ISTINE I ZABLUDE O ZNAČAJU HIDRATA U SPORTSKOJ ISHRANI
1. Da li dijete sa niskim unosom hidrata uzrokuju gubitak mišićne mase?
Mnogi
danas postavljaju ovo pitanje. Treba biti precizan i iskren i reći da racionalno isplanirana dijeta sa niskim unosom hidrata ne mora nužno
umanjiti i anabolički odgovor tela na težinski trening.
U nastavku iznećemo
vam i činjenice koje je nauka uobličila da vam to i dokažemo.
Prvo,
hidrati jesu šećeri. Tradicionalno se posmatraju kao izvor energije za
obavljanje mnogih procesa u našem telu. Tokom godina su mnogi kreirali i
održavali pogrešnu predstavu o ovim nutrijentima, pogotovu brojne kompanije
koje nas bombarduju reklamama u kojima
jasno kažu da ne možemo čak ni ustati iz kreveta, ukoliko prethodno ne iskapimo
njihova energetska pića ili pojedemo njihove energetske čokoladice, koje su
naravno krcate šećerima. Loša situacija kreira se i u našim školama gde se deci
nude svakojake užine, prepune raznih prerađevina i šećera i posle se čudimo
kako su nam deca sve gojaznija, a čak i pojedini postupci državnih organa imaju uticaja
u ovoj priči, poput tradicionalnih piramidalnih prikaza o potrebnim
nutrijentima i namirnicama u svakodnevnom životu koji šalju idiotsku poruku da
treba da unosimo 6-11 dnevnih doza hidrata kako bismo normalno funkcionisali,
pa se posle čude otkuda čitave generacije sa dijabeteskom tipa 2.
Istina
je da naše telo jeste sposobno da sve
potrebne hidrate dobije u formi glukoze iz masti i proteina koje unosimo.
Dodatno, da bi izvelo ovo, naše telo ne zahteva dodatan unos čistih hidrata.
Ovo je činjenica koju nauka potvrđuje i koja se ignoriše skoro potpuno. Kako
bismo bili potpuno precizni reći ćemo i da na celularnom nivou naše telo zaista
treba glukozu zarad energije (koja je najprostiji molekul iz hidrata), ali to ne znači da je
potrebno da unosimo hidrate zasebno!
Glukoza
je potrebna za otpočinjanje procesa u kojima se stvara energija, poznatih kao
glukoliza, za koju je od velikog značaja i molekul ATP. ATP je veoma značajan
za procese koji se odvijaju u svakoj ćeliji. Bez molekula ATP ne bi se dešavalo
ništa!
Ovo
posebno vaši za mišićne kontrakcije.
Onda kada trenirate i prokrvljavate mišiće intenzivno, ATP se troši. S
obzirom da ovaj energetski ciklus počinje sa molekulima glukoze, ne čudi zašto
su hidrati pogrešno predstavljeni kao najsjajniji nutrijenti za velike procese
stvaranja energije u telu. Sledeća istina jeste da su drugi nutrijenti, poput mlečnih masti znatno efikasniji okidači
ovih mehanizama za produkciju energije, ali samo pod uslovom da vaše telo nije
naviknuto na hidrate kao osnovne izvore goriva. Ako biste u praksi
ignorisali ovu činjenicu i samim tim izbegavali ovakav način aktivacije
energetskih procesa, ove putanje, slično kao i mišići vremenom bi „atrofirale“
usled nekorišćenja. Dakle, telo možemo naviknuti na prisustvo hidrata do te
mere, da jednostavno zaboravi da su nutrijenti poput mlečnih masti korisni za
iste procese kao i hidrati, čak i više od njih.
2. Jedini razlog što su hidrati postali toliko popularni danas jesu struje
i mitovi koje kreira naše društvo, nikako nauka!
Hidrati
nisu jedini, niti su glavni pokretač procesa za stvaranje energije u našem
telu! Mnogi danas veruju da ne mogu odraditi dobar trening bez prethodno
popijenog energetskog pića koje je krcato hidratima. Ne zaboravite da uneti
hidrati nisu esencijalni, jer ih
naše telo na celularnom niovu može dobiti iz unetih masti i proteina.
Proteini,
sa druge strane, veoma su značajni! Bez unosa pojedinih esencijalnih
aminokiselina ne bismo mogli da izgrađujemo mišićnu masu efikasno. Iako su
mnoge masti štetne i nezdrave, pojedine među njima, esencijalne masne kiseline,
veoma su značajne sa aspekta našeg zdravlja i izgradnje dobre forme. Stoga, ne
smeju se zapuštati u ishrani svakog zdravog pojedinca, posebno sportiste. Jedino
hidrati od ovih pobrojanih nutrijenata nisu esencijalni!
Za one
koji se nisu do sada dovoljno informisali i koji idalje primenjuju praksu
visokog unosa hidrata zarad stvaranja mišićne mase, nedavna studija može
poslužiti kao dobar primer da konačno shvate svoje greške i zablude.
Studije
je izvedetena na RMIT univerzitetu, u Melburnu u Australiji. Ispitivala je
uticaj koncentracije mišićnog glikogena na mišićni rast nakon težinskog
treninga.
