POJAČAJTE OSETLJIVOST NA INSULIN






Prvo da definišemo šta bi uopšte bila osetljivost na insulin. Hajdemo ovako:

Insulin i momak iz obezbeđenja u klubu se slikovito rečeno ponašaju veoma slično;
ćelije koje izgrađuju naše telo su slične noćnim klubovima. Pojedine sve i svašta dočekuju raširenih ruku, kod pojedinih je ulaz rezervisan samo za VIP osobe, kod ostalih je ufur skoro apsolutno zabranjen! Ako ste nekad radili kao sekuriti, onda ste bili u situacijama da vas prijatelji mole da ih pustite u klub preko reda ili bez plaćanja ulaznice. Pošto sigurno ne možete sve pustiti na taj način, potrebno je da napravite neku vrstu selekcije, koga ćete prošvercovati, koga ne.

Na sličan način se ponašaju i naše ćelije koje izgrađuju mišićno tkivo. Prilično su izbirljive koga će pustiti unutra. Nutrijenti koji teku kroz krvotok ne mogu bez prethodne dozvole da upadnu u naše mišiće. Upravo za taj ulazak u ćeliju je potrebno da insulin igra na vašoj strani. Ukoliko je tako, vrlo verovatno ćete napredovati u formi.

E sad, momci iz obezbeđenja su isti kao i ostali ljudi, samo verovatno krupniji. Pa, ukoliko biste došli ispred kluba onda kada je vašeg poznanika iz obezbeđenja upravo prevarila devojka, i to sa drugom devojkom, malo je verovatno da ćete vi, ili bilo ko drugi ući preko reda. Ali, ukoliko je npr. njegov omiljeni tim upravo pobedio u derbiju, realne su šanse da se ufurate i još ćete i dobiti piće.

Možda vas ovo malo smara, ali ukoliko ste skapirali analogiju, razumećete i suštinu insulinske osetljivosti. Osetljivi insulinski receptori dozvoljavaju većem broju nutrijenata da upadnu unutar mišićnog tkiva i otpočnu pravu anaboličku žurku!

Sada kada smo na ovako slikovit način približili suštinu, hajde da pređemo na nekoliko saveta za poboljšavanje same osetljivosti.

  1. Hrom   

Ukoliko ste u priči o bb-u i fitnesu duže vreme sigurno ste bar načuli o značaju nutrijenata poput minerala i vitamina. Uzimanje suplementacije koja u sebi sadrži značajne koncentracije hroma pokazalo je uvećanje osetljivosti na insulin i tolerancije na glukozu. Čak pojedinci ističu da manjak hroma u organizmu može uticati na pojavu tipa 2 dijabetesa.

Doze između 200 i 600mcg dnevno su skroz dobre.

Budite oprezni, kao i sa ostalim mineralima i vitaminima, uzimanje većih doza ne znači i više koristi. Držite se propisane razmere. Ukoliko ranije niste uzimali neki mineral ili vitamin kroz ishranu ili suplementaciju, vrlo je verovatno da ga imate u manjku. Pa, na samom početku konzumacije, možete se približiti gornjoj granici doze, pa je vremenom dovesti do sredine.

Iskustvo je pokazalo da su najbolji suplementi sa mineralima oni kod kojih su minerali vezani za lance aminokiselina, kako bi se optimizovala apsorpcija, pa imajte to u vidu prilikom kupovine.


  1. Vanadijum

Važan za optimizaciju tolerancije na glukozu. Ako počnete sa konzumiranjem vanadijuma, sigurno ćete primetiti bolju prokrvljenost. Imaćete utisak kao da jedete više hidrata, mišići  će biti ispunjeni i prokrvjeni. Ako obratite pažnju na nauku i činjenice, postaće vam jasno da vanadijum pomaže skladištenje glikogena u mišićnom tkivu, uz uvećanu insulinsku osetljivost.

Naravno, ukoliko ste bili tanki sa vanadijumom ranije, vrlo je verovatno da ćete primetiti značajan boljitak, ali ukoliko ste ga unosili, promene će biti ili jedva primetne ili neznatne.

Ali, kao i sa ostalim vitaminima i mineralima, onda kada dostignu optimalne nivoe u telu, efekti konzumacije oslabe, ali to nikako ne znači da je njihovo dejstvo prestalo.

Dnevna doza bi trebalo da bude između 60 i 100 mcg dnevno. 




