"ISTINA" O GMO NAMIRNICAMA



Tekst je preveden u orginalu sa engleskog jezika sa sajta T nation com, a Ogistra shop/blog i prevodilac, ne preuzimaju odgovornost za tacnost informacija navedenih u tekstu u celosti ili bilo kom njegovom delu.


-genetske modifikacije hrane su uvećale proizvodnju pojedinih žitarica 20-30%

-GMO žitarice se, po pravilu, znato lakše uzgajaju: uspevaju i u umerenim klimama, traže manje vode, đubrišta, pesticida i tome slično da bi rasle

-GMO namirnice su prisutne svuda oko nas, u mnogo većoj meri nego što smo svesni
-Evropska komisija je do sada finansirala oko 130 studija o GMO hrani, koje je izvodilo oko 500 nezavisnih timova i ni u jednoj studiji nije zaključeno da GMO hrana povlači sa sobom rizike po zdravlje ljudi

-jedan od glavnih argumenata protiv GMO hrane je studija koja je izvedena na pacovima i u kojoj je ne preterano ubedljivo zaključeno da unos GMO hrane znatno uvećava rizik od stvaranja kancera

-možda bi najbolje rešenje bilo nastaviti sa proizvodnjom i distribucijom GMO hrane, uz održavanje konstantnih istraživanja i kontrole

Svake godine, oko milion ljudi na planeti umre usled nedostatka vitamina A. Dodatno, nedostatak ovog vitamina uzrokuje trajno slepilo kod oko 500 000-3 000 000 dece u svetu!
Ipak, u novije vreme nauka je ponudila potencijalno rešenje ovog ozbiljnog stanja: takozvani „zlatni pirinač“. Dok obični, prirodni pirinač jedva sadrži vitamin A, ovaj „zlatni pirinač“ sadrži više vitamina A nego spanać!

Ali, postoji začkoljica: „zlatni pirinač“ je GMO hrana i upravo zato još uvek nije doživeo širu distribuciju usled globalno prisutnog straha od GMO hrane.
Među nama možemo pronaći mnogo ljudi koji promovišu GMO hranu, ali za sada izgleda da je mnogo više onih koji odbijaju svaku pomisao distribucije genetski modifikovanih namirnica. Ko je u pravu? Da li velika većina ljudi u svetu ima strah koji nije opravdan? 


Ukoliko su današnje agencije precizne u svojim predviđanjima, u godinama koje dolaze moraćemo da proizvodimo čak 70% više hrane nego sada, ako želimo da održimo rast populacije na zemlji, a otežavajući faktor tome svakako jesu sve osetnije klimatske promene.
Kao što je istaknuto na početku teksta, GMO namirnice su znatno zahvalnije za proizvodnju od običnih.
U nastavku iznećemo nekoliko argumenata „za i protiv“ GMO namirnica:

Je li GMO hrana bezbedna?
Pre oko 60 godina naučnici su počeli da eksperimentišu sa genomima pojedinih žitarica koristeći druge hemikalije ili radijaciju da bi menjali već postojeći genetski kod. Mutacijama na ovaj način dobijene su mnoge agrokulture pasulja, pšćenice, kikirikija i slično i tada niko nije prigovarao. Šta je još bitnije, nije bilo slučajeva da su narušavanja zdravlja bila uzrokovana unosom ovih namirnica.
U narednim godinama ove metode modifikovanja kodova žitarica su napuštene i danas se najčešće sastoje u uvođenju ili zameni jednog gena jedne biljne vrste, bakterije ili virusa, pa čak i životinje, sa drugom.

Prema tvrdnjama naučnika, ove metode su znatno naprednije i daleko manje štetnije u smislu da odudaraju od prirodnih genetskih profila. Dodatno, ukoliko bi se tokom eksperimenta ili u kasnijoj praksi pojavio problem, naučnici tačno znaju koji gen se ne uklapa u trenutnu kombinaciju i nastavljaju sa traženjem boljih rešenja.

Iako među ljudima postoji mnogo iracionalnih strahova u vezi sa GMO, jedan bi se mogao izdvojiti kao racionalniji: mogućnost da modifikovana DNK biljaka na neki način kontaminira našu DNK. Ipak, iako ovo može da bude dobra tema za neki igrani film, u realnosti ipak nije tako jednostavno jer genetski materijal ne može da preživi naš digestivni trakt i dospe u toj formi u naše ćelije.

Nedavne studije izvedene od strane američkih agencija za zdravlje su pokazale da je konzumiranje GMO hrane bezbedno. Slično su pokazale i studije izvođenje u Evropi. Ovome u prilog ide i činjenica da su ljudi tokom proteklih decenija konzumirali na desetine miliona obroka genetski modifikovane hrane i do sada nije poznat slučaj da je konzumacija GMO dovela do ozbiljnog narušavanja zdravlja.



Je li GMO zaista štetna?
Da budemo objektivni, postoji i nekoliko studija koje su zaključile da su GMO namirnice štetne. Ipak, dve koje se najčešće navode kao argumentacija su nedavno naučno pobijene.
Prva, izvedena u Škotskoj 1998.godine na pacovima zaključila je da je unos GMO hrane umanjio rast ispitanika, kao i da je izazvao imunološke probleme. Ove zaključke su istraživači jednostavno preneli da važe i za ljude.

Ipak, ono što je previđeno jeste činjenica da je krompir u formi u kojoj su ga dobijali pacovi nekompatibilan za ljudski digestivni sistem, čak toksičan po svojoj prvobitnoj konstrukciji.
Druga, kasnija i strašnija studija, izvedena je 2012.godine u Francuskoj, takođe na pacovima koji su dobijali genetski modifikovan kukuruz u ishrani i oboleli od kancera.

Ne treba uložiti mnogo napora i shvatiti koliko se brzo zaključak ove studije proširio internetom i koliku je histeriju ljudi izazvao. Ipak, problem sa ovim zaključkom bio je taj što su istraživači koristili vrstu pacova za koju je poznato da vrlo lako oboleva od tumora. Štaviše, oko 80% primeraka ove vrste dobija tumor vrlo brzo po rođenju. Dodatno, pomenuta studija imala je još nekoliko propusta, koji su zajedno rezultovali da evropski autoriteti na polju bezbednosti hrane odbace zaključak ove studije kao postulat.

Jesti ili ne jesti?
Mnogi danas zauzimaju umeren stav: distribucija GMO hrane uz konstantnu kontrolu.
Sudbina GMO namirnice će ubuduće svakako zavisiti od dve stvari: od isplativosti proizvodnje za proizvođače, njihovog marketinga sa jedne strane i želje potrošača sa druge strane.


Izvor: tnation.com


Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%