MISICNA MASA - ZIVOTNO VAZNE NAMIRNICE




 suplementi misicna masa


Ovaj  tekst  sam odlucila  da  napisem iz  nekoliko  razloga:
Radeci  sa  klijentima  razlicitih starosnih dobi, razlicitih ciljnih  grupa (bilo da rade na  masi, ili zele  da  se  izdefinisu,zele  da skinu  kilograme  ili da  povecaju  telesnu  tezinu) ,bilo da  su muskarci  ili  zene,dosla  sam  do  zakljucka da  smo ,nazalost,kada  su  u  pitanju  zivotne  namirnice  veoma  neobrazovani.

Slusajuci  razne  komentare od razlicitih „strucnjaka“ (obrazovanih i  neobrazovanih),cak  nazalost i  od  vrhunskih sportista(sto je  veise od  porazavajuceg u danasnje  vreme) koji su  skloni  pljuvanju   dijetetskih  suplemenata,a  sve  iz  razloga  sto ne  zele  priznati svoje  neznanje,a lenji  su  sesti i  nesto novo  nauciti...

Zgrozena  cinjenicom da  su  ljudi  spremni  izdvojiti  ogromne  kolicine  novca  za  razlicite  tretmane,pa  cak  i  operacije kako  bi postali  lepsi,mladji...a  cak i dati  gomile  novca raznim novopecenim nutricionistima(cast onima  koji rade posao kako treba) koji  naplacuju   sablonske  programe  ishrane,i  otkrivaju  vam  razlicite alergene  u  hrani  koju ste  do  sada  jeli zbog  kojih  ste  se bas  gojili(npr.gluten) ,a  sve  zbog  toga  sto  ste  zaboravili cini  mi  se trecu  ili  cetvrtu  lekciju   jos  iz  prirode  i  drustva iz drugog  ili  treceg   razreda  osnovne  skole...

Shvatila   sam  da  su  mladi  ljudi  u  Srbiji (a  i  iz  ostalih  prostora  sa podrucja  Stare Jugoslavije), koji  su  nekada  vazili za jednu  od  najskolovanijih  nacija u  svetu, postali smesno  naivni, podvodljivi i  nazalost previse sujetni ,pa su  skloni  poverovati raznih  steroidnim  guruima  da  se  od  tabletice  velicine pasulja  bez  hrane,bez  dodataka  ishrani,bez  odmora,bez  saveta i  pravilnog treninga itd.itd. moze  dobiti za mesec  dana 5 kg  misica,i  biti najjaci, najopasniji,najveca  faca  u  gradu..

Ovaj poslednji i  najvazniji  razlog je  zbog sve  odredjenog  broja  roditelja  koji se stvarno  interesuju  za interesovanja  svoje  dece,a  do sada nisu  bili u  kontaktu  sa  suplementima(proteinima,kreatinima..),a  u  ljudskoj  je  prirodi  da  se  boje  nepoznatog,ali  su  spremni da uce  kako  bi na  sto  efikasniji  nacin  pomogli  svojoj  deci.

Dakle,da  pokusamo  od  pocetka....
Zivotne  namirnice dele  se :

1.PREMA  POREKLU
-BILJNE I ZIVOTINJSKE

2.PREMA  NACINU PROIZVODNJE
-PRIRODNE I  INDUSTRIJSKE

3.PREMA ULOZI U ORGANIZMU
-ENERGETSKE(masti,seceri,sirupi,zita,krompir)
-ONE KOJE OBEZBEDJUJU PUNOVREDNE  PROTEINE(BELANCEVINE)(mleko i mlecni proizvodi,jaja i  meso)
-ONE STO OBEZBEDJUJU  ZASTITNE  SUPSTANCE(voce,povrce)
-OBEZBEDJUJU VODU I ELEKTROLITE(pica)
-ZACINI

4.PREMA ULOZI U REZIMIMA ISHRANE  RAZLICITIH GRUPA  LJUDI(odrasli zdravi ljudi,bebe,trudnice,sportisti..):

 -FUNKCIONALNE NAMIRNICE(nutrijeni)
-DIJETETSKE  NAMIRNICE
-DIJETETSKI  SUPLEMENTI

FUNKCIONALNE  NAMIRNICE-NUTRIJENTI

Nutrijenti (hranjivi  sastojci) mogu  biti:

