UTICAJ DIJETA SA VISOKIM UNOSOM HIDRATA NA PROBAVU
Bez
obzira šta vam mnogi pričaju, posebne vrste dijeta sa niskim unosom vlakana su mnogim ljudima spasle život, a možda će i
vama!
Tokom
2009 autor ovog teksta je počeo primećivati čudne simptome i GI probleme.
„Primetio sam da mi je stomak naduven skoro svakodnevno, počeo sam osećati
abdominalni bol, kao i hronični zatvor, u smislu retkog i veoma neprijatnog
odlaska u toalet.
Kao
neko ko se zdravo hranio skoro celog života, uz značajan unos voća, povrća,
zrnevlja, nemasnog mesa, bio sam prilično frustriran, smatrajući da mi je
ishrana perfektno organizovana, a opet, primećivao sam više problema.
Nakon
konsultacije sa nutricionistima, GI specijalistima, lekarima, i drugima, saznao
sam prilično interesantnu istinu: dosta od onoga što su nas učili o vlaknima
je, u stvari, bilo netačno! Dodatno,
mnoge tvrdnje o tome kako ova vrsta nutrijenata umanjuje stomačne tegobe,
odnosno mogućnost nastanka kancera, bile su preuveličane.
Zašto su saveti koje
konstantno dobijamo – pogrešni?
Mnogi
su me uzimali kao primer osobe koja se zdravo hrani, u šta sam i sam bio
uveren. A ipak, problemi su postojali, veoma primetno. Dakle, nešto nije bilo u
redu. Prvo sam otišao kod lekara opšte prakse, odradivši jedan malo neprijatan,
ali i zabavan razgovor o karakteristikama moje stolice u ovom periodu tegoba.
Potom
sam posetio i nutricionistu. Nakon krvne analize, nutricionista, inače žena
koju sam odranije znao i koja je bila veoma stručna i profesionalna mi je
oduševljeno saopštila da je moja krv čistija od Device Marije!
Laknulo
mi je naravno, ali opet sam ostao frustriran, jer problem nije otišao. Njen
krajni savet bio je da uvećam unos
tečnosti, pre svega vode, kao i vlakana.
Poslušao
sam, u narednih mesec-dva. Uz unos tečnosti, digao sam unos vlakana na 30-50 g
dnevno. Moram takođe dodati da sam u ovom periodu osećao veoma intenzivne
stomačne tegobe. Toliko sam bio nadut da ponekad noću nisam mogao da spavam.
Naredna
poseta: GI specijalista.
Bez
preterano mnogo interesovanja, poslao me je na kolonskopiju, mislivši da imam
IBS... Kada sam shvatio da nije preterano zainteresovan za moj slučaj, rešio
sam da stvar uzmem u svoje ruke.
Odlučio
sam da se detaljno pozabavim analizom svoje stolice. Par prijatelja mi je
skrenulo pažnju da, s obzirom da mi je putovanje jedan od hobija, je
moguće da sam na nedavnom putovanju
zakačio kakav virus ili slično. Nakon odrađenih testova, rezultati iz
laboratorije su stigli negativni. Nisam bio bliže rešenju. Dođavola!
Kako eskimi koji ne jedu
vlakna nemaju problema sa zatvorom?
Kada
sam počeo preispitivati one tradicionalne savete u vezi sa ishranom, posebno
vlaknima, naišao sam na par veoma interesantnih pitanja:
1.
Zašto eskimi na severu, koji uglavnom ne unose vlakna, nemaju problema sa
zatvorom?
2.
Zašto osobe koje često poste restriktivno i ne unose cele namirnice nedeljama
opet imaju aktivna creva?
3.
Majčino mleko nema vlakana u svom sastavu, pa kako to da bebe koje isključivo
uzimaju majčino mleko takođe imaju aktivan trakt, i to više puta dnevno?
U
svojoj potrazi za odgovorima došao sam do tri
veoma interesantna zaključka o vlaknima, koja su, moram priznati, dramatično
unapredila moje zdravlje i kvalitet života.
1. Jeste li pomislili
nekad da vlakna ne uzrokuju vaš odlazak u toalet? Pojedine vrste vlakana ne
prijaju pojedinim osobama
Za
pojedince, koji su u manjini, unos vlakana uzrokuje baš ono što smo godinama mi
učili slušali – osećaj sitosti uz ubrzavanje prolaska hrane kroz digestivni
trakt.
