OMEGA 3 vs OMEGA 6 : Koga je briga?
Čuli ste strašnu istinu. Odnos omega 6 i omega 3 je u
tipičnoj Severno Američkoj ishrani tako žestoko na strani omege 6 ( 10:1 ili čak
20:1)
da mnogi od nas već spadaju u
hodajuće mrtvace.
Previše omege 6 u odnosu na omegu 3 dovodi do
katastrofalnih nivoa sistemske inflamacije koja pali vaše zglobove i čini vas
debelim, a pored toga radi sve da se postara da poprimite ranu posetu u večni
počinak u vidu srčane bolesti.
Ovo je dobra starinska priča strave i užasa pred spavanje.
Ali to je sve što ona predstavlja - priču.
Najpoznatija nutricionistička priča pred spavanje
Slično tome kako je Robert Southey objavio ''Zlatokosa i tri medveda'' u nameri da pomogne roditeljima da nauče decu o
poštovanju tuđe privatnosti i vlasništva, tako i omega 6 / omega 3 odnos je bio korišćen da zaplaši ljude van dalje od kolača, kekseva,
pita i drugih visoko obrađenih produkata koji šire želudac.
Iako se slažem da mnogi ljudi treba da siđu sa stola
za dezerte, postoji dosta validnih razloga da oni u stvari utiču na ljudsku
fiziologiju.
Omega-6 masti i inflamacija
U prethodnom članku ja sam pokrio biohemijske osnove ,
kako se omega 6 masti kao što je na primer linoleična kiselina i arachidonična
kiselina, pretvaraju u pro-inflamatorna
jedinjenja.Vi bi trebali da pogledate taj članak prvo, pa da se onda vratite.Ne
brinite, čekaću !
Kao što je pomenuto u članku, ishrana sa više omega 6
masti može biti anti inflamatorna u stvari - pogotovo ako pričamo o gamma linoleičnoj kiselini (GLA). Ona je glavni
razlog u strahu od odnosta omege 6 i
omege 3- omega 6
masti nisu automatski pro- inflamatorne.
Priručnik iz biohemije protiv Vašeg tela
Sledeće područje koje moramo da pogledamo kada
razmatramo odnos omege 6 i omege 3 je da razdelimo priručnike i vaše telo.
Biohemijske knjige slikaju crtež da je konverzija omege 3 i omega 6 masnih
kiselina vrlo jednostavna. E pa, ja sam ovde da vam kažem da to nije tačno.
Biohemija iz pravog života je komplikovana,
regulisana, kontrolisana, inhibirana i podeljena u sektore.
Drugim rečima, kada pojedete šaku oraha, linoleična
kiselina u njima se ne transportuje automatski u telesne ''inflamatorne fabrike'', i pretvara u
visoko inflamatorni,uništavajući
prostaglandin- ovo ne funkcioniše na ovaj način.
Za linoleičnu kiselinu da bi se koristila za
inflamatorne svrhe, ona mora da se konvertuje u arachidoničnu kiselinu.
Međutim, ono što vas može iznenaditi je da linoleična kiselina, čak i kada se jede u velikim
količinama, kao što Amerikanci obično rade, nije konvertovana u arachidoničnu
kiselinu. U realnosti, većina linoleične kiseline ( glavne omega 6 masti u
ishrani) koju jedete ne putuje do telesnih inflamatornih puteva.
Duža revizija iz 2011 objavljena u Nutrition &
Metabolism žurnalu koja je naslovljena ''povećanje
unosa linoleične kiseline kroz
ishranu ne povećava arachidoničnu kiselinu kod odraslih koji konzumiraju
Zapadnjački tip dijete:
sistematični pregled, je zaključila da ne postoji dokaz da promene u ishrani
linoleičnom kiselinom modifikuju tkiva kod populacije koja konzumira
zapadnjački tip dijeta. Zapadnjačka dijeta je dobar model u ovoj situaciji jer
je bogata linoleinskom kiselinom
Dijetetski savet koji je relevantan za vas
Većina mejnstrim dijetetskih saveta jednostavno nije
relevantna za vas.Nećete jesti gomilu stvari natovarenih žitaricama bez imalo
proteina. Vi izbegavate majonez i hranu natrpanu kukuruzom, suncokretom i
sojinim uljem. Podaci oko loših efekata linoleinske kiseline vas ne
impresioniraju, jer vi ne jedete te stvari svakako. Vi jedete ishranu
kontrolisanu ugljenim hidratima,prepunu sa jajima,povrćem i različitim vrstama
životinjskog mesa.
