NOVI POREMECAJ U ISHRANI -PREDRASUDE I ČINJENICE
MODERNA ORTOREKSIJA:
PREDRASUDE I ČINJENICE
Evo šta
bi trebalo da zapamtite:
-danas
su predrasude o ishrani previše široko postavljene. Mnogi vežbači danas vode
računa o tome da im namirnice budu bez šećera, bez soli, sa vrlo malo ili bez
hidrata, da nisu GMO, da su organske namirnice, da nemaju fruktozu, da nemaju
gluten i tome slično. Ono što se previđa jeste da mnoge od predrasuda nemaju
osnova u nauci, a i da imaju, onda bi vrlo mali broj namirnica koje poznajemo
danas mogao zadovoljiti sve „kriterijume“ koji današnjim vežbačima padaju na
pamet
-vrlo
je teško na dnevnom nivou uneti apsolutno sve nutrijente koji su nam neophodni
i to još u optimalnim količinama. Da bismo to ostvarili, morali bismo jesti
mnogo više nego što su današnji standardi, a da bismo to izbegli, bolji je
pristup da potrebe za određenim nutrijentima posmatramo na nedeljnom nivou
-svakodnevna
ishrana može zadovoljavati vaša htenja 10-20% dok ostalih 80-90% vaše ishrane
treba da zadovolji vaše potrebe
Nažalost,
u modernom dobu sve više se javljaju poremećaji u ishrani u svim uzrastima,
koji opet uzrokuju gojaznost i brojna oboljenja koja su u porastu, kao što je
slučaj sa dijabetesom na primer. Poremećaji u ishrani se mogu obuhvatiti pojom ortoreksija i veliki broj vežbača verovatno ima poremećaje u ishrani, u
određenoj meri. Za razliku od anoreksične osobe koja izbegava hranu skoro u
potpunosti, ortoreksna osoba izbegava određenu vrstu hrane ili namirnica,
najčešće sve ono što se smatra nezdravom hranom.
Ukoliko
nekim slučajem pojedu nešto što se ne nalazi na njihovom strogom spisku zdravih
namirnica, vrlo često mogu osećati mučninu i nadutost, koja je najviše na
nervnoj bazi, a neretko kažnjavaju sebe zbog gubitka discipline i to vrlo
različitim metodama. Ono što je loše jeste da njihova definicija zdrave hrane
vrlo često trpi određene promene, koje se baziraju na predrasudama koje su
trenutno aktuelne i koje su plod ko zna čega, a najmanje nauke. Upravo zato
možemo napraviti jedan pregled kako su se definicije zdravih namirnica i definicije
zdrave ishrane uopšte, menjale tokom poslednjih nekoliko decenija.
Osamdesete
Tada,
za pobornike zdrave ishrane, bilo koja vrsta masti nije dolazila u obzir! Ni
minimalno razmatranje! Smatralo se da ako jedete masti, da ćete postati masni.
Bodibilderi su jeli isključivo meso,a ugljene hidrate su uzimali iz pirinča
najčešće i jela koja se prave od pirinča. Upravo je u ovom periodu praksa
odvajanja i bacanja žumanceta iz jaja počela.
Tada
niko nije imao pojma šta su esencijalne masne kiseline, a glavni razlog tome
jeste što uopšte se nisu trudili da saznaju više o mastima. Bilo koje
istraživanje u ovom pravcu otpočetka se smatralo gubljenjem vremena, jer dakle
masti nisu mogle dati nikakvu korist našem zdravlju i izgledu. Jasno je da su
tadašnji bodibilderi imali znatno više izraženu ortostatičku hipotenziju.
Devedesete
Iako
su bodibilderi u ovom periodu nesigurno počeli prihvatati omega 3 masne
kiseline, zasićene masti i holesterol su se i dalje smatrale veoma lošim.
I u ovom periodu tendencija odvajanja i
bacanja žumanceta je takođe bila veoma izražena, a takođe ni crvena mesa nisu
bila popularna. Žitarice su se smatrale dobrim namirnicama, ali se tada počelo
govoriti o nečemu što će postati poznato kao glikemijski indeks, a rodila se i
misao da je bolje na dnevnom nivou jesti više manjih obroka u kraćim vremenskim
intervalima, kako biste održavali umeren nivo insulina. Ukoliko ne biste
praktikovali ovaj pristup ishrani, odmah bi vas označili kao nezdravog
pojedinca.
Rane dvehiljadite
Zasićene
masti nisu bile više tako ozloglašene, a slično se desilo i sa holesterolom, a
u manjem broju slučajeva i sa žumancima. Omega 3 masne kiseline su doživele
procvat. Ostajući bez opcija koje bi mrzeli, ortoreksi su sada svoj prezir
usmerili na hidrate, posebno na šećere, za koji se smatralo da uvećavaju
mogućnost od nastanka raka između ostalog.
Današnje doba opičenih
ljudi
Ni
danas mnogi ne gotive preterano hidrate, a predrasude su se dodatno proširile.
Ako se ove tendencije nastave, uskoro ortoreksi neće imati namirnice koje bi
mogli bezbrižno jesti. Hajde onda u nastavku da detaljnije razmotrimo pojedine
vrste namirnica koje danas nisu baš popularne i vidimo ima li osnova u takvom
njihovom statusu.
Žitarice.
Otkako je knjiga naziva
„Žitarični stomak“ publikovana, žitarice se smatraju jednim od glavnih krivaca
za porast gojaznih ljudi u današnjici. Ova knjiga je zastupala tezu da protein
naziva gliadin, za koji se smatra da je pronađen tokom šesdesetih godina,
zatvara određene receptore u mozgu uzrokujući tako da osećate uvećanu potrebu
za unosom dodatnih kalorija. Problem nastaje kada se istakne da se ovaj protein
može naći u skoro svim žitaricama, posebno onim tradicionalnim koje su duže
vremena u ljudskoj ishrani.