Ali
za one koji imaju problem sa zatvorom u određenoj meri, vlakna ne samo da neće pomoći, već vrlo verovatno
će pogoršati stanje! Ovo sam i ja iskusio na svom primeru. Ako nema
aktivnosti, ako se stvari u stomaku „ne pomeraju“ dodavanje još „stvari“ samo
će pogoršati situaciju, upravo iz razloga što se ništa „ne pomera“! U tom
slučaju dramatično smanjivanje unosa vlakana može biti rešenje! Opet
ponavljamo, ovo može doneti boljitak onima koji već u određenoj meri osećaju
zatvor.
Ovo potvrđuje i studija iz 2012. godine koja je zaključila da izbacivanje ili umanjivanje unosa vlakana u
ishrani redukuje zatvor, zajedno sa povezanim simptomima (važi za osobe
koje redovno imaju zatvor „bez posebnog razloga“, tzv. idiopatska
konstipacija).
Ispitanici
koji su potpuno izbacili vlakna iz ishrane ostvarili su jednu aktivnost creva u
danu, u poređenju sa prethodnom aktivnošću u čak 3,75 dana!
Dalje,
ispitanici koji su redukovali unos vlakana ostvarili su takođe napredak – jedna
crevna aktivnost na 1,9 dana, umesto prethodnih 4,19 dana!
Za
grupu koja nije unosila vlakna, grupu koja je redukovala unos i grupu koja je
imala visok unos vlakana, simptomi nadimanja u stomaku bili su istim redom: 0%,
31,3% i 100%, a jačina naprezanja pri izbacivanju stolice, istim redosledom:
0%, 43,8% i 100%!
Dakle,
mnogima je visok unos hidrata jednak
intenzivnom nadimanju u stomaku i bolu!
Druga
studija izvedena u Brazilu zaključila je da nema uzročne veze između niskog
unosa vlakana i zatvora kod dece.
Kao
neko ko ima višegodišnje iskustvo u vežbanju i sportskoj ishrani, mogu
potvrditi da je jedna od najboljih odluka koje sam doneo do sada, bila upravo
da redukujem unos pojedinih vrsta vlakana što je više moguće, što je u mom
slučaju podrazumevalo izbacivanje zrnevlja, belog hleba, žitarica itd.
Ironija
u ovom mom slučaju je ta što su mi i GI specijalista i nutricionista
preporučili upravo suprotno – da uvećam unos vlakana.
2. Da li uvećanje unosa
vlakana štiti od raka creva?
Citat
sa Harvarda:
„Tokom godina generacije amerikanaca su učene da unose vlakna u svoje ishrane, kako bi ih to sačuvalo do raka creva, preporuke uglavnom zasnivane na studijama malog obima. Obimnije i bolje organizovane studije nisu uspele da zaključe vezu između unosa vlakana i raka creva. Jedna od ovih studija izbedena je na Harvardu (Harvardova škola javnog zdravlja) i uključila je više od 80 000 žena u periodu od 16 godina, te je zaključila da vlakna iz ishrane nisu značajnije povezana sa smanjenim rizikom oboljevanja od raka creva. Poslednjih godina istraživači su kombinovani rezultate ove studije sa još obimnijim koje su uključile ukupno više od 700 000 muškaraca i žena tokom 20 godina! Zaključeno je da visok unos vlakana ne štiti od kolorektalnog kancera!“
„Tokom godina generacije amerikanaca su učene da unose vlakna u svoje ishrane, kako bi ih to sačuvalo do raka creva, preporuke uglavnom zasnivane na studijama malog obima. Obimnije i bolje organizovane studije nisu uspele da zaključe vezu između unosa vlakana i raka creva. Jedna od ovih studija izbedena je na Harvardu (Harvardova škola javnog zdravlja) i uključila je više od 80 000 žena u periodu od 16 godina, te je zaključila da vlakna iz ishrane nisu značajnije povezana sa smanjenim rizikom oboljevanja od raka creva. Poslednjih godina istraživači su kombinovani rezultate ove studije sa još obimnijim koje su uključile ukupno više od 700 000 muškaraca i žena tokom 20 godina! Zaključeno je da visok unos vlakana ne štiti od kolorektalnog kancera!“
Drugi
citat dolazi od FDA (eng. Food and Drug Administration):
„Zasnovano
na reviziji naučnih dokaza, FDA zaključuje da 1) direktno najrelevantnija
tvrdnja, zasnovana na naučnim činjenicama, samim tim i najjače potkrepljena
dokazima je da vlakna u ishrani nemaju
uticaja na prekurzor i surogat market kolorektalnog kancera; 2) dokazi izvedeni na
ljudskim ispitanicima ukazuju da telo još uvek nedovoljno razlikuje vlakna u
ishrani od drugih nutrijenata biljnog porekla“.
