OMEGA 3 i OMEGA 6: znacaj za zdravlje,oporavak i trening
Verovatno ste
svi čuli priču o negativnim posledicama loše razmere između omega 3 i omega 6 u
našoj ishrani: većina nas znatno više unosi omega 6, čak i do 20:1. To uopšte
nije pametno.
Previsok nivo
omega 6 u odnosu na o3 može dovesti do ozbiljnih problema sa upalom,
gojaznošću, slabljenjem zglobova i srčanih oboljenja.
Omega 6 masne kiseline i upalni procesi:
Unošenje omega
6 masniih kiselina može imati antiinflamatorni efekat, pogotovu ako govorimo o
gama linoleinskoj kiselini (GLA). Ne mora da znači da su omega 6 proflamatorne.
Dakle, već na ovom mestu omega 6 dobijaju jedan plus!
Dakle, već na ovom mestu omega 6 dobijaju jedan plus!
Iako postoji
pisana literature o lošim efektima omega 6, ipak bi trebalo obratiti pažnju i
na to šta naše telo ima da kaže.
Drugim rečima,
iako brojni tekstovi to tvrde, ipak se ne da
odmah nakon unošenja u organizam linoleinska kiselina automatski stvara
upalne procese koji su pogubni po vašu formu i zdravlje. Jednostavno, nije
tako.
Da bi se ovo
odigralo, potrebno je da se linoleinska kiselina konvertuje u arahidonsku.
Ipak, ono što vas može iznenaditi jeste da čak i da unosite linoleinsku
kiselinu u većim količinama, kao što npr Ameri rade, ne konvertuje se u svoj
meri u arahidonsku. Istina je da većina omega 6 unetih u vaš organizam otputuje
do upaljenih mesta u telu.
Jedna studija
iz 2011. godine zaključila je da nema jakih dokaza da će se desiti promene u
strukturi tkiva unošenjem linoleinske kiseline, na način na koji ljudi na
zapadu to rade.
Nutricionistički saveti bitni za vas:
Ukoliko imate
pravilnu ishranu koja se bazira na visokom unosu proteina i kontrolisanom
uzimanju hidrata, onda cela ova priča o linoleinskoj kiselini ne treba da vas
preterano brine. Sa druge strane, arahidonska kiselina bi trebalo da vas
zanima. Kod ove kiseline nije potrebna konverzija, jednostavno je potrebno da
dospe do ćelijskih membrana i spremna je za ostvarivanje svoje namene.
Jedna studija
iz 2010. pokazala je da dijeta sa niskim unosom hidrata, u kojoj unosite
namirnice bogate ovom kiselinom pospešuje nivo ove kiseline u membranama, ali
ovo ne vodi nužno do jačih upalnih procesa u telu.
Ova i druge
studije su takođe pokazale da ishrana sa niskim unosom hidrata čak može pomoći
i u stabilizaciji nivoa ove kiseline.
Dakle, ako je
već priča o pogubnim efektima unosa omega 6 gubljenje vremena za vas, šta bi
onda trebalo uraditi umesto toga?
Prva stvar:
povećajte unos omega 3. pojačan unos EPA i DHA znači i veće prisustvo ovih EMK
u organizmu.
Postavimo
stvari ovako: vaše ćelijske membrane su pune omega 3 i omega 6. Kada se stvori
potreba za molekulima koji imaju veze sa upalnim ili antiinflamatornim
procesima, tada se ove masne kiseline uzimaju iz membrana i konvertuju. Što je
veće prisustvo omega 3, to je veća mogućnost da će se upravo one izvući iz
membrana i konvertovati, što dalje znači da se stvaraju antiinflamatorne
komponente.
Upravo zbog
ovoga je bitno prisustvo omega 3 i ono se jedino računa.
Dakle, razmera
omega 3 i omega 6 u vašoj ishrani neće oslikavati ono što se stvarno dešava u
organizmu. Ono što je bitno jeste prisustvo omega 3.
Ne dajite baš
svakom tekstu koji pročitate značaj postulata. Ukoliko se bavite sportom ili
trenirate u teretani i imate sporstsku ishranu, onda je priča o razmeri omega 6
gubljenje vremena. Jednostavno, postarajte se da vaša ishrana sadrži i omega 3,
trenirajte jako i budite bez brige.
Izvor:
tnation.com
Comments