.
Suština zabrinutosti eksperata leži u hemijskom
šminkanju soje: pored svih nutrijenata i proteina, soja sadrži i prirodnu
hemikaliju koja oponaša estrogen. Pojedine studije na životinjama su pokazale
da ova supstanca može izmeniti seksualni razvoj. Štaviše, samo dve čaše sojinog
mleka dnevno, tokom jednog meseca, predstavlja dovoljan unos ove hemikalije da poremeti menstrualni ciklus.
Izoflavoni u zrnu soje
Zrno soje
sadrži impresivnu paletu fitohemikalija (biološki aktivnih komponenata, biljnih
derivata), od kojih su za sada najinteresantniji upravo izoflavoni. Izoflavoni
su komponente koje se proučavaju usled njihove korekacije sa pojedinim
simptonima menopauze, prevencije kancera, usporavanja ili izmenjivanja osteoropoze
i redukcije rizika od srčanih oboljenja.
Kritike na
račun soje ukazuju na činjenicu da zrno soje, u prirodnom obliku, nije pogodno za ljudsku ishranu. Samo
nakon fermentacije u određenom vremenskom periodu, ili nakon široke obrade,
uključujući i hemijske ekstrakte i visoke temperature, zrnevlje, tačnije
proteinski izolat na bazi soje, postaje pogodan za varenje i apsorpciju nakon
konzumacije.
Dokazano je
da zrno soje sadrži anti-nutrijent, koji se naziva fitatna kiselina, kao što je
slučaj sa skoro svim zrnevljem. Ipak, zrno soje ima znatno više koncentracije
ove kiseline. Fitatna kiselina može da blokira apsorpciju pojedinih minerala,
uključujući magnezijum, kalcijum, gvožđe i cink. Epidemiološke studije su
pokazale da stanovništvo iz zemalja trećeg sveta kod kojeg se primećuje visoka
konzumacija zrnevlja i soje beleži manjak pobrojanih minerala. Takođe se mora
ukazati da na ovo posebno mora da se obrati pažnja u smislu zdravlja
novorođenih beba kojima se daje dohrana bazirana na soji.
Šta je istinito?
Često se
odgovor o istini može dobiti ako obratite pažnju ko ima interes o predmetu
vašeg interesovanja. U našem slučaju, možemo se zapitati ko ima interes, ko
zarađuje novac od široko rasprostranjene konzumacije soje? Pre svega, moćne
kompanije koje proizvode genetski modifikovanu soju, zatim kompanije koje
proizvode mnoštvo proizvoda upravo na bazi soje. Ili sindikati i organizacije
poljoprivrednika u mnogim zemljama koji se udružuju u uzgoju soje.
Više negativnog nego pozitivnog
Zrno soje sadrži veliki broj opasnih supstanci. Već smo pomenunli fitatnu kiselinu. Ova organska kiselina je
prisutna u skoro svim zrnima, ali nigde u tako visokoj koncentraciji, kao što
je slučaj sa sojom. Kao što je pomenuto, ova kiselina se ponaša kao blokator
nekoliko esencijalnih minerala, posebno cinka. Dodatno, zrno soje je takođe
veoma otporno na sve tehnike kojima se prisustvo fitata smanjuje, kao što je
slučaj sa dužim kuvanjem, na slabijoj vatri.
Zrno soje
takođe sadrži potentne blokatore enzima. Ovi inhibitori blokiraju apsorpciju
tripsina i drugih enzima koji su neophodni našem telu za varenje proteina.
Uobičajeno kuvanje ne deaktivira ove štetne antinutrijente, koji mogu
uzrokovati ozbiljne stomačne poremećaje, redukovano varenje proteina, što skupa
može uzrokovati hroničan nedostatak aminokiselina u organizmu.
Dalje, zrno
soje takođe sadrži i hemaglutinin, supstancu koja uzrokuje zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca. Ova zgrušana zrnca ne mogu
valjano da apsorbuju kiseonik zarad njegove distribucije do drugih tkiva u
telu, samim tim nisu ni u stanju da održavaju optimalno kardiovaskularno
zdravlje.
