KISELOST ORGANIZMA (odrzavanje pH ravnoteze)




Održavanje pH ravnoteže vrlo je važno za dobro zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma. Stanje disbalansa može imati za posledicu brojne zdravstvene probleme, kako telesne tako i mentalne. Uravnotežena pH okolina organizmu omogucava da se bori protiv razlicitih bolesti, dok acidoza, stanje preterane kiselosti, cešci i ozbiljniji oblik disbalansa, organizam dovodi u ozbiljno stanje te narušava sve njegove sisteme. Organizam, kada se nade u stanju acidoze, u svrhu neutralizovanja prevelikih kolicina kiseline, koristi alkalne rezerve dovodeci se pri tome u stanje slabosti. Koncept pH ravnoteže kao uzroka bolesti nije nov. Još 1933. doktor William Howard Hay objavljeju knjigu A New Health Era u kojoj objašnjava kako su sve bolesti rezultat autointoksikacije (samotrovanja) uzrokovane akumulacijom kiselina u organizmu.


Šta je to pH?
pH je mera aciditeta (kiselosti) illi alkaliteta (baznosti) rastvora. Meri se u skali od 0 do 14, gde pH 7 oznacava neutralni rastvor (voda), pH vrednosti ispod 7 oznacavaju kiselu, a iznad 7 baznu sredinu rastvora. Voda je najprisutniji sastojak ljudskog tela, ona sacinjava 70 % organizma, pa nije ni cudno da je pH ravnoteža organizma uspostavljena kada se pH vrednost krece u rasponu od 6 – 7,5. pH ravnoteža ustvari predstavlja ravnotežu pozitivno nclektrisanih jona (kisele baze) i negativno nclektrisanih jona (bazne). Telo se stalno bori kako bi održalo ovu ravnotežu, kada je ona narušena javljaju se razni zdravstveni problemi.


Uzroci i posledice acidoze
Najcešci uzrok acidoze danas je neadekvatna ishrana. Sve više ljudi prelazi na tzv. zapadnjacki tip ishrane koja ukljucuje velike kolicine mesa, jaja, mleka i mlecnih proizvoda, zatim namirnice bogate belim brašnom i šecerom, velike kolicine gaziranih pica, a male kolicine svežeg povrca. Sve navedene namirnice, koje se u ovom tipu ishrane konzumiraju u vecim kolicinama, razgradnjom daju produkte koji zakiseljavaju organizam. Nasuprot tome, povrce i voce, koji su u ovoj prehrani zastupljeni u mnogo manjoj meri, razgradnjom daju produkte koji povecavaju alkalne rezerve organizma.


 Narušavanju pH ravnoteže organizma uveliko pridonose i neki, u svakodnevnom životu sve prisutniji, lekovi, veštacki zasladivaci i konzervansi. Za razliku od nekih bolesti na ciji razvoj i tok ne možemo uticati, npr. otkazivanje bubrega ili jetre, koji takode mogu biti uzrok acidoze organizma, na gore navedene cinioce može se uticati. Potrebno je samo promeniti loše navike u ishrani i životne navike. U stanju acidoze, organizam «posuduje» minerale- kalcijum, kalijum, magnezijum – iz vitalnih organa i kostiju kako bi neutralisao kiselinu i uklonio je iz organizma. S druge strane, ukoliko se višak kiseline ne uklanja iz organizma dolazi do autointoksikacije organizma.


Acidoza može uzrokovati:
-kardiovaskularna oštecenja, ukljucujuci konstrikciju (sužavanje) krvnih sudova i redukciju kiseonika
-povecanje telesne mase, debljanje i dijabetes
-probleme sa bešikom i bubrezima
-slabljenje imunosnog sistema
-nakupljanje slobodnih radikala
-prerano starenje
-osteoporozu
-zapaljenje zglobova i mišica
-hronicni umor


Nedavno sprovedena sedmogodišnja studija na 9000 žena pokazala je da su one žene koje su imale hronicnu acidozu bile mnogo rizicnije na razvoj osteoporoze u odnosu na žene koje su imale normalne pH vrednosti. Naucnici koji su sproveli ovu studiju smatraju da je prevalencija frakture kuka medu srednjevjecnim ženama rezultat acidoze uzrokovane ishranom bogatom proteinima životinjskog porekla i siromašnom povrcem. Organizam je sposoban da pravilno asimilira minerale i nutrijente samo ukoliko je njegov pH uravnotežen. Stoga Vam se može desiti da se organizam, bez obzira što unosite sve potrebne nutrijente i imate pravilno izbalansiranu ishranu, ponaša kao da je u stanju deficita. Ukoliko ne dobijate željene rezultate od svoje pravilno izbalansirane i nutrijentima bogate ishrane, ili od korišcenja suplemenata u ishrani, pokušajte da se testirate na acidozu.


