JEDITE PROTEINE, PA ONDA UGLJENE HIDRATE!





Bitno je šta jedete ali i kako i kada jedete

Ljudi uglavnom najviše pažnje posvecuju  vrsti hrane koju unose, što svakako nije pogrešno, medutim ukoliko bi se makar malo pažnje posvetilo tome kako i kada se jede to bi moglo dati znacajne rezultate.
U tekstu koji slijedi pricacemo o tome kako treba da pristupite vašem obroku kako biste izvukli maksimalne benefite iz njega. Takode cemo obuhvatiti i neke pojmove i procese kako biste lakše razumjeli kako se stvari odvijaju u tijelu.


Insulin je signalni hormon koji luci naša gušteraca kako bi se hranjivi sastojci iz hrane posle varenja raspodijelili kroz tijelo. Insulin putuje kroz tijelo i kada se veže sa insulinske receptore koji su na celijama daje signal istima da se otvore i da prime hranjive materije iz krvi.

Insulinska osjetljivost je sposobost tijela da glukozu (šecer u krvi) uskladišti u mišicima, tj. da ga pretvori u glikogen.

Insulinska rezistencija je nesposobnost tijela da uradi gore navedeno pa se zbog toga više šecera iz krvi pretvara u rezerve energije, tj. ide u masno tkivo umjesto da se uskladišti u mišicu.

Ove dvije pojave su uslovljene genetikom, stilom života i nacinom ishrane. Osoba koja redovno trenira, zdravo se hrani, odmara itd. ce imati mnogo vecu insulinsku osjetljivost dok ce osoba koja ne pazi mnogo na ove stvari stvarati insulinsku rezistenciju koja vremenom može dovesti do diabetesa tipa 2.

Osjetljivost receptora

Mnogi ljudi se najviše opterecuju sa nivoima odredenih anabolickih hormona u krvi. Najviše pažnje se posvecuje tome koliko je visok testosteron ili ovaj ili onaj hormon. Medutim cinjenica koju mnogi zaboravljaju su receptori i njihova osjetljivost, tj. sposobnost da prihvate hormone i tako okinu njihove efekte. Primjer sa testosteronom je taj da je dokazano da svi mi manje više imamo približne nivoe testosterona u krvi (ukoliko smo istih godina i pola) ali da su kod nekih od nas androgeni receptori (receptori za koje se testosteron vezuje i okida svoje anabolicke efekte) mnogo osjetljiviji i da stoga imamo ljude koji lako dobijaju mišicnu masu dok nekima to teško ide.




Ni insulin i njegovi receptori nisu ništa drugaciji. Ukoliko su receptori insulina slabo osjetljivi oni nece prihvatati insulin i samim tim mišicne celije se nece otvarati da prime sastojke iz krvi. Prosto.

Naime, rezistencija se stvara kada receptore dugo preplavljujete odredenim hormonima. To je jednostavno mehanizam našeg tijela - da gasi receptore kada vidi da su oni preplavljeni hormonima.

Da bi bolje približili ovu sliku pogledajmo banalni primjer za receptore dopamina. Dopamin je hormon zadovoljstva koji se luci kada nam se desi nešto lijepo, kada postignemo nešto bitno itd. Ukoliko biste svaki dan dobijali po par hiljada eura na kladionici, imali sve najljepše žene koje poželite, imali kola koja ste sanjali itd. vaši receptori dopamina koji se nalaze u mozgu bi iz dana u dan bili preplavljeni dopaminom. Mozak bi vremeom poceo da gasi receptore dopamina i iako bi sve te stvari koje vam se dogadaju podsticale lucenje iste kolicine dopamina vi jednostavno ne bi mogli da osjetite isto zadovoljstvo kao prije jer su vaši receptori ugašeni.  Iz tog razloga dosta bogatih i slavnih pribjegava narkoticima jer je potrebna veoma velika kolicina dopamina da bi se osjetilo cak i osrednje zadovoljstvo.
Isti ovaj mehanizam odvija se za sve ostale hormone - preplavite receptore hormonima i mozak ce poceti da ih gasi.

Ukoliko vašim nacinom ishrane cesto podižete insulin veoma visoko vaši insulinski receptori ce poceti da "tupe" i vremenom ce sve manje i manje reagovati na insulin. Ukoliko želite da insulinska osjetljivost bude visoka morate voditi racuna o tome koliko visoko i cesto podižete insulin.

Nivoi glukoze i insulina su manji ako jedete proteine prvo

U jednoj studiji doktori su uzeli 11 pacijenata koji su bili gojazni i imali dijabetes tipa 2. Studija je nalagala subjektima da u prvoj nedelji jedu svoj obrok  tako što ce jesti prvo hidrate a posle protein i masti. U drugoj nedelji date su im instrukcije da prvo pojedu proteine pa kasnije da predu na hidrate.

I u prvoj i u drugoj nedelji oni su mjerili njihove nivoe glukoze u krvi posle 30, 60 i 120 minuta.

Na kraju eksperimenta rezultati su pokazali da su nivoi glukoze bili manji za 29%, 37% i 17% u nedelji kada su subjekti jeli prvo proteine. Takode subjekti su imali i znatno niže nivoe insulina u odnosu na prvu nedelju.

Šta ovo znaci za nas? Pa samim tim što je otpuštanje insulina slabije veca je šansa da ce receptori prihvatiti insulin i da ce se mišicne celije otvoriti da prime hranjive materije iz krvi, što znaci da ce praviti manje rezerve energije tj. masnog tkiva.

Izuzetak - period posle treninga

Jedini izuzetak za ovaj slucaj je period tj. obrok nakon treninga. Jak težinski trening ce isprazniti rezerve glikogena u mišicima. U ovakvom stanju mišici prosto vape za šecerom, tj. žele da se ponovo napune. U obroku koji slijedi nakon treninga pristupite prvo hidratima jer je u ovom slucaju podizanje insulina na visoki nivo itekako poželjno zato što su receptori jako osjetljivi i teško je da se insulin nece vezati za njih.

Zakljucak

Ukoliko je cilj dobijanje mišicne mase i sagorijevanje masnoce najbolji pristup je taj da prvo jedete proteine u svom obroku. Na taj nacin cete smanjiti mogucnost da se stvara masno tkivo. U obroku nakon treninga prvo jedite hidrate kako biste iskoristili anabolicko dejstvo insulina i što više izgradili mišice.

Preuzeto sa Tnation
Priredio: Luka Scepanovic



Placanje pouzecem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 5.000 RSD) ce biti uvecana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode cija ukupna vrednost prelazi 5.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.

Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%



Popular Posts From This Blog

VINSTROL-LOŠE VESTI

ISPOVEST JEDNOG KORISNIKA AAS

ANABOLIČKA FARMAKOLOGIJA-STANOZOLOL (winstrol)