ZABLUDE O PROTEINIMA!!
Laži , reklame , izmišljotine i iskrivljene
činjenice . Toliko smo bombardovani takvim informacijama da bi čovek vrlo lako
mogao pomisliti da se u našoj okolini održava neka velika politička
konvenencija . Na svu sreću daleko smo od politike , ali ne i od teretane . U
svakoj teretani je moguće čuti raspravu o proteinima , a ponekad toliko glasnu
da sve skupa stvarno liči diskusiji saborskih zastupnika . U svojoj srži ,
protein je jednostavan nutrijent .
Sastavljen je od aminokiselina koje
predstavljaju gradivne blokove koje telo koristi za izgradnju novog mišićnog
tkiva ; ako ne uzmete dovoljnu količinu proteina , nećete rasti . Jednostavno
, zar ne ? Upravo je iz tog razloga protein toliko testiran i ispitivan po
pitanju svoje efikasnosti . Vitalan je za rast i razvoj tako da su ga i
velikani od Arnolda Švarcenegera do Ronniea Colemana učinili osnovom svog plana
izgradnje mišićne mase .
Međutim , još uvek jako puno netačnih informacija
kruži teretanama i internetom . Samo počnite od toga koliko je proteina stvarno
potrebno , kolika se količina može da svari odjednom , koji oblik proteina je
najbolji za bodibilding , itd, itd Da više ne bude zabune i da takve stvari
riješimo jednom za sva vremena , sastavili samo kratki spisak sedam najčešćih
zabluda o proteinima . Pa počnimo !
Proteinski praškovi su bolji od hrane
Proteinski praškovi se lako apsorbuju, a
apsorpcija je važan deo procesa izgradnje mišićne mase. Međutim, kompletna
hrana iz životinjskih izvora poput jaja, mlečnih proizvoda, živine, crvenog
mesa i ribe, ima potpun profil aminokiselina. Pojedina je hrana bogatija
određenim aminokiselinama od druge što bi mogao biti jedan od glavnih razloga
zašto bodibuilderi poput Jaya Cutlera tvrde da se ozbiljna masa ne može izgraditi
bez crvenog mesa. Jai kaže: "Kada isključim crveno meso iz svoje ishrane,
ne mogu ni približno dobro rasti kao onda kada crveno meso jedem i do dva puta
dnevno." Je li to zbog gvožđa, vitamina B ili kreatina u crvenom mesu?
Možda, ali vrlo verovatno i zbog jedinstvene kombinacije aminokiselina koja
omogućava bolju proteinsku sintezu. Ako želite optimalnu izgradnju mišićne
mase, nemojte živeti samo na proteinskim prašcima. Birajte raznovrsnu hranu, a
praške uključite pre i posle treninga, odnosno u vreme kada je takvo nešto
najlakše i najjednostavnije konzumirati. Varijabilne koncentracije
aminokiselina u raznovrsnoj hrani mogu rezultirati jedinstvenim učincima koji
će rezultirati boljim i kvalitetnijim rastom.
Nikada se nemojte ograničiti na samo jedan
ili dva izvora proteina iz hrane ili na samo jedan proteinski prašak.
Proteinske potrebe se ne menjaju.
Bodibuilderi su skloni tačno određenoj
količini proteina koja im je potrebna za izgradnju mišićne mase. Na primer,
builder od 90 kilograma može pojesti i do 300 grama proteina dnevno, uz
dovoljno kalorija iz ugljenih hidrata kako bi stvorio kalorijski suficit.
Naravno, proteini i kalorije su temelji mišićne izgradnje. Međutim, svoje telo
možete stimulisati i kombinacijom stvari: jedan ili dva dana od svakih deset,
konzumirajte i do 400, 450 ili 500 grama proteina. Najbolje u dane treninga za
bolju stimulaciju rasta. Ovakva promena dovodi do suficita aminokiselina u
krvotoku što može uzrokovati povećanu sintezu proteina, a samim time i
mišićnu masu tela. Biti veran istom unosu proteina iz dana u dan je u redu,
ali povremena promena na veću količinu jednom ili dvaput u deset dana, može
stvarno da rezultira većom izgradnjom mišića nego ste to navikli.
Svako treba najmanje dva grama proteina po kilogramu telesne mase
Baš kao što su narodne poslovice ukorenjene
u narodu, tako se i preporuka od dva grama proteina po kilogramu telesne mase
ukorenila u bodibuilding populaciji. Nema ničeg krivog u tome, ali neke stvari
ipak moramo razumeti. Recimo da stvarno imate problema sa izgradnjom mišića,
da ste hardgainer, hoćete li se i vi držati te preporuke? Hoćete, naravno,
ali je morate i povećati. Hardgainer trebaju i do 50% više proteina što znači
da umesto dva grama, svoj unos trebaju povećati na tri grama proteina dnevno
po kilogramu telesne težine. Takođe imajte na umu da se ne raste samo od
količine proteina koju konzumirate. Ukoliko ste jedan od onih šetača teretanom,
uzalud vam trud svirači. Glavni ključ svega leži upravo u odnosu treninga i proteinskog
unosa. Ako ste početnik, zasigurno ne trenirate kao neko sa 15 godina iskustva
tako da će i vaše proteinske potrebe biti nešto manje od onih preporučenih dva
grama po kilogramu telesne težine.
