POJAČAJTE OSETLJIVOST NA INSULIN
Prvo da definišemo šta bi uopšte bila osetljivost na insulin. Hajdemo
ovako:
Insulin i momak iz obezbeđenja u klubu se slikovito rečeno ponašaju veoma
slično;
ćelije koje izgrađuju naše telo su slične noćnim klubovima. Pojedine sve i
svašta dočekuju raširenih ruku, kod pojedinih je ulaz rezervisan samo za VIP
osobe, kod ostalih je ufur skoro apsolutno zabranjen! Ako ste nekad radili kao
sekuriti, onda ste bili u situacijama da vas prijatelji mole da ih pustite u
klub preko reda ili bez plaćanja ulaznice. Pošto sigurno ne možete sve pustiti
na taj način, potrebno je da napravite neku vrstu selekcije, koga ćete
prošvercovati, koga ne.
Na sličan način se ponašaju i naše ćelije koje izgrađuju mišićno tkivo. Prilično
su izbirljive koga će pustiti unutra. Nutrijenti koji teku kroz krvotok ne mogu bez prethodne dozvole da upadnu u naše mišiće. Upravo za taj ulazak u ćeliju je potrebno da insulin igra na vašoj strani. Ukoliko je tako, vrlo verovatno ćete napredovati u formi.
E sad, momci iz obezbeđenja su isti kao i ostali ljudi, samo verovatno
krupniji. Pa, ukoliko biste došli ispred kluba onda kada je vašeg poznanika iz
obezbeđenja upravo prevarila devojka, i to sa drugom devojkom, malo je
verovatno da ćete vi, ili bilo ko drugi ući preko reda. Ali, ukoliko je npr.
njegov omiljeni tim upravo pobedio u derbiju, realne su šanse da se ufurate i
još ćete i dobiti piće.
Možda vas ovo malo smara, ali ukoliko ste skapirali analogiju, razumećete i
suštinu insulinske osetljivosti. Osetljivi insulinski receptori dozvoljavaju
većem broju nutrijenata da upadnu unutar mišićnog tkiva i otpočnu pravu
anaboličku žurku!
Sada kada smo na ovako slikovit način približili suštinu, hajde da pređemo
na nekoliko saveta za poboljšavanje same osetljivosti.
Ukoliko ste u priči o bb-u i fitnesu duže vreme sigurno ste bar načuli o
značaju nutrijenata poput minerala i vitamina. Uzimanje suplementacije koja u
sebi sadrži značajne koncentracije hroma pokazalo je uvećanje osetljivosti na
insulin i tolerancije na glukozu. Čak pojedinci ističu da manjak hroma u
organizmu može uticati na pojavu tipa 2 dijabetesa.
Doze između 200 i 600mcg dnevno su skroz dobre.
Budite oprezni, kao i sa ostalim mineralima i vitaminima, uzimanje većih
doza ne znači i više koristi. Držite se propisane razmere. Ukoliko ranije niste
uzimali neki mineral ili vitamin kroz ishranu ili suplementaciju, vrlo je
verovatno da ga imate u manjku. Pa, na samom početku konzumacije, možete se
približiti gornjoj granici doze, pa je vremenom dovesti do sredine.
Iskustvo je pokazalo da su najbolji suplementi sa mineralima oni kod kojih
su minerali vezani za lance aminokiselina, kako bi se optimizovala apsorpcija,
pa imajte to u vidu prilikom kupovine.
- Vanadijum
Važan za optimizaciju tolerancije na glukozu. Ako počnete sa konzumiranjem
vanadijuma, sigurno ćete primetiti bolju prokrvljenost. Imaćete utisak kao da
jedete više hidrata, mišići će biti
ispunjeni i prokrvjeni. Ako obratite pažnju na nauku i činjenice, postaće vam jasno
da vanadijum pomaže skladištenje glikogena u mišićnom tkivu, uz uvećanu
insulinsku osetljivost.
Naravno, ukoliko ste bili tanki sa vanadijumom ranije, vrlo je verovatno da
ćete primetiti značajan boljitak, ali ukoliko ste ga unosili, promene će biti
ili jedva primetne ili neznatne.
Ali, kao i sa ostalim vitaminima i mineralima, onda kada dostignu optimalne
nivoe u telu, efekti konzumacije oslabe, ali to nikako ne znači da je njihovo
dejstvo prestalo.