3.Cimet

Začudili ste se? Pa, ako nešto nije ispraćeno jakim marketingom od strane velikih kompanija ne znači da nije efektivno i zdravo. Tako je i sa cimetom, koji vam se na prvi pogled može činiti dosadnim. Iako nemamo ništa protiv da ga uzimate kroz suplementaciju (kapsule), prilično je lako uzimati ga na tradicionalni način: posuti prah po ovsenoj kaši ili sutlijašu.

Pošto nije kao vanadijum ili hrom, nema potrebe da obraćate pažnju na neke konkretne doze. Jednostavno, uzimajte ga po osećaju i dok vam prija.

  1. Alfa lipoinska kiselina

Alfa lipoinsku kiselinu ne treba brkati sa esencijalnom alfa linoleinskom kiselinom.

Ova kiselina ne samo da poboljšava osetljivost na insulin, već je i jak antioksidans.  Kao što je slučaj i sa cimetom, ne treba ovde brinuti toliko o dozama, ali neka vam mogućnost zasićenja bude u drugom planu u glavi.

  1. Cijanidin 3-glukozid

Cijanidin vezan za glukozu. Ovaj nutrijent pojedinom voću  (brusnice, maline, borovnice) daje izrazito tamnu boju. Ima izrazito antikancerogeno dejstvo. Snažan antioksidans, ima jako protivupalno dejstvo.

 Ovaj nutrijent, kao što je rečeno ima izrazito jak antiinflamatorni efekat na masne ćelije. Ovo je sjajno, jer upaljenje ćelije imaju tendenciju da šalju upozorenja mozgu zbog kojih dolazi do ružnih promena u telesnoj kompoziciji.  Popravljajući ovo dolazi do značajnog napretka u toleranciji na glukozu i insulin, slično kao i lek metformin.

Jedna studija je pokazala da ovaj nutrijent itekako ima dejstva na prevenciju dijabetesa. Ispitanik koji je imao prilično visok nivo glukoze u krvi (117) je nakon redovnog uzimanja ovog nutrijenta, spao na zdravu vrednost od 77. za nas vežbače, sve što nas čini zdravim itekako je važno, pogotovu ako nam dodatno pomaže da izgradimo i bolju telesnu kompoziciju.

  1. Kontrola unosa hidrata

Često se ovaj faktor previđa kada je reč o osetljivosti na insulin.

Ukratko, tovarenje hidratima svakog dana, pogotovu onima sa visokim GI može umanjiti osetljivost na insulin. Stoga, čak i onda kada vam je cilj nabacivanje kilograma, morate vaše telo razmrdati i sa periodima u kojima imate nizak unos.

Dijete sa rotacijom hidrata su popularne sa razlogom. Onda kada vam nakon perioda sa niskim usledi period  visokog unosa, dajete vašem telu signal da veći deo hidrata skladišti kao glikogen, na pravom mestu: u mišićnom tkivu, a ne kao masne naslage.

Čak i ako ne odlučite da rotirate hidrate, onda makar ubacite više onih izvora koji imaju manji GI, izuzev obroka koji dolazi neposredno nakon treninga. ovo bi vremenom trebalo da poboljša vašu osetljivost na insulin.

Suština ovog teksta jesu načini kojima ishranom možete ojačati osetljivost na insulin, ali i trening naravno igra značajnu ulogu u ovome. Iako ne postoji nijedna studija koja apsolutno ovo pokazuje, trebalo bi da trening visokog intenziteta  i obima, koji prosto prazni rezerve glikogena vremenom dovede do veće osetljivosti.



Da pojasnimo. Znamo da treninzi sa jakim obimom mogu uvećati glikogenske rezevre u telu.

Ova adaptacija tela je veoma logična jer telo oseća opasnost koja može dovesti do gubitka glikogena, pa samim tim produbljava njegove rezerve. Upravo zato treninge velikog obima treba periodično ubacivati u programe. Primera radi, neka se serija sastoji od 10 do 20 ponavljanja, a radite 4-5 serija za 4-5 vežbi po svakoj mišićnoj grupi. Da, može vam delovati kao veoma naporno, ali to je potrebno da bi se rezerve glikogena svele na minimum. Pazite na pretreniranost.

Izvor: tnation.com


Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 5.000 rsd) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 5.000 rsd dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo mi.
Za kupovinu preko 10.000 rsd uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10% 
 

Popular Posts From This Blog

VINSTROL-LOŠE VESTI

ISPOVEST JEDNOG KORISNIKA AAS

ANABOLIČKA FARMAKOLOGIJA-STANOZOLOL (winstrol)