PROTEINI u MESU BAKALARA POSPEŠUJU OPORAVAK NAKON POVREDE



Za one koji su u sferi fitnesa i zdravlja trebalo bi da bude poznat značaj ribe u redovnoj ishrani, posebno masnih kiselina koje iz ribe možemo uzimati, vitamina, minerala, ali i veoma kvalitetnih proteina. Da nije tako, riba ne bi bila sastavni deo čovekove ishrane kroz vekove.

Danas postoje razmišljanja  i predviđanja po kojima će se sportska suplementacija u budućnosti znatno više zasnivati na ribljim izvorima, posebno na onim vrstama koje su poznate po značajnoj sadržini arginina, glicina, kao i taurina u svojim tkivima.

Bakalar – kuvan ili pečen? Nebitno, sve dok čini sastavni deo vaše ishrane!

Nedavna studija izvedena u Kanadi ispitivala je uticaj proteina dobijenih iz mesa bakalara na zaceljenje oštećenih mišićnih vlakana. Treba istaći da s obzirom na to da je  u studiji oštećenje vlakana izazivano namerno, kao ispitanici su uzeti mlađi i zdravi primerci glodara. Ovo prvenstveno iz moralnih razloga (kako se ljudi ne bi izlagali namernom povređivanju), jer je samo oštećenje izvođeno kontrolisano i u veoma razumnoj meri, bez trajnih oštećenja po tkiva.

U studiji je kod kontrolne grupe ispitanika izazvano namerno, ali kontrolisano povređivanje vlakana mišića tibialisa. Primerci u kontrolnoj grupi su potom tokom naredne tri nedelje bili na režimu ishrane bogatom mesom bakalara, dok su primerci u drugoj grupi uzimali proteine dobijene iz kazeina i putera od kikirikija. Na kraju studije je zabeležen znatno bolji oporavak skeletnog mišića u kontrolnoj grupi, tj. onoj koja je često konzumirala meso bakalara.

Ipak, kako bismo bili što precizniji, treba reći da imajući u vidu aminokiselinski profil ovih proteina, najkvalitetniji bi svakako bio protein iz mesa bakalara, potom kazein, pa onda protein iz kikirikija kao najlošiji od ovih. Sa -24% i -30% manje BCAA odnosno esencijalnih aminokiselina, ne iznenađuje zašto protein kikirikija nije (bar ne bi trebalo) da bude osnovni izvor proteina svakoga ko je malo bolje informisan o zdravlju i fitnesu, a posebno ukoliko je reč o bodibilderu.

U studiji je jasno zapaženo da je protein iz mesa bakalara, ne ulje, u najvećoj meri bio odgovoran za zalečenje upalnih procesa.

U cilju da se potpunije ispita na koji tačno način i u kojoj meri pomenuti proteini utiču na oporavak tkiva kod ispitanika glodara u ovoj studiji, životinje su tretirane bupivacainom, supstancom koja je izrazito kataboličke prirode  i koja uništava mišićne, ali ne dira satelitske ćelije! Ova supstanca je ubrizgavana u tibialis na jednoj strani, dok je isti mišić na kontralateralnoj strani služio za upoređivanje. U trećem, četrnaestom i dvadesetčetvrdom danu posle povrede meren je oporavak tkiva svih životinja u obe grupe (8 životinja u svakoj grupi).



Grupa koja je unosila proteine iz mesa bakalara zabeležila je znatno bržu redukciju neutrofila i EDI+ makrofagi nego grupa koja je uzimala kazein/ protein iz kikirikija. Na merenju 24. dana zabeležen je oporavak od 107% procenata u grupi koja je uzimala bakalar u odnosu na 57% oporavka u drugoj grupi, a još treba dodati da je kontrolna grupa zabeležila dodatne koristi od proteina bakalara, osim ubrzanog oporavka, što daje osnova da se zaključi da ova namirnica treba da bude na samom vrhu u ishrani svakoga ko želi zdravo telo. Dodatne koristi odnosile su se na:

-uvećanje holesterola HDL, snižavanje VLDL
-restoracija GLUT-4 aktivnosti u skeletnim mišićima
-slabija produkcija hepatičkih triglicerida
-najniža razlika između nivoa insulina i glukoze

Kod povređivanja mišića najznačajnije negativne promene odnose se na nivo glukoze stimulisan aktivnošću insulina, redukciju proteinske sinteze, zajedno sa uvećanom degradacijom proteina.

Arginin za oporavak, EMK za rast: 
Istraživači su pokušali da daju odgovor koji nutrijenti u mesu bakalara su odgovorni za pojedine pozitivne posledice, pa tako veruju da je visoka koncentracija arginina odgovorna za ubrzan oporavak, dok kombinacija esencijalnih masnih kiselina možda ima najviše udela u kreiranju jakih anaboličkih efekata, znatno jačih od onih koje izaziva kazein (pa možda čak i whey) ili protein kikirikija.

Za optimizaciju zdravlja i naravno mišićnog rasta veoma je važno obezbediti kvalitetnu regeneraciju tkiva mišića, uz njihovo održavanje, kao i održavanje osetljivosti na insulin i mehanizama oporavka od povređivanja, a sve ove aspekte proteini iz mesa bakalara mogu zadovoljavati. Treba još istaći da je za potrebe ove studije korišćeno zamrznuto meso bakalara, a ne prerađevine i da se radilo o veoma kvalitetnom mesu koje skoro da nije imalo masnoća u sebi.

Rezultati ove studije nedvosmisleno ukazuju na značaj unosa ribe, masne ili nemasne, u svakodnevnoj ishrani.


Izvor: suppversity.de


Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%