DA LI SE PROTEIN MOŽE SKLADIŠTITI KAO SALO?
-iako je biohemijski moguće da se uneti protein skladište
kao mast, ali samo u situacijama ekstremno visokog unosa, vrlo je verovatno da nikada nećete doći u takvu situaciju
-u praksi prilično je sigurno da možete unositi koliko god
želite proteina na dnevnom nivou
-stara priča kako telo može efikasno iskoristiti samo oko
30g proteina po obroku je glupost
Pored toga što učestvuju u izgradnji mišića, proteini
obezbeđuju I neophodne aminokiseline koje služe kao gradivni blokovi za druge
proteine, enzime i hormone, neophodne za normalno funkcionisanje tela. Ukoliko
ne bismo unosili ove bitne nutrijente u dovoljnoj meri, telo onda počinje sa
razgradnjom sopstvenih, najčešće iz našeg mišićnog tkiva.
Ipak, u vezi sa proteinima postoji i mnogo zabluda i pogrešnih interpretacija. Tako
na primer, postoji priča da unošenje veće količine proteina iz mlečnih izvora
može dovesti do njihovog skladištenja kao masti. Čak i oni koji se predstavljaju
kao ozbiljni stručnjaci izlaze sa ovim tvrdnjama. Kako bismo vam približili sve ovo, evo i
citata iz jedne nutricionističke knjige:
“značajno unošenje proteina tokom perioda optimalnog nivoa
glukoze i energije više utiče na stvaranje novih masnih naslaga, nego na
mišićni rast. Ovo zbog toga što u ovim periodima optimalnog nivoa glukoze i
energije naše telo odvraća aminokiseline od glukoneogeneze i putanja stvaranja
ATP i umesto toga ih konvertuje u lipide. Rezultat ovoga jeste telesna
masnoća”.
Druga knjiga govori ovo na sličan način:
“u periodima optimalnog nivoa energije, unos proteina
zajedno sa unosom hidrata dovodi do toga da ugljenički skelet aminokiselina
znatno više učestvuje u sintetisanju masnih kiselina”.
Iako su tekstovi iz kojih su navedeni ovi citati uzimali u
obzir i metabolizam osoba, ipak smatramo da ne pružaju dovoljno objašnjenja. I
stvarno, danas je potrebno izvršiti mnogo više istraživanja na temu konverzije
aminokiselina u masne kiseline. Iako
putanje ove konverzije postoje u ljudskom telu, mala je verovatnoća da će se
ikada aktivirati, u normalnim okolnostima.
Varenje proteina
počinje u stomaku i završava se u tankom crevu:
Iako razgradnja proteina počinje i u ustima, ona se odlaže
sve dok namirnice ne stignu do stomaka, kada počinje njihova hemijska razgradnja. Ovo se dešava
zahvaljujući hlorovodoničnoj kiselini HCl i enzimu pepsinu (koji se dobija
konverzijom neaktivne forme, pepsinogena). Onda kada je denaturizacija proteina
i cepanje proteina završeno, proizvodi (polipeptidi) prolaze kroz želudac pa u
tanko crevo.
Tanko crevo je mesto gde se odvija najveći deo razgradnje i
apsorpcije tankog creva. Ovde se preostali peptidi dodatno razgrađuju
posredstvom novih enzima, sve do aminokiselina i di i tri peptida. Onda kada se
u potpunosti razgrade, slobodne aminokiseline i di i tri peptidi mogu ući u
ćelije tankog creva gde se (kao što je slučaj sa glutaminom) mogu iskoristiti
kao energija, dok ostatak prolazi krvnim sudovima sve do jetre.
Pre nego što pređemo na priču o jetri i metabolizmu
aminokiselina, bilo bi dobro osvrnuti se na još neke zablude i tvrdnje koje se
često mogu čuti. Jedna od njih je da prosečna
osoba može efikasno iskoristiti samo oko 30g proteina u jednom oborku. Sve
iznad toga će biti skladišteno kao telesna masnoća.
Za razliku od prethodnih tvrdnji koje smo izneli na početku
teksta, ova tvrdnja nema nikakve “papire” koji će je podržati, već dolazi od
jednog registrovanog teksta na internetu.
E sad, hajmo samo logično razmisliti i postaviti sledeće
pitanje: kako bi bilo moguće uzeti ovih
10g viška i skladištiti ih kao mast, kad uopšte nismo ni mogli da ih
“iskoristimo”? Pitanje postavljamo samo u slučaju kada bismo prihvatili ovu
“tvrdnju” o 30g protiena po obroku. Dakle, ako ne možemo apsorbovati više od
30g, kako bi onda taj višak telo skladištilo kao mast, jer je za tu konverziju
potrebna i apsorpcija nutrijenata.
Naravno, iako nije moguće pričati o stoprocentnoj
efikasnosti biohemijskih procesa u našem telu, ipak tvrdnja da oko 25% unetih
proteina ne možemo iskoristiti jednostavno se ne slaže sa mnoštvom literature
koja jasno govori da je procenat apsorpcije proteina i do 90%!
