MRŠAVLJENJE- OLAKŠAJTE STVARI
Zona
se temelji na cvrstim naucnim dokazima.Zivotom u Zoni gubi se visak
masti, usporava starenje,sprecavaju kardiovaskularna oboljenja,i maksimalno
povecava fizicku i mentalnu sposobnost. Dr Barry Sears smatra da ce Zona sa
vremenom biti nacin lecenja hronicnih bolesti,jer se po prvi put moze koristiti
termin zdravlja temeljen na dokazima.
Postoje
tri klinicka testa koja definisu Zonu,a temelje se na krvnim pretragama.
(AA-arahidonska kiselina,EPA-eikosapentaneoinska
kiselina,TG-triglicerid,HDL-holesterol)
Gore
navedeni klinicki testovi definisu Zonu ali takodje definisu i zdravlje.Zona
ishranom moze da se utice na ove klinicke parametre i znacajno poboljsati
zdarvlje vec za 30 dana.
Zona
oshrana temelji se na kontroli insulina i glukagona,sto se postize ravnotezom
proteina i ugljenih hidrata pri svakom obroku,zajedno sa konzumiranjem ribljeg ulja bogatog
esencijalnim omega 3 masnim kiselinama.Svrha Zona dijete je uticati na
hormonsko stanje organizma putem obroka,jer nepromenljiva srazmera izmedju
ugljenih hidrata,proteina i masti(40-30-30) deluje tako da se odrzavaju nivoi
hormona insulina i glukagona.
Na
koncentraciju hormona insulina utice vrsta ugljenih hidrata koje konzumiramo a
koji imaju razliciti glihemijski indeks.
Glihemijski
indeks pokazuje stupanj do kojeg je ugljenihidrat u namirnici iskoristen u
organizmu.Sto je manja brojcana vrednost glihemijskog indeksa,namirnica je
pozeljnija kao izvor energije jer ce uzrokovati manje promene nivoa secera u
krvi,a time i manje promene koncentarcije
insulina.Dokazano je da nagle promene insulina stete fizickoj formi.
-Glihemijskom indeksu(glycemic indeks)
-Glihemijskom punjenju(glycemic load)
Prilikom konzumiranja ugljenih hidrata bitno
je kombinovati ugljene hidrate sa niskim glihemijskim indeksom jer neki imaju:
-glihemijski indeks iznad
100%(pirinac,krompir,kukuruz,psenica,proso,maltoza,glukoza)
-glihemijski indeks izmedju
80-100%(sargarepa,banana,suvo grozdje,marelice,papaja,mango,sladoled) i brzo
podsticu lucenje insulina;
-glihemijski indeks izmedju
50-80%(testenina,pirinac,narandza,grasak,pasulj,laktoza,saharoza)podsticu
umereno lucenje insulina;
-glihemijski indeks izmedju
30-50%(jecam,zob,raz,jabuka,kruska,grozdje,breskve,mleko,jogurt) i
U
hrani koji ukonzumiramo bitan je glihemijski nivo ugljenih hidrataPrednost
dajemo vocu i povrcu za koje cesto zaboravljamo da je svojim sastavom isto
ugljenihidrat i to isto povoljan jer ima nizak glihemijski indrks.
Glicemic
load (GL)= glicemic indeks(GI) x ugljenih hidrata po obroku/100
Uporedimo sada glicemic load(glihemijsko
punjenje) nekih poznatih dijeta.
Prema
tome,ono sto unosimo u organizam utice na nasu sposobnost,fizicku aktivnost i
naravno na nase zdravlje.Tako kolicina ugljenih hidrata koju unosimo u
organizam utice na glihemijski nivo,jer ishranom u Zoni bitno je kombinovati
ugljenehidrate sa niskim glihemijskim indeksom.Pazljivim unosom ugljenih
hidrata sa niskim glihemijskim indeksom pazimo na nivo hormona insulina a samim
tim i na opste stanje naseg organizma.
Ishranom
u zoni prepoznaje se vaznost omega 3 masnih kiselina,koje nas organizam ne moze
da proizvede,dakle koje su esencijalne,pa ih moramo unositi putem hrane(ribom i
ribljim uljima).Omega 3 masne kiseline posebno su bogate sa EPA iDHA masnim kiselinama koje pomazu
oporavak organizma i podpomazu regulaciju nivoa holesterola i trigli cerida u krv. Pri unosu omega 3
masnih kiselina bitno je pripaziti da su prociscene i visoko koncentrisane(od
nedavno se takvi proizvodi mogu naci i na nasem trzistu).
U
istrazivanjima dr Barry Searsa dolazi se
do vaznog saznanja da je riblje ulje cudotvoran lek 21. veka koje se koristi
prilikom raznih upalnih procesa.
Isto
tako,redovan unos omega 3 masnih kiselina preporucuje se svim osobama koje zele
postati i ostati zdrave.
Prisutne
su razne dijete koje nam omogucavaju mrsavljenje,ali ni u jednoj nije definisan
unos svih potrebnih nutrijenata u nas organizam,pa pre ili kasnije dolazi do
raznih bolesti.Tako je Atkinsonova dijeta
visoko-proteinska dijeta jer se konzumira previse proteina i nedovoljno
ugljenih hidrata.U kratkom vremenskom periodu zalihe glikogena u jetri se
isprazne i dolazi do stvaranja prekomerne kolicine ketonskih tela,ako se zalihe
glikogena u jetri ne obnove. Kako bi se smanjile povecane kolicine ketonskih
tela,telo pocinje da proizvodi povecanu kolicinu urina pa na taj nacin
opterecuje bubrege.
Sto
naravno,dugorocno gledano,nije dobro,jer unistavamo svoje zdravlje a da toga
nismo ni svesni.
Americka
ishrana,bilo da se radi o uobicajenoj ili preporucenoj od American Heart Association,nije zdrava jer
se sa njom unosi previse ugljenih hidrata,pa se dolazi do poznatog americkog
paradoksa,sve je vise debelih a sve se vise „pazi“ na ishranu. Sad vec svi
sigurno dobro znamo koliko je stetan povecan unos ugljenih hidrata i koliko
stetno deluje na nase zdarvlje.
Ono
sto u organizam unosimo utice na nase sposobnosti pa prema tome zivotom u Zoni
bitno uticemo na nase zdravlje.
TEST BOLESTAN SLABO DOBRO IDEALNO
AA/EPA 15 ILI VISE 10 3 1.5
INSULIN
15 ILI VISE 13 10 5
TG/HDL 4 ILI VISE 3 2 1
CASOPIS FITNESS,BROJ 39
www.ogistra-nutrition-shop.com
www.ogistra-nutrition-shop.com