MIŠIĆNA MASA I REGULACIJA ŠEĆERA U KRVI
„Uvećanje mišićne
mase previše je kompleksan cilj da bi se ostvario samo jednim pravilom u
ishrani koje bi se odnosilo na optimalan unos proteina“. Uspešna izgradnja tela
podrazumeva i optimalan unos proteina, ali i pravih hidrata i esencijalnih
masti, a sve ovo kako bi se stvorio kvalitetan kalorijski suficit od kojeg se ustvari naši mišići i izgrađuju.
Imajući ovo u vidu, treba skrenuti pažnju na nešto što se često stavlja u
stranu a to je uticaj hrane na nivo
šećera u krvi.
Šećer u krvi, ili
glukoza u krvi, prosto rečeno označava količinu šećera koji se nalazi u krvi.
Naše telo razlaže unete hidrate do forme šećera. Šećer će ili teći krvotokom
ili će biti apsorbovan kao mišićni glikogen u mišićnom tkivu (što je veoma
važan aspekat za mišićni oporavak i rast), ili će biti skladišten kao telesna
masnoća.
U ovom tekstu
ćemo istaći nekoliko važnih okolnosti i strategija kako biste u što većoj meri
kontrolisali nivo šećera u krvi tako da radi za vas, a ne protiv vas.
1.
Birajte izvore hidrata
Ukoliko vidite da
imate poteškoća da ostajete utegnuti tokom dijeta sa jačim unosom kalorija,
onda ograničite izvore hidrata na one kvalitetne koji vam nude pregršt
složenih, kao što su ovsene pahuljice i druge žitarice, hleb sa celim zrnom,
pirinač itd. Izbegavajte namirnice za koje je poznato da su bogate prostim
hidratima.
Ukoliko ste od
onih koji imaju viši procenat masti, vrlo je verovatno da vam šećer često i
izrazito varira, što se negativno može odraziti na vašu motivaciju, snagu, ali
i na odnos hormona u telu.
Ukoliko ste od
onih srećkovića koji imaju veoma brz metabolizam, onda vaš unos hidrata možete
zadovoljavati skoro svim namirnicama većinom dana. Ovi ljudi obično imaju
stabilan nivo šećera u krvi što im omogućava da izgrade skoro čistu mišićnu
masu ukoliko se dovoljno kvalitetno hrane.
2.
Izaberite izvor proteina pažljivo
Belanca i nemasna
riba jesu odlični nemasni izvori proteina, pa su idealni i u fazi gubljenja
kilaže, tj. fazi mišićne definicije. Kada je „gruvanje“ u pitanju, nije uopšte
loše birati i one izvore koji su bogatiji masnoćama, poput govedine, jer
pojedine masnoće mogu pomagati održavanje nivoa šećera. Pa umesto belanaca,
oprobajte kajganu od celih jaja, a umesto ribe odlučite se za biftek ili
nemasni sir. Mlečne masti pomažu održavanje šećera usporavajući varenje. Onda
kada je vaš nivo šećera stabilan dve stvari dolaze do izražaja: rastete a ne
dobijate na masnoći preterano.
3.
Izaberite vašu suplementaciju pametno
Whey protein je
odličan izvor gradivnih aminokiselina koje će se veoma brzo dopremiti do
mišićnog tkiva koje bi trebalo da ste oštetili tokom treninga. Ipak, može se
desiti da ga telo apsorbuje na način koji će izazvati skok šećera u krvi preko
aktivacije insulina. Ukoliko primetite da nakon uzimanja wheya oslabite sa
energijom, oprobajte da kombinujete whey i kazein. Ovaj pad u energiji može se
češće primetiti kod onih vežbača koji su krupniji i koji imaju poteškoća da
ostaju utegnuti. Za njih bi ova mešavina proteina bila odlična. Nakon treninga,
postarajte se da uzmete dozu whey proteina, kako biste iskoristili njegovo
kratko vreme apsorpcije, a nakon 30-45 minuta pojedite kvalitetan obrok.
