NAMIRNICE ZBOG KOJIH VASA JETRA "SVETLI" U MRAKU
Uzimajući u obzir retko zemljište, teške metale, i razne hemikalije koje su dostupne industriji, ne znam zašto jednostavno ne počnu da skupljaju ljudske jetre.
Zacrnjena, cirotična jetra nađena u lešu većine mrtvih
Amerikanaca bez sumnje donosi impresivan niz sastojaka, neke koje su verovatno
i doprinele smrti gorepomenutih Amerikanaca.
I dalje, međutim , manje interpretna strana mene želi
da nije tako;
kad bi Amerikanci pokazali bar malo brige
za ono što jedu, tako da
bi mogli da nauče koje namirnice mogu da legitimno izbegavaju umesto što se
tresu iznad hrane meseca koja im je donela baba roga.
Sa tom namerom prezentujem sledeću listu namirnica
koje bi možda mogli da izbegnete kada vam se za to ukaže prilika. Vaša jetra će
vas nagraditi na taj način što će ostati zdrava.
1. Škampe
Pre nego što postanete skroz paranoični oko toga što
morate da odustanete od svojih škampa, samo su uvezene škampe ono čega treba da
se plašite.
Problem sa uvoznim škampama je u tome što su one jedno
od najprljavijih namirnica koje postoje i univerzalno sadrže ostatke hemikalija
koje služe da bi se čistili kavezi za držanje,antibiotici, i cela skupina
insekata i životinjskih delova, da ne pominjem E. Coli. Dodajte na to činjenicu
da manje od 2%
svih uvoznih morskih plodova
prođe inpekciju pre nego što se proda.
Na žalost, kupovanje domaćih škampi nije tako lako,
jer oko 90%
škampa koja se prodaju u U.S se uvozi. Većina domaćih produkata dolazi
iz Meksičkog zaliva ili Oregona, koja su oba pod okom Marinskog Saveta.
2. Krompiri
Ponovo, dozvolite mi da razjasnim da su ovde problem
neorganski krompiri,
pre nego što me kamenujete
što vam vređam vaš pomfrit.
Naravno, znam da vam je muka od slušanja o navodnim
hemikalijama koje se nalaze u našim izvorima hrane, ali pogledajte da li
sledeći eksperiment ne čini da budete malo uznemireni: Sledeći
put kada kupite neke neorganske krompire,stavite jedan ispod sudopere nekoliko
nedelja.
Biće prekriven klicama, zar ne? Uhh, pa ne baš. Neorganski krompir se prska i tretira, tako da neže. Svet bi naglo
mogao da postane kao u Walking Dead a vi bi trebali da održavate sopstvene
useve, ali ne možete čak ni da posejete krompir jer je bezvredan!
Da je samo to problem.Neorganski krompir se tretira sa
fungicidima kroz period rasta, a onda se prska sa raznim herbicidima da bi se
uništile štetočine pre nego što se oni poberu. Onda , kao što je pomenuto, oni
se tretiraju ponovo tako da se ne razvijaju.
I, za razliku od nekih povrća, malo je vredno da ih
operete jer krompir apsorbuje hemikalije. Uskoro, hemijski rat će da se sastoji
od vojnika koji se gađaju neorganskim krompirima međusobno.
Navodno, farmeri krompira čak ni ne jedu hranu koju
prodaju. Umesto toga, oni održavaju mali uzgoj krompira sa strane sa kojim
izbegavaju hemikalije od kojih ''svetli
jetra u mraku''.
Kao alternativu,
kupujte organske krompire, oni su samo malo skuplji.
3. Paradajz
Sveži organski paradajz je sjajan. Paradajz koji je
pakovan u staklenim teglama ili bocama takođe. Ali paradajz u limenkama?
Ne hvala gospodine.
Kao što mnogi od vas znaju, krajevi konzervi sadrže
bisfenol A, sintetsku hemikaliju sličnu estrogenu koja je povezana sa nizom
medicinskih problema.
Neke od navodnih veza sa srčanom bolešću i dijabetesom
nisu bila direktno povezana, ali je vrlo jasno, barem, da bisfenol A izaziva
hormonalne smetnje, i da sama pomen njene reči čini nas dizače zaplašenim.
Iako skoro sve konzervirane stvari sadrže bisfenol
A, u stvari je kiselost paradajza ono
što izaziva određeni problem -
ono izaziva da se dodadna količina hemikalije izluči u hranu.
Zapravo, prema Frederiku Vom Saalu, Doktoru i
endokrinologu na univerzitetu u Misuriju,''vi možete dobiti oko 50 mcg. BPA po litru iz konzerve
paradajza, a taj nivo će da ima uticaja na ljude, pogotovo mlade''.
4. Kokice
iz mikrotalasne
Do pre nekolik godina ''kokično
pluće'' je bilo legitmna briga svih onih
koji su jeli bitne količine kokica
iz mikrotalasne.
Izgleda da kokica iz mikrotalasne sadrže hemikaliju
koja se naziva diacetyl, koja se pušta u vazduh tokom otvaranja sveže kese iz
mikrotalasne.
Uživalac hrane bi udisao hemikaliju, i potencijalno
tokom vremena, razvio štetu na plućima, koja bi, da ironija ima smisla za humor,
mogla da natera pluća da zvuče kao kokice kada pucaju, tokom unošenja vazduha.