3.Cimet
Začudili ste se? Pa, ako nešto nije ispraćeno jakim marketingom od strane
velikih kompanija ne znači da nije efektivno i zdravo. Tako je i sa cimetom,
koji vam se na prvi pogled može činiti dosadnim. Iako nemamo ništa protiv da ga
uzimate kroz suplementaciju (kapsule), prilično je lako uzimati ga na
tradicionalni način: posuti prah po ovsenoj kaši ili sutlijašu.
Pošto nije kao vanadijum ili hrom, nema potrebe da obraćate pažnju na neke
konkretne doze. Jednostavno, uzimajte ga po osećaju i dok vam prija.
- Alfa lipoinska kiselina
Alfa lipoinsku kiselinu ne treba brkati sa esencijalnom alfa linoleinskom
kiselinom.
Ova kiselina ne samo da poboljšava osetljivost na insulin, već je i jak
antioksidans. Kao što je slučaj i sa
cimetom, ne treba ovde brinuti toliko o dozama, ali neka vam mogućnost
zasićenja bude u drugom planu u glavi.
- Cijanidin 3-glukozid
Cijanidin vezan za glukozu. Ovaj nutrijent pojedinom voću (brusnice, maline, borovnice) daje izrazito
tamnu boju. Ima izrazito antikancerogeno dejstvo. Snažan antioksidans, ima jako
protivupalno dejstvo.
Ovaj nutrijent, kao što je rečeno
ima izrazito jak antiinflamatorni efekat na masne ćelije. Ovo je sjajno, jer
upaljenje ćelije imaju tendenciju da šalju upozorenja mozgu zbog kojih dolazi
do ružnih promena u telesnoj kompoziciji.
Popravljajući ovo dolazi do značajnog napretka u toleranciji na glukozu
i insulin, slično kao i lek metformin.
Jedna studija je pokazala da ovaj nutrijent itekako ima dejstva na
prevenciju dijabetesa. Ispitanik koji je imao prilično visok nivo glukoze u
krvi (117) je nakon redovnog uzimanja ovog nutrijenta, spao na zdravu vrednost
od 77. za nas vežbače, sve što nas čini zdravim itekako je važno, pogotovu ako
nam dodatno pomaže da izgradimo i bolju telesnu kompoziciju.
- Kontrola unosa hidrata
Često se ovaj faktor previđa kada je reč o osetljivosti na insulin.
Ukratko, tovarenje hidratima svakog dana, pogotovu onima sa visokim GI može
umanjiti osetljivost na insulin. Stoga, čak i onda kada vam je cilj nabacivanje
kilograma, morate vaše telo razmrdati i sa periodima u kojima imate nizak unos.
Dijete sa rotacijom hidrata su popularne sa razlogom. Onda kada vam nakon
perioda sa niskim usledi period visokog
unosa, dajete vašem telu signal da veći deo hidrata skladišti kao glikogen, na
pravom mestu: u mišićnom tkivu, a ne kao masne naslage.
Čak i ako ne odlučite da rotirate hidrate, onda makar ubacite više onih
izvora koji imaju manji GI, izuzev obroka koji dolazi neposredno nakon
treninga. ovo bi vremenom trebalo da poboljša vašu osetljivost na insulin.
Suština ovog teksta jesu načini kojima ishranom možete ojačati osetljivost
na insulin, ali i trening naravno igra značajnu ulogu u ovome. Iako ne postoji
nijedna studija koja apsolutno ovo pokazuje, trebalo bi da trening visokog
intenziteta i obima, koji prosto prazni
rezerve glikogena vremenom dovede do veće osetljivosti.
Da pojasnimo. Znamo da treninzi sa jakim obimom mogu uvećati glikogenske
rezevre u telu.
Ova adaptacija tela je veoma logična jer telo oseća opasnost koja može
dovesti do gubitka glikogena, pa samim tim produbljava njegove rezerve. Upravo
zato treninge velikog obima treba periodično ubacivati u programe. Primera
radi, neka se serija sastoji od 10 do 20 ponavljanja, a radite 4-5 serija za
4-5 vežbi po svakoj mišićnoj grupi. Da, može vam delovati kao veoma naporno,
ali to je potrebno da bi se rezerve glikogena svele na minimum. Pazite na
pretreniranost.
Izvor: tnation.com