Dakle,
na osnovu svega iznetog, notorna je glupost izjaviti kako je „opasnost od
kancera digestivnog trakta umanjena unosom vlakana u ishranu“, iz razloga što u
ovome postoji mnogo varijabli i faktora koje treba uzeti u obzir.
3. Da li vlakna zaista
umanjuju rizik od srčanih oboljenja?
Tehnički, da... ali to
nije cela priča!
Ovo
bi bila tipična priča: studija iz 2004. godine upoređivala je ispitanike u
periodu 5-10 godina, zaključivši da je svako uvećanje unosa vlakana za 10 g
vodilo 14% umanjenju svih koronarnih anomalija, kao i 27% umanjena od smrti
uzrokovane koronarnim anomalijama.
Zaključak
istraživača? Uvećanje vlakana u ishrani višestruko pojačava kardiovaskularno
zdravlje.
Ali,
polako!
Studija
nije detaljisala da li je ovaj umanjeni
rizik posledica uvećanog unosa voća i povrća (za šta je poznato da redukuje
opasnost od oboljenja), ili je direktno posledica unosa vlakana.
Dalje,
o kojoj vrsti vlakana se radi? Rastvorljiva ili nerastvorljiva? Drugim rečima,
unošenje vlakana iz voća i povrća je potpuno drugačije od unosa iz zrnevlja
primera radi...
Poznato
nam je da voće i povrće imaju na stotine zaštitnih i preventivnih efekata na
naše telo, pa da li nas zaista vlakna
štite, ili samo prava hrana?
Pa, zašto onda eskimi
nemaju problema sa zatvorom?
Zato
što vam nisu potrebna vlakna za crevnu
aktivnost!
Setite
se samo primera beba i osoba koje često poste.
Kako?
Mnogi
su uvereni da je stolica u potpunosti hrana, te da su nam zato potrebna vlakna
kako bismo „stvorili stolicu“.
U
praksi, proteini, masti, hidrati i vlakna se uglavnom potpuno svare, a ukoliko
to nije slučaj (tada napuštaju telo netaknuti), to je zato što naše telo nije
bilo u stanju da ih svari!
Stolica
je u stvari sastavljena od bakterija (30-70%), vode, mineralnih soli, kao i
pojedinih ostataka masti.
Ništa
drugo do mit je tvrdnja da su nam vlakna potrebna za bolju probavu!
Pa, ako imam problema sa
probavom, a vlakna ne mogu pomoći – šta može?
Naredne
savete mogu potvrditi iz dva razloga: bogatog iskustva, kao i sopstvenog
slučaja.
A) Postepeno
umanjujte unos vlakana iz zrnevlja, žitarica, ali ne i voća i povrća.
B) Masti u ishrani
stimulišu probavu, a ne proteini, hidrati, niti veličina obroka!
Ako želite
da od odlaska u toalet napravite dnevni ritual jednostavno pojedite obrok bogat
mastima u određenom periodu dana. Primera radi, ubacite pola avokada, ili 1-2
kašike putera od kikirikija. Takođe, dobar način je da ujutro pre doručka
unesete topli napitak.
C) Pijte vodu
prirodno. Potrudite se da unesete dozu preporučenu za sportiste, a prilagođenu
vašim dnevnim aktivnostima i potrošnji. Ne forsirajte unos vode, jer ne utiče
na tvrdoću stolice.
Konačna presuda?
Moja poenta nije da ovim tekstom nateram sve čitaoce da
počnu gledati na vlakna kao na svoje neprijatelje, već da pojedinci koji već primećuju
probleme o kojima sam pričao, počnu da menjaju svoju ishranu. S tim u vezi,
imajte na umu sledeće statistike:
-50% amerikanaca ima hemoroide,
-3-20% svetske populacije ima simptome iritiranog digestivnog trakta,
-30% ljudi pate od hronične konstipacije, dok skoro 100% ljudi je u određenom periodu iskusila ovo kratkoročno.
-3-20% svetske populacije ima simptome iritiranog digestivnog trakta,
-30% ljudi pate od hronične konstipacije, dok skoro 100% ljudi je u određenom periodu iskusila ovo kratkoročno.
Izvor: modernhealthmonk
www.ogistra-nutrition-shop.com
Placanje pouzecem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 5.000 RSD) ce biti uvecana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode cija ukupna vrednost prelazi 5.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%