MIŠIĆNA MASA - ČINJENICE
Ukoliko želite da ostvarite svoj potencijal kroz ishranu, potrebno je da znate malo više od prostih razmera unetih nutrijenata i kalorija, kada da unosite koji vrstu nutrijenata i tome slično. Veoma je važno da upoznate svaki od četiri osnovna makronutrijenta: šta konkretno rade u našem telu, kako rade najbolje za nas, da li nude i kakve druge koristi, van vežbačkih ciljeva...
Proteini
Protein je kralj među makronutrijentima. Do danas su naučnici otkrili više od 100 000 različitih proteinskih formula, od kojih mnoge rade mnogo više za naše telo nego što se to vidi u skeletnim mišićima.
Optimalan oporavak zahteva mnogo više od samog odmora između dva treninga. Whey protein je ključna komponenta u izgradnji i „popravljanju“ vašeg mišićnog tkiva nakon treninga, a dodatno, sadrži i mnoštvo aminokiselina potrebnih za izgradnju jakog imunog sistema. Studije pokazuju da whey aminokiseline dižu nivo glutationa, jednog od najjačih antioksidanasa u ljudskom telu, bolje nego bilo koja druga forma proteina.
Nizak nivo proteina u telu (vrlo često posledica bolesti ili upalnih procesa u telu) indukuje stanje koje se naziva edema i odnosi se na uvećano nadimanje, često uočljivo na stopalima, člancima i donjem delu nogu. Proteini pomažu zadržavanje soli i vode unutar krvnih sudova, te samim tim tečnost ne curi u tkiva. Dakle, ako primećujete nadutost u ovim predelima, to može biti znak da treba uvećati nivo proteina.
Nisu sve proteinske formule iste. Najbolji način da odredite kvalitet određene formule je preko jednostavne formule: protein/kalorije, dakle ukupan broj kalorija koji dolazi iz unetih proteina. Gram proteina sadrži 4 kalorije, pa kada imate ukupan broj proteina, pomnožite sa 4 i podelite sa ukupnim brojem unetih kalorija. One primamljive poruke tipa „50 grama proteina po servingu“ u stvari i nisu ništa posebno kada shvatite da vam je za to potrebno četiri puna dozera i ukupno 650 kalorija (zbog toga i ne čudi što pakovanja gejnera imaju po 3 ili više kilograma). Oni kvalitetniji proteini vam dozvoljavaju da ubacite i suplementaciju hidratima ili mastima, kako biste ostvarili lične standarde po pitanju unosa makronutrijenata. Ne zavaravajte se opštim preporukama, neka vam služe samo kao smernice. Samo vi znate šta najbolje radi za vas.
Masti
Do nedavno smatrane najgorim makronutrijentom, a u stvari nutrijent koji nudi mnoštvo koristi po vežbačke ciljeve i naravno opšte zdravlje.
Keto dijete (visok unos masti, srednji unos proteina, nizak unos hidrata) teraju telo da se adaptira na unos masti, te da počne da ih uvećano koristi zarad sinteze energije, „radnog goriva“, umesto hidrata. Najbolja stvar u vezi sa keto dijetama je što ne morate da se odreknete ukusnih namirnica. Keto dijete su i poznate po tome što uključuju mnoštvo izvora bogatih ukusa. Onda kada izmenite telesnu kompoziciju i metabolizam, itekako možete jesti ukusnu hranu bogatu mastima, umesto hidrata (uglavnom).
Keto dijete mogu sprečiti napade, što je razlog njihovoj upotrebi u kontrolisanju i lečenju epilepsije kod dece. Slučajevi pokazuju da su mnoga deca, nakon neuspešnih medicinskih tretmana beležila ogroman napredak ili ozdravljenje nakon prolaska kroz terapeutske ketoze. Naravno, nije jednostavno kao uzimanje pilule, jer je najteža stvar u vezi sa ostajanjem u ketozi upravo izbor tela da radije koristi hidrate zarad goriva nego masti. Stoga je potrebna jaka volja da se sve ovo isprati. Keto dijeta nije nešto sa čime možete flertovati, potrebno je da idete „all-in“.