U jednom obroku možete svariti određenu količinu proteina
Zaista nemam pojma kako je u nutritivne
krugove zalutala ideja da osoba ne može da svari više od 30 grama proteina u
jednom obroku.
Mislite li da je Arnold Schvarzenegger
razvio onoliku masu zato što je svakih tri sata konzumirao 30 grama proteina,
što je ekvivalentno 150 grama pilećih prsa u svakom obroku? Razmislite opet.
Svarljivost proteina i količina koju telo može prihvatiti usko je povezana s
vašom težinom i načinom na koji trenirate. Što više težite, veće su vam
potrebe; što žešće trenirate, veće su vam potrebe. U stvari, što više treba,
više ćete moći svariti, apsorbovati i prihvatiti. Muškarac od 90 kilograma
treba više od muškarca od 75 kilograma, što znači da bi više trebao i svariti u
svakom obroku. Svarljivost je takođe povezana sa količinom proteina koju
konzumirate na dnevnoj bazi. Što više proteina jedete dnevno, lakše ćete
variti veće proteinske obroke.
Mlečni proizvodi izazivaju masne naslage
Ovaj mit ne može tako jednostavno nestati.
Ideja da proteini iz malomasnih ili nemasnih mlečnih proizvoda, mleka, sira i
jogurta goje ili zadržavaju vodu je sasvim pogrešna. Mlečni proizvodi su sasvim
u redu. Oni su sjajan izvor proteina, a neka istraživanja pokazuju da mlečni
proizvodi, dobro kombinovani s niskim kalorijskim unosom, čak i smanjuju masne
naslage. Pogrešno poimanje o mlečnim proizvodima moglo bi se povezati s
činjenicom da većina sireva, uključujući nemasni sveži sir, sadrži višak
natrijum, koji ima potencijal da inicira retenciju vode. Međutim, čak je i to prenaduvano
jer bodibuilderi trebaju natrijum. Natrijum dovodi glikogenske zalihe i
indirektno podržava rast sarađujući s kalijumom uz pomoć kojega pokreće
pumpačke mehanizme unutar ćelija koje upravljaju izmenom nutrijenata i tako
obnavljaju mišiće. Plus, natrijum nije uvek kriv za greške kao što se čini.
Ako naglo promenite svoj unos natrijuma, odnosno naglo ga povećate, retencija
vode će biti neizbežna. Međutim, ako mlečne proizvode konzumirate u granicama
normale na dnevnoj bazi i držite se relativno konstantnog unosa natrijuma, vaše
će se telo brzo adaptirati i vrlo verovatno izbeći neželjeno zadržavanje
tečnosti.
Protein se ne može iskoristiti kao izvor energije
Ovo se pogrešno shvatanje se odnosi za
bodibildere na dijeti. Neki treneri se protive smanjenju ugljenih hidrata,
insistirajući da nedostatak ugljenih hidrata može uzrokovati gubitak mišićnog
tkiva. Međutim, povećanjem proteina za vreme dijete, svom telu omogućavate
alternativu iz koje će crpiti energiju.
Onde gde niskokalorična ili
niskougljenohidratna dijeta uzrokuje gubitak mišića, povećana konzumacija
proteina odvlači telu pažnju koje tada koristi unesene proteine iz hrane kao
zamenu za one iz mišićnog tkiva. Na taj se način deo aminokiselina sagoreva
direktno, a procesom glukoneogenezu, deo se pretvara u glukozu.
Zaključak: kada smanjujete ugljene hidrate,
povećajte unos proteina jer ćete tako sprečiti gubitak mišića.
Komplementarni proteini unapređuju rast
Šoljica kuvane ovsene kaše sadrži 6 grama
proteina, pecivo srednje veličine 11 grama, a dve šoljice kuvanih špageti oko
16 grama proteina. To je činjenica na papiru, ali proteini derivovani iz
neživotinjskih izvora nisu najbolji način za stvaranje ili unapređenje
proteinske sinteze. Razlog tome je što oni nisu potpuni proteini; ne sadrže
esencijalne aminokiseline potrebne telu za izgradnju mišićne mase. Ceo spektar
aminokiselina, uključujući sve esencijalne aminokiseline, može se pronaći
samo u hrani životinjskog porekla. Živina, riba, crveno meso, mleko i jaja su
najbolji izbor jer su potpuni proteini; sadrže sve aminokiseline potrebne za
rast. Proteini iz neživotinjskih izvora se nazivaju komplementarnim, dopunskim
ili pratećim proteinima; ne sadrže dovoljnu količinu esencijalnih
aminokiselina i ne mogu stvoriti anabolicni okruženje u telu za idealnu
izgradnju mišića.
ONLINE PRODAJA SUPLEMENTACIJE i PRIRODNIH DODATAKA ISHRANI (klik ovde)
Comments