-Organske  ili  neorganske supstance koje  su  deo  namirnica i koje  covek  moze  da  koristi u  cilju  zadovoljenja  svojih zivotnih(fizioloskih) potreba

-Jedinjenja odredjenog  hemijskog  sastava,koja  mogu da  se  izoloju u cistom  stanju iz  namirnica i sluze  za  ljudsku  ishranu(ona su  fizioloska  ili  hemijska)

Ljudskom telu su potrebni različiti nutrijenti zarad održanja metabolizma, da bi telo moglo da se gradi i regeneriše, i da bi moglo da odražava energiju za normalno funkcionisanje.

Ti nutrijenti se mogu podeliti u šest vrsta :
-ugljeni hidrati,proteini(belancevine),masti,minerali,vitamini,voda

Postoje  dva  specificna  dodatka-etanol(alkohol) i  vlakna(uglavnom se ne apsorbuju i u tom smislu nam nisu potrebna za gradnju, regeneraciju i energiju, ali su izuzetno važna za apsorpciju drugih materija, a najviše za izbacivanje štetnih materija).

Nutrijente  mozemo  da  podelimo i  na:
- makronutrijente (ugljeni hidrati, masti, proteini i voda) koji su nam potrebni u većim količinama
- mikronutrijente (vitamini i minerali) koji su nam potrebni u manjim količinama (mada se neki minerali ponekada svrstavaju u makronutrijente).

 Da pokušamo sada malo konkretnije da objasnimo čemu služe određeni nutrijenti i gde ih nalazimo.  

PROTEINI su esencijalne aminokiseline i telo ne može da ih proizvede samo, te je neophodno uneti ih ishranom.

Najbogatiji izvor proteina u prirodi je meso (riblje, ptičije ili životinjsko), mada se proteini mogu naći i u mlečnim proizvodima, jajima, pa čak i u nekim vrstama povrća. Najvažnija funkcija proteina je da grade i održavaju naše mišiće.

Sada  bih  zelela  da  zapamtite ovu funkciju proteina  DA  GRADE  I  ODRZAVAJU  MISICE.

Ovo zelim  da  zapamtite zato  sto mi je  pomalo  dosadilo  da  objasnjavam ljudima  da  misic  raste  od  proteina..ali  sada to i  nije  bitno,bitnije  bi  bilo  da shvatite  da ta funkcija  proteina i  nije bitna  samo  zbog  lepo  gradjenog  tela  vec i  zbog osnovnog misica  koje  nase telo ima,a to je  misic  srca,kao i velik  broj ostalih  misica  u  nasem  organizmu  bez  kojih ne bi  mogli  da  obavljamo razne  druge  radnje osim kretanja,npr.ne bi  mogli da  pricamo,disemo..

Da bih vam  malo priblizila pricu  oko  ishrane  i proteina pokusat  cu da  vam priblizim  koje  su to  amino i  esecijalne  kiseline  koje  su  zastupljene  u  namirnicama  najzastupljenijim u  ishrani,a  koje  su  ujedno  i  same  po  sebi  namirnice  najbogatije proteinima,a  kao  primer uradit cu  analizu jajeta i ribljeg  mesa.

JAJE
Opste  karakteristike  jaja:
-izvor proteina najvise  bioloske  vrednosti
-bogatstvo mikro  i  makro elemenata(P,Cu,Fe,Zn)
-vitamini A,D.E
- sadrze  dosta  masti,narocito  lipida
-visoka  svarljivost  sastojaka  jaja-100%  u  odnosu  na 91%  za sastojke mleka .