Ukoliko pretpostavljate da će se obrok posle treninga desiti kasnije, onda uz
whey ubacite i dozu kazeina koji će usporiti varenje i preventivno delovati na
skokove u šećeru.
4.
Upoznajte vaše telo i slušajte šta vam
govori
Često vežbači
pitaju koliko grama proteina i hidrata bi trebalo jesti po obroku. Odgovor
varira od pojedinca do pojedinca. Jedan od najjednostavnijih odgovora bio bi da
taj unos u gramima bude 2:1 u korist hidrata, dakle duplo više hidrata nego
proteina po svakom obroku. Ukoliko se uz ovaj pristup osećate dobro i dobijate
na masi bez preteranog gomilanja sala, onda je ovo dobra razmera za vas.
Ukoliko se osećate slabašno ili pospano posle obroka, onda smanjite unos
hidrata i blago uvećajte unos proteina. Dakle, bitno je slušati signale koje
telo šalje. Energičnost je jedan od veoma značajnih aspekata kada je izgradnja
mase u pitanju.
5.
Dodajite ginseng i cimet
Doza ginsenga
1-2g dnevno može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi. Kada šećer varira telo
reaguje tako što aktivira lučenje hormona koji su označeni kao
katabolički. Ovi hormoni razgrađuju
postojeća tkiva (posebno mišićna) i naravno da su nepoželjni sa aspekta
mišićnog rasta. Optimalno vreme za uzimanje ginsenga bilo bi 30-40 minuta pre
obroka koji će biti bogat hidratima, posebno ukoliko se radi o brzovarećim. Ne
uzimajte ga nakon treninga, jer tada upravo želite da se hidrati što pre svare
i apsorbuju. Kada je cimet u pitanju ubacite pola ili jednu supenu kašiku
cimeta u prahu u jutarnju kašu ovsenih pahuljica, što će se pozitivno odraziti
na stabilizaciju šećera tokom prepodneva.
6.
Suplementacija BCAA
Mnogi vežbači ih
uzimaju pre i nakon treninga kako bi umanjili razgradnju tkiva. To je sasvim u
redu, ali nema razloga da ih ne uzimate ni onda kada osetite manjak energije.
Doza 4-5g je veoma dobra kad god u toku dana osetite malaksalost. Za neke su to
periodi odmah ujutro, za druge u toku popodneva, ali bez obzira na period dana,
pad u energiji obilčno znači i nestabilnost krvnog šećera.
7.
Pratite pravilo 120-150
Ovo se odnosi na
periode između obroka: postarajte se da jedete na svakih 120-150 minuta. Manji
obroci u ovim razmacima održavaju šećer stabilnim. Ukoliko se desi da znatno
više vremena prođe između obroka rizikujete nestabilnosti u nivou šećera i tako
umanjujete efikasnot vašeg oporavka od treninga, što će rezultirati i slabijim
rastom ili čak nazadovanjem.
8.
Čuvajte se od pretreniranosti
Iako ovo nije
savet u vezi sa ishranom, trening i ishrana su veoma blisko povezani. Vaš trening direktno utiče na hormone i ostale
supstance i nutrijente u telu, pa i na šećer u krvi. Pretreniranost uzrokuje
stanje u kojem mišići veoma teško uzimaju šećer iz krvi, što znači da ga više
ostaje u krvotoku. Ovo dalje može stimulisati taloženje novih masnoća u telu.
Sa druge strane, ukoliko trenirate žestoko, ali ne i previše, to se pozitivno
odražava na nivo šećera, čineći ga prilično stabilnim, što se pozitivno
odražava i na oporavak i kasniji rast.
Zaključak
Regulacija šećera
u krvi često se gubi iz vida među mnogim vežbačima, ali ukoliko obraćate pažnju
na ono šta vam telo govori i ukoliko se pridržavate strategija za koje je jasno
da utiču na stabilizaciju šećera, tada možete očekivati i znatno bolji napredak
u kvalitetnoj mišićnoj masi.
Izvor:
flexonline.com
Comments