Keto-stručnjak i istraživač Dominic D’ Agostino predlaže da dijeta koja stvara ketozu (posebno ako je pomognuta optimalnim suplementima) umnogome može redukovati potrebu CNS da koristi kiseonik pri sagorevanju glukoze, što omogućava i duže periode u kojima telo može funkcionisati bez unosa kiseonika (npr. zadržavanje daha pod vodom). Mozak naviknut na prisustvo masti je spremniji da istrpi niži nivo kiseonika. Može se izboriti sa potencijalnim opasnostima od oštećenja ćelija usled dužeg perioda bez kiseonika ili slabo dostupnog kiseonika (hipoperfuzija) kada se snabdeva oko 75% od ketona.
Hidrati
Šećeri su preovladali zapadnom civilizacijom kroz ona dopadljiva, živopisna pakovanja koja viđamo na svakom koraku. Šećere slavi skoro svako prosečno dete, muškarac i žena. Ali, vi ne morate biti prosečni!
Nemojte se opterećivati složenim hidratima. Naravno, postoji mnoštvo razloga zašto je braon pirinač jedna od osnovnih namirnica svakog vežbača. Ali, isto tako postoji razlog zašto maratonac bira tanjir paste noć pred trku, na primer. Isti je razlog zašto visoki glikemijski indeks hidrata poput belog hleba i belog pirinča je sjajan anabolički pojačivač nakon treninga. Različiti šećeri okidaju različite mehanizme u telu i našem krvotoku (glukoza, primera radi, okida lučenje insulina). Ovo je razlog zašto ponekad rasprava o prednostima proteina nad hidratima i obrnuto. Različiti hidrati služe različitoj svrsi u telu.
Ako nekad imate priliku, obratite pažnju na skenere mozga korisnika kokaina i konzumatora šećera. Isti delovi mozga su osvetljeni istim nijansama! Kroz proces glikacije svareni šećeri u krvotoku se vezuju za proteine i formiraju štetne nove molekule koji se nazivaju AGE. Što više šećera u ishrani, to više AGE, koji oštećuju proteine poput kolagena i elastina.
Imati dijabetes tip 2 nije nimalo dobro stanje, ali sigurno ćete se iznenaditi saznavanjem koliko je malo šećera potrebno da se napravi razlika. Jedna četvrtina supene kašike glukoze je razlika u prisustvu šećera u krvotoku kod zdrave osobe i one obolele od dijabetesa.
Alkohol
Verovali ili ne, sa aspekta izvora energije, alkohol je omiljeni za ljudsko telo. Kao što smo istakli hidrati se sagorevaju pre masti obično, ali alkohol ide pre svih! To je razlog zašto postajete pijanu kroz minute ili sate, a ne npr. kroz dane. Ali, to isto tako znači da svaka uneta količina alkohola zahteva znatno više rada koji će anulirati štetne efekte: pre nego što vaše telo i pomisli da sagoreva masti, prvo se mora zabaviti hidratima i alkoholom. Dodatno, s obzirom na štetnost alkohola po telo, metabolizam ga stavlja na prvo mesto i efektivno usporava konvertovanje drugih makronutrijenata zarad energije, sve dok se alkohol potpuno ne iskoristi.
Onda kada alkohol uđe u krvotok, jetra počinje da ga razgrađuje u acetat. Acetat ponovo ulazi u krvotok i blokira sagorevanje masti kroz telo, ne samo u jetri. Ovo naravno umanjuje oksidaciju masnih kiselina, te je osnovna posledica ovoga upravo skladištenje masnih kiselina, umesto njihovog sagorevanja u normalnom metaboličkom okruženju.
Ovo je razlog zašto su oni koji češće konzumiraju alkohol, po pravilu, gojazniji od ljudi koji ne piju često, jer je alkohol prilično dobar u skladištenju masnoće u telu svuda! Alkohol nema pozitivnu metaboličku ulogu u našem telu!