NE DOZVOLITE DA VAS HRANA SPRECI U NAPREDOVANJU
-visok
unos kalorija u fazi dobijanja telesne težine daje efekta samo do određene
granice, jer lako možete doći u situaciju u kojoj „pretrpavanje nutrijentima“
postaje nezdravo i čak toksično za organizam
-preterani
unos kalorija u dužem vremenu smanjuje sposobnost tela da kreira anaboličko
okruženje, koje podrazumeva sintezu proteina, osetljivost na aminokiseline,
mehanički stres, a takođe i umanjenu aktivnost insulina ili IGF-1
-oni
koji menjaju periode sa visokim kalorijskim unosom i periode sa striktnijim
dijetama konstantno izlažu svoje telo prilagođavanju
Gojenje koje je pošlo naopako
Zamislite
sledeći scenario: bili ste na striktnoj dijeti tokom par meseci i postigli
odličnu formu. Iako izgledate odlično, izgubili ste malo na obimima, što je
normalno. Sada je vaša dijeta gotova i prelazite na fazu u kojoj unosite znatno
više kalorija. Postavljate sebi cilj da u vremenu koje dolazi budete veći nego
ikada.
Počinjete
sa masivnim obrocima, kako biste izgradili masivno telo. Unosite ogroman broj
kalorija i trenirate kao zver. Tokom narednih nekoliko nedelja sve se čini
odličnim: napredujete na polju snage, dobijate odličnu prokrvljenost tokom
treninga i konstantno ste gladni. Upravo ovako izgleda anabolizam. Jednostavno
znate da rastete sve vreme.
Ipak,
posle nekog vremena, stvari kreću da se menjaju. Na treningu ne postižete više
isti nivo prokrvljenosti, napredak u formi se usporava i jedva da se pomera.
Šta sada uraditi? Ponavljate sebi onaj cilj koji ste postavili: moram da nastavim da rastem! Nekako
nađete motivaciju i krenete sa još višim unosom kalorija. Jer, da bi se raslo,
mora se jesti zar ne?
Ubacujete
i nekoliko „cheat“ obroka tu i tamo, i pretvarate jedenje hrane u svoj drugi
posao. Dobra vest je što skala počinje opet da se kreće napred, ali ne kao
ranije. Napredak u snazi je manji, one legendarne prokvljenosti više nema, dok
vaši zglobovi i telo počinju da negoduju i stvaraju vam osećaj neprijatnosti,
usled hroničnih upala.
Postavljate
pitanje sebi (bar bi trebalo): „Gde sam
pogrešio? Šta je krenulo naopako?“ najprostiji odgovor bio bi da je navala
nove telesne masnoće, uzrokovane vašim kalorijskim unosom indukovala stanje
koje se naziva otpornost na anabolizam. Da
se razumemo, kalorije su potrebne da bismo gradili naše telo, bez kalorija nema
ni rasta. Ali, kalorijski unos je koristan samo
do određene granice!
Kada
dostignete tu granicu, stvari počinju da vam se vraćaju kao bumerang.
Mnogo
vežbača je iskusilo ovo, pogotovu u fazi mišićne mase. U ekstremnim
slučajevima, ovakva praksa koju smo opisali u mogućem scenariju, može dovesti
do oboljenja poput dijabetesa, srčanih obljenja u drugih. Dakle, ne radi se o
nevažnoj stvari nimalo.
Tri faktora za neželjeno stanje
organizma
Veoma
je važno razumeti razlog zašto mišićni
rast usporava onda kada se prisustvo masti u telu znatno uvećava. Preterani
unos kalorija, kao što smo istakli, umanjuje sposobnost tela da kreira
anaboličko okruženje, što povlači niz posledica koje nikako ne želimo. Ovakvo
stanje je nedavno postalo poznato pod nazivom otpornost, ili rezistencija na anabolizam (engl. anabolic resistance).
Treba
još reći da čak i nezavisno od stanja anaboličkih hormona, preteran unos
kalorija može sam po sebi umanjiti sposobnost tela da se regeneriše i raste.
Iako na polju treninga ćete vrlo verovatno naleteti na prepreke i stagnirati,
kada je u pitanju metabolizam, sve zamke i prepreke mogu se izbeći racionalnim
režimom ishrane.
Postoje
tri faktora koja su u vezi sa režimima ishrane dizajniranim za mišićnu masu,
koji zajedno utiču na kreiranje anaboličke rezistencije.
Prvi faktor: rezistencija na
insulin
Rezistencija
na insulin može biti najznačajniji od sva tri, jer se javlja najranije. Veza
između rezistencije insulina i gojaznosti je dokazana u velikom broju studija.
