FUNKCIONALNA ISHRANA
FUNKCIONALNA ISHRANA |ŠTA JE FUNKCIONALNA HRANA I ZAŠTO BI
TREBALO DA JE UNOSIMO
O funkcionalnoj ishrani i
funkcionalnim namirnicama slušamo sve više. Ali, šta ovi pojmovi znače u stvari
i zašto su korisni za naše zdravlje?
Šta su funkcionalne namirnice?
Pojam je prvi put upotrebljen u Japanu
tokom osamdesetih godina prošlog veka, gde su namirnice iz ove grupe definisane
kao namirnice za specifičnu zdravstvenu
upotrebu (eng. Food for Specific
Health Use – FOSHU). Namirnice iz FOSHU grupe raspolažu naučno dokazanim koristima u mnoštvu studija. Ovo dalje znači da
funkcionalne namirnice imaju koristi koje su znatno šire od nutritivnih, dakle,
imaju uticaja na jednu ili više
fizioloških funkcija.
Definicija i pravni propisi
U ovom momentu u zakonodavstvu
Evropske unije nema pozitivnih (važećih) pravnih propisa o funkcionalnoj hrani/namirnicama,
odnosno obaveznim nutritivnim izjavama (etikete na pakovanjima o sastavu
proizvoda i njegovim nutritivnim vrednostima). Čak ni američka FDA nema
usvojenu definiciju o funkcionalnim namirnicama ili ishrani.
Prema evropskoj
FUFOSE (eng. Commision on the Science of Functional Food in Europe),
funkcionalna je „hrana/namirnice koje imaju korisne efekte na jednu ili više
funkcija u telu, pored nutritivnih efekata, u smislu unapređivanja zdravlja i
osećaja blagostanja (eng. well-being), odnosno smanjuju rizik od oboljevanja.
Konzumira se kao deo uobičajene ishrane. Ne dolazi u formi pilule, kapsule, ili
bilo kojoj formi suplementacije“.
Primeri funkcionalnih namirnica
Nisu u pitanju nikakve nepoznate
namirnice, odnosno hrana koju niste ranije konzumirali i koju verovatno i u
ovom momentu imate u svojoj ostavi, frižideru ili zamrzivaču.
Voće, povrće, žitarice
Bilo da je reč o prirodnom, ili
genetski odabranom (modifikovanom), pojedine vrste voća i povrća se opravdano
smatraju funkcionalnim, iz razloga što sadrže
biokativne hemijske elemente koji imaju potencijal da umanje rizik od pojedinih
upala i bolesti.
Setite se borovnice, slavnog
antioksidansa, brusnice, izuzetno korisne u borbi protiv urinarnih infekcija,
ili limunastog voća, koje je odličan izvor C vitamina i bioflavonoida. Primera
radi, crveno voće i povrće sadrži likopen, koji pomaže optimalno funkcionisanje
prostate, pluća i stomaka.
Crveno grožđe, borovnica, jagoda,
kupina, trešnja, nar, narandže i drugo povrće, bogati su antocijaninima,
korisnim za spuštanje krvnog pritiska, odnosno prevenciji srčanog udara.
Bromelain, prisutanu ananasu, je
digestivni proteolitički enzim, veoma aktivan u antiinflamatornim i
antitrombotičkim procesima.
Žuto i zeleno povrće, poput spanaća,
kupusa, kukuruza, avokada, lubenice, sadrži lutein i zeaksantin, visokokorisne
za zdravlje očiju i prevenciju katarakte.
Konzumacija zelenog povrća, poput
brokolija, kupusa i drugih lisnatih biljaka, čini se da ima značajne atribute u
tretiranju tumora.
Predstavljajući izvore sa visokom
koncentracijom bioaktivne snage, poznati su i pod imenom fitonutrijenti i obuhvataju mnoštvo elemenata poput: flavonoida,
likopena, antocijanina, beta-karotena, luteina, zeaksantina, bromelaina i
drugih.
Fitonutrijenti, tradicionalno povezani
sa osećajem blagostanja, zadovoljstva, nedavno su potvrđeni i naučnom građom
kao veoma korisni za ljudsko zdravlje.