Hemaglutinin
i tripsin se još označavaju i kao „depresanti rasta“. Iako postupak
fermentacije sojinog zrna deaktivira oba, kuvanje i precipitacija to ne mogu da
ostvare. Iako se ovi enzimski blokatori primećuju u manjim koncentracijama u
precipiticiranim proizvodima soje, kao što je tofu, nisu potpuno eliminisani.
Iz ovog razloga, ako ipak želite da unosite soju ili njene derivate, savetujemo vam da se ograničite na fermentisane
proizvode.
Samo nakon
duže fermentacije se pomenuti antinutrijenti redukuju, omogućavajući tako neke
koristi za ljudsku ishranu. U ostalim slučajevima, nutritivna vrednost soje i
njenih derivata, u najmanju ruku je diskutabilna!
Soja i hormonski balans
Ako je tofu
biljnog porekla, to ne znači nužno da je
u pitanju zdrav izvor hrane!
Mnogi
veruju u koristi tofua, odnosno formula za dohranu beba i drugih derivata i
ekstrakata soje... Ali, konzumacija ovih izvora se, srećom, sve više dovodi u
pitanje.
U jednoj
studiji Džil Šnajdera (Jill Schneider), na Univerzitetu Betehem, Pensilvanija,
kao uzorci su korišćeni hrčci. Studija je pokazala da su komponente soje –
izoflavoni značajno ubrzali početak puberteta kod glodara.
Ova
otkrića, koja su slična zaključcima druge studije izvedene na pacovima, može
takođe biti relevantna i za ljude, prema rečima Šnajdera. Ona napominje da
mnoge bebe koje su alergične na mlečne proizvode se dohranjuju derivatima soje,
koji upravo sadrže izoflavone. Oni se, prema njenim rečima, ponašaju kao
estrogen, prirodni hormon, važan za razvoj i muškaraca i žena.
Dohranjivati
bebe derivatima soje je bukvalno zlostavljanje
dece! Beba na ovakvoj dohrani će kroz fitoestrogene uneti dozu približnu 5
pilula za kontracepciju dnevno!!! Šteta je ogromna!
Drugi razlozi za izbegavanje soje
Ogroman
procenat soje na tržištu, oko 90%, genetski je modifikovan, a pored toga beleži
i jednu od najviših kontaminacija pesticidima.
Oni koji se
bave preradom soje su uložili veliki trud da izbave ove antinutrijente iz
finalnih proizvoda, posebno iz sojinog izolata (eng. soy protein isolate – SPI) koji je ključan sastojak u većini hrane
koja imitira meso i mlečne proizvode,
uključujući ovde i dohranu za bebe i neke vrste i brendove sojinog mleka. SPI
nije nešto što možete stvoriti u svojoj kuhinji. Njegova proizvodnja se odvija
u fabrikama gde se zrno soje meša sa
alkalnim rastvorom kako bi se odstranila vlakna, zatim biva precipititisano i
izdvojeno tokom pranja u kiselini i, na kraju, neutralizovano u alkalnom
rastvoru.
Pranje
kiselinom u aluminijumskim rezervoarima razlog je značajnog prisustva aluminijuma u finalnom proizvodu. Kao
posledica toga, krajnja formula bazirana na soji ima preko 1000% više
aluminijuma nego konvencionalne mlečne formule! Majčino mleko je, naravno,
najbolje, ali ukoliko ono ipak nije opcija, treba biti veoma pažljiv sa izborom
komercijalnih formula na tržištu. Mlečni protein je hidrolizovan 80%, što se
pozitivno odražava na umanjivanje mogućnosti alergijskih reakcija.
Na kraju
dolazi proces sušenja na visokim temperaturama, kako bi se dobio
visokoproteinski prah.
Nitriti,
koji su potentni karcinogeni, formiraju se upravo u toku ovog procesa sušenja,
a toksin lizinoalanin se formira tokom alkalne obrade. Brojni veštački
zaslađivači i dodaci ukusa, posebno MSG, dodaju se u izolat soje i drugih
biljnih proteina, kako bi se zamaskirao njihov „zrnasti ukus“, odnosno imitirao
ukus mesa.
I pored
svega ovoga, SPI i teksturni biljni proteini se naširoko koriste u širokoj
paleti prehrambenih proizvoda: od hrane za menze i škole, preko brze hrane i
dijetalnih napitaka. Agresivno se promovišu u zemljama trećeg svega, gde se
veoma široko konzumiraju...