Dve
grupe ispitanika su organizovane, jedna sa visokim unosom hidrata i stoga sa
većom koncentracijom glikogena u mišićnog tkivu, druga sa niskim unosom hidrata
i stoga sa manjom koncentracijom glikogena u mišićima. Tokom studije prva grupa
je sve vreme beležila veće prisustvo glikogena u mišićima, ali studija je
zaključila da izvođeni trening visokog
intenziteta nije stvarao slabije anaboličko okruženje u grupi sa niskim unosom
hidrata, u poređenju sa grupom koja je unosila hidrate u većoj meri.
Takođe, nisu zabeležene ni
razlike u performansama na treningu između grupa.
Još jedna stvar koja mnoge može
začuditi jeste što sve ovo važi i za one sportiste kojima je izdržljivost
najbitnija, poput maratonaca. Čak još više iznenađujuće jeste što ova vrsta
sportista takođe ne beleži pad u performansama kada se unos hidrata smanji, a
studije pokazuju i da je to poželjno,
uz oslanjanje na aminokiseline i esencijalne masti kao izvore energije.
uz oslanjanje na aminokiseline i esencijalne masti kao izvore energije.
Dalje, nauka je jasno pokazala
da ovi sportisti tokom aktivnosti maksimalno aktiviraju nekoliko oksidativnih
enzima koji promovišu izdržljivost na
znatno viši nivo, bez obzira što je nivo glikogena nizak.
Dalje, mišićna biopsija je u
više studija pokazala da mehanizmi rasta
aktivirani težinskim treningom visokog intenziteta ostaju nepromenjeni, bez
obzira na malu koncentraciju glikogena u mišićnom tkivu. Ovi rezultati zaista mogu neke iznenaditi,
neke zbuniti, a mnogi ih neće ni konstatovati, ali zaista je vreme da stvari
prestanemo da gledamo kao na postulate i da prihvatimo ne ono što pojedini
sajtovi ili treneri tvrde, već ono što
nauka tvrdi!
3. Nizak unos hidrata ne znači nužno i apsolutno neunošenje hidrata
Imajte u vidu da kada neko kaže
„nizak unos hidrata“ to ne znači nužno i 0 unetih hidrata. Ipak, umesto
namirnica bogatih hidratima, preporučujemo one bogate vlaknima, poput vlaknastog povrća i pojedinih vrsta voća, kod kojih
je prisustvo šećera izrazito nisko. Vlakna su veoma važna za zdravlje i jako
telo.
Generalno, postoje dve vrste
vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva (u vodi). Ova prva imaju tendenciju da
zadržavaju vodu, kao što je slučaj sa ovsenih pahuljicama. Pomažu snižavanje
holesterola u krvi i regulaciju šećera. Stoga, vlaknasti izvori jesu dobra
stvar u ishrani, pa čak i kada donose par grama hidrata. Za one sportiste
kojima je cilj i dobijanje kvalitetne mišićne mase, nerastvorljiva vlakna jesu
posebno značajna. Pored toga što predstavljaju odlične izvore minerala, po
pravilu ovi izvori bogati su i snažnim antioksidansima i pomažu varenje, a s
obzirom da visokoproteinske dijete zahtevaju i značajnu aktivnost digestivnog
sistema, ubacivanje ovakvih namirnica u ishranu jeste veoma pametan potez, koji
nudi mnoge koristiti, bez značajnog dodatka kalorija.
E sad, mnoge pristalice unosa
hidrata u režimima ishrana predviđenih za dobijanje mišićne mase, ističu kao
argument činjenicu da dižu nivo insulina, koji je veoma jak anabolički hormon.
Iako ovo jeste tačno, ispušta se iz vida da je visok nivo ovog hormona i
opasan, jer može dovesti do dijabetesa i smanjivanja rezistencije na insulin.
Dalje, visok nivo insulina okida i lipogenezu, koja je proces stvaranja masti u
telu, koji se aktivira onda kada je
prisustvo šećera u krvi visoko.
Ono što oni ne shvataju jeste
da je moguće iskoristiti sve koristi
insulina i bez unosa hidrata! Aminokiseline poput arginina, alanina i
ostalih aminokiselina razgranatog lanca, poput izoleucina, leucina i valina,
kao i glutamina jesu veoma dobri izazivači insulinskog šiljka. Reakcija
insulina na ove nutrijente je znatno drugačija i bolja nego ona do koje dolazi
unosom hidrata. Ovi nutrijenti znatno umerenije i blaže dižu nivo insulina nego
šećeri, za razliku od aktivacije prilikom unosa hidrata.
Što se tiče gubitka mišićne
mase tokom niskog unosa hidrata, sve dok
unosite dovoljno kvalitetnih proteina budite bez brige. Idalje ćete moći
iskorišćavati benefiti insulina, istina je u onoj meri koju izaziva šećer u
krvi, ali ipak ćete imati sve koristi da rade za vas.
Na kraju, veoma je jasno da
hidrati nisu esencijalni nutrijenti u ishrani sportiste i da se koristi koje
oni nude mogu dobiti i konverzijom drugih, esencijalnih nutrijenata, poput
esencijalnih aminokiselina i proteina. Stoga, trenirajte jako, jedite pametno i
rastite!
Izvor: flexonline.com
Comments