Ono što je manje poznato jeste da nije neophodno da budete gojazni tokom dužeg
vremenskog perioda kako biste razvili otpornost na insulin.
Svaki
mlađi, prosečno zdrav vežbač može postati neosetljiv na insulin posle samo četiri nedelje značajnog
kalorijskog unosa! Ovakvo stanje uvećava sposobnost našeg tela da unete
hidrate skladišti kao telesnu masnoću, umesto kao mišićni glikogen. Takođe,
uvećava i mogućnost skladištenja triglicerida u mišićnog tkivu, koji sami po
sebi dodatno uvećavaju rezistenciju na insulin.
Kako
opada osetljivost na insulin, tako opada i apsorpcija glukoze. Rezultat toga
jeste manja količina skladištenog glikogena, manja punoća mišića i manja
prokrvljenost na treningu. Dakle, izrazit unos kalorija tokom faze mišićne mase
može da ima efekta samo dok ne počne da opada osetljivost na insulin. Onda kada
masti počinju da se talože brže i više nego uobičajeno, tada dolazi i do
rezistencije na insulin. U ovom trenutku stvari počinju da se odvijaju
negativno po vas velikom brzinom: uvećava se skladištenje telesne masnoće,
trening je slabijii teži.
Drugi faktor: rezistencija na
leptin
Prešli
ste granicu preko koje vaši obroci ne idu vama u korist, nego na štetu. Kako
postajete manje osetljivi na insulin, tako vaše telo skladišti sve više
masnoće. Upravo u ovom momentu treba spomenuti i leptin. Leptin je peptidni
hormon koji se sintetiše u masnim ćelijama (adipocitima) koji ima ulogu u
kontroli metabolizma i osećaja gladi. Tehnički govoreći, povezuje promene u
nivou telesne masnoće sa kontrolom energije homeostaze u CNS.
Leptin
prati energijske nivoe u celom telu i koordinira njenu potrošnju, oksidaciju
masti i metabolizam na opštem nivou.
Kako
se masno tkivo uvećava, adipociti oslobađaju više leptina u krvotok, koji sada
počinje da intenzivnije komunicira sa leptinskim receptorima u hipotalamusu.
Ovo je
signal da ste „puni“ što uzrokuje da hipotalamus signalizira ostatku
mozgda i tela da se osećaj gladi, apetit
i brzina metabolizma umanje! Upravo zato se leptin sintetiše i znatno manje,
kada je unos kalorija manji. U ovom slučaju, hipotalamus bi slao signale da se
apetit pojača, a potrošnja energije smanji. Leptinske funkcije nisu povezane
samo sa hipotalamusom, jer se njegovi receptori nalaze svuda po telu,
kontrolišući apetit, metabolizam i
potrošnju energije na globalnom nivou.
Kako
se uvećava telesna masnoća, sve više leptina se otpušta u krvotokok. Vremenom,
usled uvećanog nivoa leptina u dužem vremenu, razvijate i rezistenciju na
leptin. Leptin se vezuje za njegove receptore, ali nikakve povratne poruke se
ne šalju. Stoga su i oni efekti kojima se masti sagorevaju i energija troši
izostali! Posledica toga je da iako ste
podgojeni prilično, mozak ne dobija signale da je telo „puno“! Na kraju, ovo
dovodi i do gubitka kontrole apetita!
Naravno,
treba reći da nismo svi isti ni u ovome. Oni srećniji će tokom perioda mišićne
mase verovatno samo blago umanjiti osetljivost na insulin i leptin. Oni koji
genetski imaju sporiji metabolizam i znatno lakše dobijaju na telesnoj masnoći
moraće da budu znatno pažljiviji.
Faktor tri: ER stres
„ER“
je skraćeno od „endoplazmatični retikulum“ koji se nalazi u citosolu svih
ćelija. Ima ulogu u metaboličkim signalnim koji kontrolišu glukozu, lipide i
metabolizam proteina. Takođe, veoma je značajan i u sintezi proteina, gde
ribozomi sintetišu nove proteine koji se oslođabaju u lumenu ER za dalju
obradu.
Nakon
obrade u ER, proteini se premeštaju u Goldžijev aparat na dalje sortiranje,
pakovanje i distribuciju. ER treba
gledati kao na fabriku proteina u kojoj se molekuli mRNA sintetišu i u
nukleusima se šalju u ribozome, gde se dekodiraju i prelaze u nove proteine.
Upravo ovi novi proteini se prebacuju u lumen ER odakle se dalje šalju na mesta
gde su potrebni.