Na svu sreću, većina proizvođača, uključujući Orville,
je prestala da koristi hemikaliju. I dalje, međutim kokice iz mikrotalasne
ostaju briga. Kese su prekrivene hemikalijom koja čini da ulje ne može da se
cedi kroz nju, zajedno sa time što su napravljene da budu otporne na vatru.
EPA je označila hemikaliju , perflurooctinoisku
kiselinu kao ''verovatno
kancerogenu''. Takođe, ostale
hemikalije neodređene procene su dodate kao pojačivači ukusa ili prezervativi.
5. Atlantski
losos
Pisao sam o ovome ranije, ali ovo zaslužuje da bude
pomenuto ponovo. Jedenje divljeg lososa iz Atlanskog okeana bi verovatno bilo
okej...ukoliko bi mogli da nađete nekog. Istina je, da je to nelegalno jer je
njihov broj jako mali.
Kao takvi, velika je šansa da je sav taj Atlanski
losos koji vidite u prodavnici i uzgajan na farmi , a to je loša vest. Uzgojeni
lososi se hrane sojom, otpatcima živine i hidrolizovanim perjem piletine. Kao
rezultat, mnogo su veći u koncentraciji sa kontaminantima kao što su PCB,
dioxin, DDT, retardanti, i približni kancerogeni.
Dodajte na to činjenicu da životinje koje se gaje u
boksovima kao losos, se vrlo često razboljevaju od morskih bolesti i na taj
način zahtevaju korišćenje antibiotika i pesticida. Kada jedetre ove namirnice
, vi dobijate dobru dozu tih hemikalija.
Ove ribe su toliko gadne da u 2004 godini direktor
instituta Zdravlja i Okoline u Albaniju, Nju Jorku, je rekao '' Mogli bi da pojedete jedno od ovih večera svakih 5 meseci bez povećanja svog rizika za
rakom''
Super, zaista. Slično tome , pre par godina, Evropska verzija FDA je
rekla trudnicama da ne konzumiraju Atlantskog lososa više od jednom u 4 meseca,
osim ako, naravno , žele da rode stvorenje sa ribljim očima, koje diše na
škrge, i koje se hrani hidrolizovanim perjem, a vozi do škole u tankeru za
ribu.
Očigledno, svi bi trebali da se držimo divljeg
Aljaskog lososa. Srećom, većina svakog konzerviranog lososa je divlja.
6. Pečeni
proizvodi bez glutena
O, divne li ironije!
Prodaju vam priču o glutenu i hrani bez gliutena, a
onda se šale sa vama. Većinom slučajeva, hrana bez glutena koja je pečena, kao
što su keksevi, kolačići i hlebovi su napunjeni veštačkim sastojcima,
rafinisanijim brašnima, sa više šećera, i mnogo više hemikalija nego glutenska
verzija.
Na kraju krajeva, nešto mora da zameni gluten koji oni
izbace.
Svestan sam da
postoji dosta ljudi sa bolestima creva ili osetljivošću na gluten, i ne trebam im ja da im kažem da je ok
ili ne da se jede gluten. Ali za većinu vas? Znam da vi sigurno izgledate i osećate se bolje kada usvojite dijetu bez glutena, samo
upamtite moje pravilo:
'' Svaki put kada počnete da pazite na bilo koju komponentu svoje
dijete,vi ćete gubiti mast i verovatno se osećati bolje, samim tim što ste
svesniji šta ulazi na vaša usta''.
7. Soja
Ja sam pionir u
pljuvanju po soji. Pisao sam neke od prvih članaka ovog tipa koji su se pojavili unazad u prošlom
veku! Jel me čujete?
Prošlomveku! Okej, da,to je bilo
pre 14 ili 15 godina. Ali ja sam ipak krstaš i pionir.
Iako sam udarao potom japanskom gigantskom bubnju dugo
vremena, vreme je restartovati ga ponovo i ponovo, plus , postoji par novih
razloga zašto mrzeti u soju, u slučaju da vam stari nisu bili dovoljni.
Kada sam prvi put započeo ovaj poduhvat, to je bilo
zbog estrogenskih efekata. Pisao sam kako ona može da bukvalno ubije ćelije
spermatozoida i takođe smanji
testosteron, zajedno sa pojačavanjem masti.
Skorije, međutim, je došlo na svetlo dana da skoro svi
sojini aditivi bivaju obrađeni koristeći hemikaliju heksan, koja, iznenađenje,
je visoko kancerogena, zajedno sa povezanošću sa porođajnim defektima i
reproduktivnim problemima.
I, još jedan divni slučaj ironije, skoro sve
neorganski sastojci soje ili produkti su GM. Ovo me ne brine naročito, ali je
vrlo moguće da izazove probleme u prosečnoj domaćici koja izbegava GM a,koja
navodno pije soju zbog svojih navodnih atributa po zdravlje.
Zaključak
Dugo sam iskusio da velike kompanije na kraju završe
iskorišćavajući ljude,resurse i okolinu. Izgleda da su u slučaju agrikulture,
krivi za sva tri greha od jednom. Kupci čuvajte se.
Autor:T.C
Preuzeto sa :Tnation
www.ogistra-nutrition-shop.com
www.ogistra-nutrition-shop.com