Zastupljenost  proteina  u  belancetu   jajeta  koje  se  najcesce  koristi u  ishrani bogatoj  proteinima  je  veoma  velika ,a  kada  je  vec rec o tome,evo i  koji  su  to  proteini u njemu:

-Ovoalbum  69% od  ukupnih proteina
-Konalbumin 9.5
-Ovoglobulin 7
-Ovomukoid 12
-Ovomucin 2
-Lizozim 3
-Avidin 0.05
 
-U 100 grama  proteina iz  jaja sadrzaj esecijalnih  kiselina  je  sledeci:
-Lizin   6.88
-Histidin 2.4
-Arginin 5.82
-Treonin 5.01
-Valin 6.75
-Metionin 3.31
-Izoleucin 8.7
-Tirozin 4.1
-Fenilalanin 5.65

MESO  RIBE
Proteini  ribe:
-Miozin
-Miogen
-Miooalbumin
-Aktin

Najzastupljenije   aminokiseline  u  mesu  ribe :
-glutaminska,asparaginska,leucin,
a  od  esencijalnih:
-lizin,arginin i histidin
 Amino kiseline za masu


Kazein iz  mleka  je fosfoprotein,kompleks  vise  frakcija,sadrzi 18 aminokiselina(glutaminska kiselina,prolin,leucin,lizin,valin..)
Volela  bih  da neke  od ovih  esecijalnih i  amino-kiselina  zapamtite npr.Valin,Lizin,Arginin,Tirozin,Leucin,Glutamin

Kao sto vidite  i jaje i  riba prebogate su  aminokiselinama,a  nazive  istih veoma  cesto cete  susresti u razlicitim clancima o   dijetetskim  suplementima,ali  o  tome  cemo  malo vise kasnije.Upravo  te  aminokiseline uticu  na  rast nasih misica,jos  od  rodjenja,kroz  majcino  mleko,pa  sve  do smrti,a  upravo nedostatak istih moze  da  izazove  velike  poremecaje u  ljudskom  oraganizmu  kao  npr.distrofija  misica

Ne  treba  zaboraviti  da su ostale  vrste mesa(pogotovo  pilece  belo meso),  mleko  i  mlecni proizvodi   takodjer  bogati   izvori  proteina,a to  naglasavam  zato  sto  ne bih  htela  da neko bukvalno  shvati  ova  dva  primera od  gore i da  pocnu  da  jedu  samo  ribu  i  jaja...
Jedna studija koja je objavljena u žurnalu sportske medicine je ocijenila povezanost izmedju unosa proteina i sportskih performansi. Studija sugerira da u sportovima izdrživosti treba

50-100 posto proteina više nego što treba fizički neaktivnoj osobi.
Sada se svi slažemo u jednom: potreban nam je protein! Ali, koliko? Evo jednostavnog pravila: 2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine svaki dan. Ako želite da budete u najzdravijoj i najseksipilnijoj formi u životu, protein treba biti sastavni dio vaše ishrane.

Uradite brzu provjeru trenutne ishrane. Izračunajte koliko proteina konzumirate. Ako niste blizu količini od 2 grama po kilogramu tjelesne težine onda se fokusirajte na hranu bogatu proteinima,,ili u ishranu morate da  ubacite dijetalne  suplemente.

UGLJENI HIDRATI su važan izvor energije i nalazimo ih u raznim oblicima,  nalaze  se  u većini namirnica koje se u prirodi mogu naći i vrlo su zdravi za nas, ako ih uzimamo na razuman način i u razumnim količinama. Ugljeni hidrati se mogu naći u svakoj vrsti povrća i voća, u svim žitaricama, kao i u mleku i mlečnim proizvodima.

Medjutim ugljeni   hidrati se  nalaze i u obliku:monosaharida i disaharida, oligosaharida i polisaharida-dakle prosto  receno  šećeri! Šećeri iz slatkiša, čokolada, torti, grožđa, hleba, graška, kukuruza,  krompira,pirinca,čipsa, sladoleda…Jedina  namirnica  u  kojoj  nema  ugljenih  hidrata  je  meso.

Ovde  cu  da  zastanem  i  da  vas  zamolim  da zapamtite   ovo:IZVOR ENERGIJE pa cu da  nastavim...

Ugljeni hidrati našem telu daju energiju koja može trenutno da se koristi, ali tu energiju telo veoma lako pretvara u masti ukoliko proceni (iz bilo kod razloga) da mu ta energija nije trenutno potrebna. Dakle,ugljeni  hidrati su  nam  potrebni  onoliko  koliko  se  trosimo(za mentalne,fizicke aktivnosti),a sve  ono  sto  smo slasno  pojeli ,a  nismo  potrosili pretvorili  smo u  masti(salo).