U
Goldžijevom aparatu se proteini sortiraju, pakuju i isporučuju u različite
delove ćelija. ER i Goldžijev aparat zajedno učestvuju u obradi, transportu i
isporuci svih novih proteina. Onda kada su potrebe za proteinskom sintezom
prevelike u odnosu na sposobnost ćelije, ER doživljava jak stres.
Stres ER u masnom tkivu
Masne
ćelije nisu samo pasivna forma skladištene telesne masnoće. Takođe se ponašaju
kao endokrini organi, lučeći veći broj proteina za kontrolu metabolizma,
uključujući leptin, adiponektin i druge peptidne hormone. Što je veća masna
ćelija, više luči leptina, čineći ER veoma važnim.
Posao
je ER i Goldžijevog aparata da sintetiđu i obrade sav leptin. Problem nastaje
onda kada se proteini proizvode brže nego što je moguće da se obrade, pa to
dovodi do stresa ER.
Ovo
aktivira mehanizam poznat kao odgovor na
neskladištene proteine („unfolded protein response – UPR“) kojim se umanjuje
proteinska sinteza i uvećava kapacitet ER da skladišti proteine, kako bi onaj
višak ponovo pokušao da se ubaci.
Problem
je što ovo dolazi sa nekoliko posledica. UPR takođe okida upalne procese koji
stvaraju brojne upale i oksidativne stresove po telo. UPR je i uzrok i efekat
stresa ER. Preterena količina nutrijenata uzrokuje uvećane zahteve za sintezom
proteina u masnim ćelijama, kako za produkciju peptidnih hormona poput leptina,
tako i za proteine potrebne za produkciju triglicerida i skladištenje masti.
Onog
momenta kada potreba za proteinima pređe mogućnost njihove sinteze aktivira se
UPR. Proteinska sinteza je veoma
zahtevan proces, sa aspekta potrošnje energije. Masne ćelije koje su postale
neosetljive na insulin ne mogu da uzmu dovoljno glukoze kako bi ispratile
energijske zahteve procesa sinteze proteina. Ovo dodatno stresira ER. Posledica
svega ovoga jesu upalni procesi, oksidativni stres, rezistencija na insulin i
leptin.
Stres ER u mišićnom tkivu
onda
kada je ER izložen stresu u masnim ćelijama, apsorpcija masnih kiselina se
usporava. Ovo dovodi do njihovog „izlivanja“ u mišićnom tkivu koje sada nije
sposobno da sagori ove masnoće zarad energije, pa ih umesto toga skladišti kao
intramuskularne trigliceride. I ova masnoća dodatno umanjuje osetljivost na
insulin u mišićnom tkivu i izaziva stres ER u mišićima.
Onog
momenta kada se stresira ER u mišićnom tkivu tada ste potpuno u stanju
anaboličke rezistencije. Mišići postaju manje osetljivi na sve signale za
sintezu proteina. Apsorpcija leucina, mehanička opterećenja na tkivo, pa čak i
anabolički hormoni postaju znatno manje efikasniji u procesu sinteze proteina.
Saveti za izbegavanje
anaboličke neosetljivosti
1.
Nemojte se previše ugojiti! Trudite
se da držite procenat telesne masnoće pod kontrolom sve vreme. Jedite
pametno, kako biste izbegli scenarie koje smo spominjali u tekstu.
2.
Popravite štetu! Za stalan napredak potrebno je da pomeramo granice.
Nekad je potrebno učiniti više, ali ukoliko odemo previše u dužem vremenu
možemo izazvati kontraefekat, ali ništa
nije nepovratno izgubljeno!
U ovom slučaju, umesto da idete još više napred, racionalnije je vratiti se unazad, redukovanjem kalorija, a pogotovu unosa hidrata tokom par narednih nedelja. Ubacivanje kardio treninga nije uopšte loše. Takođe, nekoliko suplemenata, poput ribljeg ulja, omega 3 kapsula i sličnih vam takođe mogu pomoći. Uvećajte i unos antioksidanasa i vitamina i minerala sve dok vaše telo ne vratite u željeni kolosek.
U ovom slučaju, umesto da idete još više napred, racionalnije je vratiti se unazad, redukovanjem kalorija, a pogotovu unosa hidrata tokom par narednih nedelja. Ubacivanje kardio treninga nije uopšte loše. Takođe, nekoliko suplemenata, poput ribljeg ulja, omega 3 kapsula i sličnih vam takođe mogu pomoći. Uvećajte i unos antioksidanasa i vitamina i minerala sve dok vaše telo ne vratite u željeni kolosek.
Izvor:
tnation.com
www.ogistra-nutrition-shop.com
www.ogistra-nutrition-shop.com