Probiotici i prebiotici
Drugi izvori funkcionalne hrane imaju
dodatnu komponentu, kao što je slučaj sa probioticima, prebioticima, stanolima
i biljnim sterolima, kao što je slučaj sa pojedinim jogurtima koji su prisutni
na tržištu.
Probiotici su živi, aktivni
mikroorganizmi, uglavnom bakterije koji, konzumirani u adekvatnim količinama,
daju korisne efekte na zdravlje crevne bakterijske flore, tj. mikrobiote.
Prebiotici, sa druge strane,
promovišu razmnožavanje pojedinih bakterija u crevima i blokiraju razvoj
organizama koji su potencijalno opasni po zdravlje crevnog trakta.
„Free-form“
i obogaćena hrana
Free form hrana podrazumeva
one namirnice kod kojih su komponente ili redukovane, ili potpuno odstranjene,
zarad neke posebne namene, kao što je slučaj sa nemasnim mlekom, ili mlekom bez
laktoze, odnosno jajima obogaćenim omega 3, u slučaju obogaćene hrane.
Dakle, reč je o izvorima bez određenih
komponenti, ili izvorima koji su obogaćeni određenim komponentama. Kada su u
pitanju obogaćeni izvori, najčešće su to formule sa dodacima vitamina, vlakana,
kalcijuma, omega 3 i dr. Komponenti koje su korisne za zdravlje i imunitet.
Zašto bi trebalo konzumirati funkcionalnu hranu?
Kao što smo pokazali kroz primere,
nisu u pitanju nikakvi suplementi, pilule i sl, već prava hrana, u svojoj prirodnoj formi. Suština je u tome da ukoliko
je ova hrana sastavni deo vaše balansirane ishrane i zdravog stila života, može
vam ponuditi naučno dokazane koristi po
zdravlje, odnosno pomoći u prevenciji različitih patologija.
Sinergija između konzumiranja
funkcionalne hrane, balansiranja makronutrijenata i redovne fizičke aktivnosti
svakako da pomaže psihofizičkom osećaju blagostanja i opštem zdravlju.
Obimna naučna građa potvrđuje da
optimizacija konzumiranja funkcionalnih namirnica može pomoći kod brojnih
patologija, kao što su osteoporoza, gojaznost, dijabetes, kardiovaskularna
oboljenja.
Osobine funkcionalne hrane
Dokazano je da funkcionalna hrana može
pomoći u:
-usporavanju
starenja ćelija, kroz borbu sa slobodnim radikalima i optimizaciju
oksidativnog stresa u telu, zahvaljujući
antioksidansima, pre svega
-jačanju
imunog sistema
-optimizaciji
crevnih funkcija, kroz balansiranje crevne flore, imunoloških aktivnosti,
biodostupnosti nutrijenata, optimizacije crevnog tranzita i dr.
-umanjivanju
rizika od kardiovaskularnih oboljenja, kroz promovisanje zdravlja
kardiovaskularnog sistema, zahvaljujući zaštitnim i kontrolnim aktivnostima
holesterolemije i trigliceridemije.
Budućnost funkcionalne hrane
Buduća naučna istraživanja su potrebna
kako bi se potvrdila bezbedna konzumacija funkcionalnih namirnica, posebno onih
čiji je originalni, prirodni sastav izmenjen.
Kako bi bile validne, ove studije
moraju podrazumevati različite biomarkere,
npr. biološke, genetske ili biohemijske indikatore koji mogu ukazati na
korelaciju sa razvojem neke patologije. Takođe, istraživanje mora obratiti
pažnju i na genetsku raznovrsnost, uticaj na crevnu bakterijsku floru, faktor
koji sve više dobija na značaju, kada je reč o opštem zdravlju.
Ipak, nema sumnje da je u pitanju pozitivni trend u ishrani, koji se
protivi izrazitoj industrijalizaciji namirnica i preradi hrane, što za posledicu
ima smanjivanje hranljivosti namirnica koje su prisutne na tržištu i koje
iznosimo na trpezarijski sto.
U Evropi se primećuje značajan porast
u interesovanju za postulate zdrave ishrane tokom protekle decenije, što će
sigurno uvećati prisustvo funkcionalnih
namirnica u marketima i na biljnim pijacama.
Izvor:academic oup
KREATIN CENA
Plaćanje pouzećem, po prijemu pošiljke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 5.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 5.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%