OMEGA 3 i OMEGA 6: znacaj za zdravlje,oporavak i trening





Verovatno ste svi čuli priču o negativnim posledicama loše razmere između omega 3 i omega 6 u našoj ishrani: većina nas znatno više unosi omega 6, čak i do 20:1. To uopšte nije pametno.

Previsok nivo omega 6 u odnosu na o3 može dovesti do ozbiljnih problema sa upalom, gojaznošću, slabljenjem zglobova i srčanih oboljenja.

Omega 6 masne kiseline i upalni procesi:

Unošenje omega 6 masniih kiselina može imati antiinflamatorni efekat, pogotovu ako govorimo o gama linoleinskoj kiselini (GLA). Ne mora da znači da su omega 6 proflamatorne.

Dakle, već na ovom mestu omega 6 dobijaju jedan plus!

Iako postoji pisana literature o lošim efektima omega 6, ipak bi trebalo obratiti pažnju i na to šta naše telo ima da kaže.

Drugim rečima, iako brojni tekstovi to tvrde, ipak se ne da  odmah nakon unošenja u organizam linoleinska kiselina automatski stvara upalne procese koji su pogubni po vašu formu i zdravlje. Jednostavno, nije tako.

Da bi se ovo odigralo, potrebno je da se linoleinska kiselina konvertuje u arahidonsku. Ipak, ono što vas može iznenaditi jeste da čak i da unosite linoleinsku kiselinu u većim količinama, kao što npr Ameri rade, ne konvertuje se u svoj meri u arahidonsku. Istina je da većina omega 6 unetih u vaš organizam otputuje do upaljenih mesta u telu.

Jedna studija iz 2011. godine zaključila je da nema jakih dokaza da će se desiti promene u strukturi tkiva unošenjem linoleinske kiseline, na način na koji ljudi na zapadu to rade.

Nutricionistički saveti bitni za vas:

Ukoliko imate pravilnu ishranu koja se bazira na visokom unosu proteina i kontrolisanom uzimanju hidrata, onda cela ova priča o linoleinskoj kiselini ne treba da vas preterano brine. Sa druge strane, arahidonska kiselina bi trebalo da vas zanima. Kod ove kiseline nije potrebna konverzija, jednostavno je potrebno da dospe do ćelijskih membrana i spremna je za ostvarivanje svoje namene.

Jedna studija iz 2010. pokazala je da dijeta sa niskim unosom hidrata, u kojoj unosite namirnice bogate ovom kiselinom pospešuje nivo ove kiseline u membranama, ali ovo ne vodi nužno do jačih upalnih procesa u telu.



Ova i druge studije su takođe pokazale da ishrana sa niskim unosom hidrata čak može pomoći i u stabilizaciji nivoa ove kiseline.

Dakle, ako je već priča o pogubnim efektima unosa omega 6 gubljenje vremena za vas, šta bi onda trebalo uraditi umesto toga?

Prva stvar: povećajte unos omega 3. pojačan unos EPA i DHA znači i veće prisustvo ovih EMK u organizmu. 


Postavimo stvari ovako: vaše ćelijske membrane su pune omega 3 i omega 6. Kada se stvori potreba za molekulima koji imaju veze sa upalnim ili antiinflamatornim procesima, tada se ove masne kiseline uzimaju iz membrana i konvertuju. Što je veće prisustvo omega 3, to je veća mogućnost da će se upravo one izvući iz membrana i konvertovati, što dalje znači da se stvaraju antiinflamatorne komponente.

Upravo zbog ovoga je bitno prisustvo omega 3 i ono se jedino računa.

Dakle, razmera omega 3 i omega 6 u vašoj ishrani neće oslikavati ono što se stvarno dešava u organizmu. Ono što je bitno jeste prisustvo omega 3.

Ne dajite baš svakom tekstu koji pročitate značaj postulata. Ukoliko se bavite sportom ili trenirate u teretani i imate sporstsku ishranu, onda je priča o razmeri omega 6 gubljenje vremena. Jednostavno, postarajte se da vaša ishrana sadrži i omega 3, trenirajte jako i budite bez brige.

Izvor: tnation.com


 

Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10% 
 

Comments

Popular Posts From This Blog

VINSTROL-LOŠE VESTI

ISPOVEST JEDNOG KORISNIKA AAS

ANABOLIČKA FARMAKOLOGIJA-STANOZOLOL (winstrol)