Kako se testirati na acidozu?
Sami kod kuce možete da napravite jednostavan test kako bi uvrdili da li je pH vrednost vašeg organizma uravnotežena. Koristeci pH papirice, proverite pH Vaše mokrace i sline. Ukoliko se pH vrednost mokrace ujutro krece u rasponu od 6-6,5, a uvece od 6,5-7, Vaše telo funkcioniše unutar zdravog nivoa. Ukoliko se pH Vaše sline tokom citavog dana zadržava u vrednostima izmedu 6,5 – 7,5, Vaše telo takode funkcionše unutar zdravog nivoa. Najbolje vreme za testiranje pH vrednosti je sat pre i dva sata posle obroka, dva puta nedeljno.

pH urina pokazuje koliko dobro Vaš organizam asimilira minerale, posebno kalcijum, magnezijum, kalijum i natrijum. Oni su tzv. kiselinski puferi jer ih telo koristi u kontroli nivoa kiseline. Ukoliko je nivo kiseline prevelika, telo je nece moci izbacivati nego ce je skladištiti u tkivima (autointoksikacija) ili neutralizirati navedenim mineralima koje ce uzeti iz vitalnih organa.

pH sline pokazatelj je aktivnosti probavnih enzima, pogotovo aktivnosti jetre i želuca.

 Ukoliko su neki od navedenih simptoma jače izraženi, neophodno je odmah pristupiti izboru namirnica isključivo baznog uticaja i već nakon dve nedelje efekti su vidljivi, što se manifestuje kroz slabljenje ili čak nestanak pojedinih simptoma. Kod većine ljudi kod kojih postoji poremećaj, prisutni su skoro svi nabrojani simptomi i zbog toga je neophodno ozbiljno pristupiti lečenju, kako bi se sprečila pojava ozbiljnijih pormećaja: kancer, hronična oboljenja, zaraze, šizofrenija, multipl skleroza, leukemija i slično.


Jaka bazna reakcija:
    * celer
    * smokve
    * biljni čajevi
    * dinja
    * lubenica
    * limun
    * mango
    * papaja
    * peršun
    * morske alge
    * grožđe bez kožice
    *potocarka
 

Slaba bazna reakcija:
    * masline
    * maslinovo ulje
    * artičoke
    * patlidžan
    * proso
    * miso
    * heljda
    * trešnje
    * mandarine
    * kesten
    * kokosaov orah (svež)
    * krastavci
    * prokelj
    * med
    * praziluk
    * pečurke
    * rotkvice
    * paradajz
    * morska so
    * crni luk
    * narandže
    * ukiseljeno povrće (domaće)
    * susamovo seme
    * soja




Neutralne namirnice:
    * pavlaka
    * kravlje mleko
    * jogurt
    * surutka
    * puter
    * ulja (osim maslinovog)


Blago kisela reakcija:
    * jaja
    * crveni pasulj
    * seme bundeve
    * ječam
    * spanać


Umereno kisele reakcije:
    * med (pasterizovan)
    * borovnica
    * mekinje
    * sirevi
    * suvi kokosov orah
    * riba
    * integralna testenina
    * integralne žitarice
    * suve mahunarke (osim soje)
    * koštunjavo voće (osim badema)
    * raž
    * kečap
    * senf
    * šljive
    * kokice
    * krompir (oljušten)
    * suve šljive
    * pirinač



Jako kisele reakcije:
    * beli hleb
    * peciva i kolači od belog brašna
    * čokolada
    * kafa
    * alkohol
    * gazirana bezaloholna pića
    * zaslađeni voćni sokovi
    * junetina
    * svinjetina
    * piletina
    * riba
    * rafinisane žitarice
    * brusnice
    * sladoled
    * testenina od belog brašna
    * kikiriki
    * beli pirinač
    * plodovi mora
    * crni čaj
    * orasi


Izvor:
Vitamins.com

ONLINE PRODAJA SUPLEMENTACIJE i PRIRODNIH DODATAKA ISHRANI (klik ovde)



Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10% 
 

Comments

Popular Posts From This Blog

VINSTROL-LOŠE VESTI

ISPOVEST JEDNOG KORISNIKA AAS

ANABOLIČKA FARMAKOLOGIJA-STANOZOLOL (winstrol)