Ista
knjiga takođe tvrdi da je skrob drugačija forma ugljenih hidrata koja diže nivo
glukoze u krvi više nego oni hidrati na primer iz krompira ili drugog povrća.
E, pa nije baš tako. Danas su poznate dve vrste skroba koje se mogu naći u
biljnim tkivima, pa i u žitaricama. A, današnje studije pokazuju jasno da
hidrati iz belog hleba u manjoj meri dižu nivo glukoze u krvi u poređenju sa
istom količinom unetog pirinča ili krompira. Toliko o tim „argumentima“.
Nezaobilazna
je i priča o glutenu, kada govorimo o žitaricama. Danas je izgleda prava moda
imati ishranu koja je bez glutena. Istina je ipak da oko 1% današnje populacije
pati od poremećaja usled kojeg ne može variti gluten. Takođe je tačno da je oko
15% populacije osetljivo na unos glutena.
Fruktoza.
Nakon jedne studije
objavljene 2004. godine ortoreksi su objavili rat fruktozi, tj. šećeru koji se
pronalazi u voću. Iako postoje dokazi o tome da utiče na zamašćivanje jetre,
potrebno je pažljivije pogledati na način na koji se fruktoza apsorbuje u telu.
Skoro
niko ne unosi fruktozu u čistoj formi, već najčešće u formi HFCS, tj. u formi
visokofruktoznog kukuruznog sirupa, koji je mešavina fruktoze i sukroze, gde
45-55% otpada na fruktozu. Sukroza je dalje mešavina fruktoze i glukoze.
Na
kraju, opet treba pogledati šta studije kažu: kada je unos kalorija i raspored
obroka isti kod obe grupe ispitanika, uočava se da fruktoza ne daje jače efekte
u poređenju sa glukozom. Činjenica je da ovaj šećer neznatno utiče na insulin,
te stoga i nema racionalnog razloga označiti namirnice koje sadrže fruktozu kao
zlo.
Genetski modifikovana
hrana.
Protivnici
GMO hrane ne prihvataju izgovore da su ove namirnice često ljudima spasavale
živote ili poboljšavale kvalitet života. Izgleda da mnogi zaboravljaju imed
doktora Normana Borlauga, čoveka koji je možda spasao najviše ljudskih života u
istoriji.
Tokom
četrdesetih godina naučnici su tragali za načinom da pobede glad koja je
zahvatila čovečanstvo. Posle par neuspelih eksperimenata, došao je Norman koji
je uneo gen iz kratke biljke u tropsku žitaricu. Rezultat toga bila je niska
tropska žitarica sa veoma krupnim plodovima. Slični princip je kasnije
primenjen i na pirinač. Svrha GMO hrane je naravno profit, ali takođe i da se stvore biljne vrste koje su otporne na
bolesti i uticaj insekata (što bi umanjilo i upotrebu pesticida), otpornije na
promene klimatskih uslova i tome slično. Naravno, potrebno je veoma pažljivo
regulisati pravno GMO hranu, ali ne i u startu je odbijati.
Organska hrana
Većina
ljudi se odlučuje za organske namirnice usled straha od pesticida. Ipak, shodno
istraživanjima, u velikoj većini slučajeva nivo pesticida u neorganskim namirnicama nije bio ni blizu
gornje granice koju su uspostavile EPA ili FDA.
Dalje,
hrana koja je organska ne mora nužno značiti i da nije toksična. Mnoge organske
farme koriste „prirodne“ pesticide i životinjsko đubre koje lako može biti
uzrok trovanja i drugih oboljenja, poput kancera.
Ovde
treba spomenuti i prevare proizvođača koji svesno i vrlo često svoje proizvode
označavaju organskim kako bi privukli kupce i kako bi ih naplatili skupo, a u
stvari reč je o neorganskim namirnicama.
Prerađivana hrana
Mnogi
je smatraju pravim zlom. Obratimo samo pažnju na sportske suplemente, pa svi su
žestoko u ovoj kategoriji. Ipak, suplementi, posebno proteinski izolati se
rangiraju veoma visoko, često više nego prirodni izvori proteina. Ne sme se
izgubiti iz vida da prerađeni izvori često sadrže i nutrijente koji ojačavaju
naš imuni sistem, primera radi, whey protein sadrži dosta imunoglobulina koji
ojačavaju naše zdravlje.
Iako
ih mnogi ne svrstavaju u ovu kategoriju, ipak treba spomenuti i zamrznuto
povrće, konzervirane namirnice i tome slično.
U čemu je u stvari problem
Ukoliko
se priklonite stavu da kategorički izbacujete čitave kategorije namirnica iz
vaše ishrane rizikujete da oštetite vaše zdravlje. Postoje studije u kojima se
zaključuje da bi bodibilderi trebalo sebi da dozvole ne više od 20 izvora
nutrijenata! S tim u vezi ne čudi što je poznato da mnogi vežbači imaju manjak
vitamina D, zatim kalcijuma, cinka, magnezijuma i drugih mikronutrijenata.
Da
biste bili zdravi i hranili se zdravo, nužno je da budete dovoljno dobro
informisani o tome šta je zaista zdravo, sa aspekta nauke. Takođe,
generalizacije skoro uvek imaju nužne (i
veoma korisne) izuzetke, tako da skoro nikada nije pametno voditi se tim
principima.
Izvor:
tnation.com
Comments