Teorijski, moguće je da se veći procenat unetih proteina ne
apsorbuje valjano u tankom crevu, ali to se može desiti samo u ekstremnim slučajevima. U redovnim okolnostima, telo se
naravno trudi da u što većoj meri apsorbuje tako važan nutrijent kao što je
protein.
Naravno, u slučaju značajnijeg kalorijskog i proteinskog
unosa, stomak jednostavno usporava brzinu pražnjenja, kako bi sporije i
efikasnije svario i apsorbovao aminokiseline koje ste uneli, što naravno znači
da veća količina unetih namirnica samo
traži duže vreme varenja.
Suština je u tome da će i stomak i ceo sistem varenja
usporiti svoje aktivnosti kako bi veća količina nutrijenata mogla efikasnije da
se prvo svari, pa zatim i apsorbuje. Bez ove sposobnosti, mi kao rasa bismo
davno izumrli.
Jetra kao primarno
mesto metabolizma aminokiselina:
Hajde sada ponovo da se osvrnemo na tvrdnje da veći unos
proteina tokom perioda optimalnog nivoa glukoze i energije prelazi u masne
kiseline i skladišti se kao telesna masnoća.
Aminokiseline apsorbovane i oslobođene iz tankog creva
namenjene su jetri. Više od polovine svih svarenih aminokiselina (u formi
proteina) se vezuju i preuzimaju u jetri. Jetra bukvalno popravlja metabolizam
apsorbovanih aminokiselina (razgradnju, sintezu, katabolizam, anabolizam itd) s
obzirom na stanje i potrebe organizma u tom momentu.
E, upravo na ovom mestu treba da uzmemo u obzir onu tvrdnju
o konverziji AK u masne kiseline. Iako ove putanje zaista postoje, tvrdnja da
će višak proteina biti skladišten kao masnoća nije u skladu sa novim studijama i dokazima koje su studije
utvrdile.
Studija:
Godine 2012, grupa istraživača okupila se sa ciljem da
ispitaju da li i u kojoj meri proteini iz mlečnih izvora utiču na telesnu
kompoziciju, gojenje, nivo energije kod ispitanika koji su podeljeni u tri
grupe sa različitim režimima ishrane. Jedna sa niskim unosom proteina (5%),
druga sa normalnim (15%) i treća sa
povišenim unosom proteina (25%).
Ispitanici su bili praćeni sve vreme i usledio je period
pojačanog kalorijskog unosa, 140% njihovog pređašnjeg (+1000 kalorija dnevno)
tokom 8 narednih nedelja. Unos proteina varirao je od 0,68g/kg kod grupe sa
niskim unosom, zatim 1,79g/kg kod grupe sa normalnim i 3,0g/kg kod grupe sa
visokim unosom proteina.
Unos hidrata ostao je nepromenjen u svim grupama (41-42%),
sa procentom unosa mlečnih masti od 33% u grupi sa visokim unosom, 44% i 25% u
grupama sa normalnim i niskim unosom proteina.
Rezultati studije:
Ono što je zanimljivo jeste da su grupe sa normalnim i višim
unosom proteina dobile skoro duplo na težini, ali ne zbog uvećanja telesne
masnoće (kao što je to bio slučaj u grupi sa niskim unosom), već zahvaljujući
značajnom uvećanju mišićne mase. Za
kraj, citiraćemo i sam zaključak studije:
“uvećani unos
kalorija doprineo je uvećanju telesne masnoće. Različit unos proteina doprineo
je uvećanju mišićne mase, ali ne i uvećanju telesnih masnoća”.
Iako ne možemo sa sigurnošću reći u kojoj meri su odnos nove
mišićne mase i masnih naslaga, sigurno možemo tvrditi da uvećani unos proteina
nije doprineo uvećanju telesne masnoće. Naša pretpostavka je da su se proteini
konvertovali u glukozu (kroz glukoneogenezu) i skladištili kao glikogen,
zajedno sa vodom, što naravno nije isto kao telesna masnoća!
Dalje, treba reći da su ispitanici bukvalno bili terani da
jedu približno oko 1000 kalorija više nego što je potrebno za njihovo
održavanje telesne težine, tokom 8 nedelja.
Čak i u takvoj situaciji pokazalo
se da je višak proteina doprineo uvećanju mišićne mase, a ne masti.
Ovo jednostavno pobeđuje onaj deo tvrdnje koji kaže da će se
“višak” proteina skladištiti kao masnoća.
Ipak, ostaje pitanje koje još uvek nema odgovora, a koje se
odnosi na maksimalnu količinu unetih proteina koja će aktivirati one putanje
konverzije u lipide. Trenutno možemo samo reći da bi to bile ekstremne
okolnosti, sa znatno većim unosom kalorija i proteina, nego što je urađeno u
ovoj studiji.
Izvor: Tnation.com
www.ogistra-nutrition-shop.com
www.ogistra-nutrition-shop.com