U vašem slučaju , pseudo negativni efekti linoleične
kiseline nisu problem. Arachidonična kiselina, sa druge strane, potencijalno
jeste. Sa arachidoničnom kiselinom, konverzija drugih masnih kiselina je
potrebna - mora
da se ubaci u vaše ćelijske
membrane i da bude spremna sa korišćenje.
Dobre vesti su da vaše telo može da vas pokrije.
Istraživanja sa Univerziteta u Konektikatu objavljena 2010 su pokazala da je
postojalo povećanje arachidonične kiselina u telu sa nisko ugljenohidratnom
dijetom koja je uključivala visok unos arachidonične kiseline , ali da ovo
obogaćenje u membrani ove kiseline nije dovelo do povećanja u pro inflamatornim
metabolitima.
Autori navode da na osnovu nalaza studije i drugih
studija te dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata mogu u stvari da održe
nivoe arachidonične kiseline na nivoima membrane.
Krenite u ofanzivu sa masnim kiselinama
Dakle ako je modulacija vašeg omega 6 unosa kroz
dijetu smanjuje inflamaciju ( osim ako ne pričamo o GLA) gubljenje vremena, šta
možemo uraditi umesto toga?
Broj jedan , možemo da krenemo u ofanzivu sa ribljim
uljem. Povećanje u unosu EPA i DHA dovodi do povećanja u nivoima EPA i DHA u
vašim membranama.Dr.Bill Harris navodi procenat masnih kiselina u vašim crvenim
krvnim zrncima koje su EPA i DHA kao indeks omege 3. Ovo je marker zdravlja i
pokazuje direktne promene povećanih unosa EPA i DHA na biohemijskim područjima
koje su relevantne za inflamaciju.
Mislite o tome na ovaj način: Membrane
vaših ćelija su pune omege3 i
omege 6 masti. Kada je u pitanju vreme
da se kreiraju eicosanoidi ( pro i anti inflamatorni molekuli), masne kiseline
će se odvojiti od ćelijskih membrana i konvertovati.
Tako da što više omege 3 možete da upakujete u
membrane, veća mogućnost da će omega 3 masr da se uzme i odvoji, što dovodi do
formacije anti inflamatornih komponenti. Ovo je razlog zbog čega apsolutna
količina omege 3 u vašim ćelijskim membranama je upravo ono što je bitno.
Tako je. Bitni odnos omege 3 i omege 6 u vašoj ishrani
se ne odnosi na vaše celularne membrane, mesto na kome upravo inflamatorna
mašinerija biva kovana. A ishrana relativno visoka sa linoleinskom kiselinom ne
dovodi do promena u arachidoničnoj kiselini, barem ne onom nivou koji dovodi do
povećane inflamacije.
Ono što je bitno je ukupna količina dugih lanaca omega 3
masti ( EPA i DHA) u vašoj dijeti. Fokusirajte se na ovo dobrih 15 sekundi
svakog dana i vi ćete biti spremni za sve.
Završne misli
Prestanite da gubite vreme o kalkulaciji između odnosa
dve pod klase masnih kiselina koje zaista nisu bitne u velikoj šemi stvari. Vi
niste prosečan amerikanac -
vi znate šta radite- i osim oraha i povremene kašike tostiranog ulja od semena susama vi nikad nećete
pogledati dva puta na bilo koji od 25 izvora omege 6 u tipičnoj ishrani ili
namirnicama u kojima se one nalaze.
A čak iako ste jeli tonu oraha i dnevno unosili ulje
od susama, dijetarna linoleinska kiselina zaista nije spremna da nađe put do
biohemijskih puteva konverzije u pro
inflamatorne komponente.
preuzeto sa : www.t-nation.com
Comments