Marketing i soja
Kompanije
za odnose sa javnošću pomažu u kreiranju pozitivnih istraživanja, a potom i
„stručnih“ tekstova koji se objavljuju u različitim glasilima, novinama i
časopisima. Sa druge strane, firme za lobiranje i pravna savetovanja pomažu u
donošenju povoljnih pravnih propisa. Rečju, sve se vrti oko profita. Zanimljivo
je primetiti da je profit najviše porastao u proizvodnji i prodaji sojinog
mleka. Sa 2 miliona USD u 1980. na 300 miliona USD u 2001. u SAD. Razvoj u
tehnologijama proizvodnje doprineo je da se ovaj gorki, bledosivkasti napitak
upakuje u nešto što će zapadni svet i kupci prihvatiti, nešto što ima ukus
sličan milkšejku, ali vam ne stvara osećaj krivice...
Šta je sa tvrdnjama da soja preventivno deluje na
pojavu kancera?
Pojedini
izvori ukazuju da soja ima snažne antikancerogene koristi, pa tako jedna
studija zaključuje da Japanci, koji konzumiraju soju oko 30 puta više od
Amerikanaca, imaju mnogo manji procenat kancerogenih oboljenja dojke, materice
i prostate.
To zaista
jeste statistička istina. Ali, Japanci, kao i drugi azijati, imaju znatno viši
procenat oboljenja od drugih vrsta kancera, posebno stomaka, jetre i pankreasa.
Azijati u svetu imaju možda i najveći procenat kancera tiroidne, štitne žlezde.
Logika koja povezuje niske stope reproduktivnih kancera sa konzumacijom soje mora uključiti i činjenicu o visokom
procentu oboljenja štitne žlezde i digestivnih kancera, posebno jer se soja
pokazala kao uzrok ovih kancera u studijama izvedenim na glodarima.
Tokom 1991.
japanski istraživači su pokazali da dnevni unos od 30 g (dve supene kašike)
soje tokom jednog meseca uzrokuje značajno uvećanje hormona tiroidne žlezde.
Mnogi ispitanici su se, pored ostalog, žalili i na konstipaciju, letargiju,
premor, čak i onda kada je konzumacija joda bila optimalna.
Dvadeset
pet grama proteinskog izolata soje, sadrži oko 50 do 70 mg izoflavona. Potrebno
je svega 45 mg izoflavona da izazove menstrualne poremećaje kod žena,
uključujući i redukciju hormona koji su neophodni za ispravno funkcionisanje
štitne žlezde. Važno je istaći i da se ove štetne posledice nastavljaju čak i
do 3 meseca nakon prestanka konzumacije sojinih proizvoda.
U 1992.
švedska zdravstvena služba zaključila je da 100 g proteina soje daje koncentraciju estrogena jednaku jednoj piluli
za kontracepciju!
Kontraceptivna pilula za novorođene bebe
Upravo su izoflavoni u dohrani za bebe razlog za
najveću brigu! Tokom 1998. istraživači su
izašli sa zaključkom da dnevno izlaganje novorođenčadi izoflavonima u dohrani
je 6-11 puta veće s obzirom na telesnu težinu, nego što je to slučaj sa dozama
koje bi imale hormonskih efekata kod odraslih osoba koje konzumiraju hranu
baziranu na soji. Prisustvo izoflavona kod beba koje su dohranjivane bilo je
13000-22000 puta više nego koncentracije plazma estradiola kod beba kojima je
davana dohrana na bazi kravljeg mleka.
U SAD
približno 25% beba se hrane dohranom na bazi soje. Kao što je istaknuto,
postoje zaključci koji ukazuju da proporcionalno telesnoj težini bebe na
sojinoj dohrani unesu koncentraciju estrogena koja bi bila jednaka otprilike 5
kontraceptivnih pilula svakog dana! Suprotno tome, u mlečnim formulama skoro da
nije zabeleženo prisustvo fitoestrogena, kao ni u slučaju ljudskog, majčinog
mleka, čak i u situacijama kada je majka konzumirala proizvode bazirane na
soji
Izvor: healingdaily com
Plaćanje pouzećem, po prijemu pošiljke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 5.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 5.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%