MASTI
Mnoga se koplja lome o preporučenim vrednostima unosa masti, ali jedno je sigurno – masti nam trebaju, a najbolje je unositi ih u što čistijem obliku: iz sirovog koštunjavog voća, kao hladno ceđena ulja, ili kao masnoću iz ribe. Ovo su  ujedno i  najzdravije  esecijalne masti koje nasem telu sluze kao energija  za  neke fizioloske  funkcije,kao npr.razmisljanje,i nedostatak ovih masti  moze da  izazove odredjene probleme u funkcionisanju organizma. Masti održavaju dobro funkcionisanje membrana ćelija, pomažu funkcionisanju mozga, pomažu razlaganje masnih naslaga i daju nam lepu kosu i nokte.

Naravno,to se odnosi  samo na  neke  vrste  masti i ne treba  sada ovaj deo recenice  izvaditi iz  konteksta  i  zloupotrebiti u primeni  svih  masti.

Masti se  dele:

-PREMA  POREKLU

-zivotinjske(svinjska  mast,loj,maslac,maslo,riblje  ulje)

-biljne(maslinovo  ulje,sucokretovo,sojino,susamovo ulje,kokosova  i  palmona  mast)

Zivotinjske masti:

Dobijaju  se  od tkiva  zivotinja i morskih  sisara

-sastoje  se  uglavnom  od  triglicerida

-visok  sadrzaj ZMK i  holesterola

-uglavnom  su cvrste  koegzistencije  sa  visokom tackom  topljenja

-tendencija ka  smanjivanju  njihovog  koriscenja  u  ishrani

Biljna  ulja:

-dobijaju se  presovanjem  ili  ekstrakcijom za  tu  svrhu  pripremljenih  semenki,plodova,kostica raznog voca, klica  zitarica i drugog biljnog materijala

-najcesce biljke koje se koriste za dobijanje ulja:   

-semenke(suncokret,soja,repica,mak.susam,pamuk,bundeva)

-plodovi(maslina,palma)

-klice(kukuruz,psenica

-kostice(grozdje,kajsija,badem..)

-Opste karakteristike:

-tecne  koegzistencije  na  sobnoj  temperaturi

- visok sadrzaj PMK ,ugl.n-6 serije

-uglavnom triacilgliceroli

-sadrze vitamin E,narocito ulja poreklom iz klica

-tendencija ka povecanju njihovog koristenja u ishrani

Masti su u ishrani kao i  ugljeni  hidrati gorivo/energija,a  bas zbog toga preterivanje sa  istima  isto tako  moze da  izazove  gojenje.

VITAMINI I MINERALI  su nam svima neophodni za zdravo funkcionisanje organizma

U zdravoj ishrani unosimo uglavnom dovoljno svih potrebnih vitamina i minerala kroz  konzumaciju  voca  i  povrca .

Opste  karakteristike  voca  i povrca;

-slicnog su  kvalitativnog  sasatava,imaju visok  sadrzaj  vode,energetska vrednost ima  je  uglavnom  mala,bogat  su  izvor  vitamina C,B grupe,karotenoida,neki i  vitamina E,velik su izvor minerala(K,Mg,Ca,P,Fe),veliki su  izvor  rastvornih ugljenih hidrata i  sirove  celuloze,izvor su  nenutritivnih,potencijalno  protektivnih supstanci.

Kao sto  vidite,voce  i  povrce  je uglavnom dobar  izvor  vitamina  i  minerala,ali potrebno je  znati  da  je  preterano unosenje  ovih  namirnica rizicno prilikom  dijetalnih  rezima  ishrane jer  su  neke  od  njih isto  tako bogate  ugljenim  hidratima(prostim  secerima-fruktoze,glukoze,kao  i  skrobom),te da treba obratiti  paznju na to kojoj  grupi voca/povrca pripada.
 Kako zdravo smrsaviti


Nedostatak odredjenih  vitamina u  organizmu  izaziva  veoma  velike  zdravstvene  probleme,pa je  zbog toga  veoma  bitno  da  ukoliko  ste  na  nekom  rezimu  ishrane  ili  se  dodatno  trosite  potrazite  pomoc u  dodacima  ishrani koji u  svojoj paleti  raspolazu upravo svim  potrebnim kompleksima  ili  pojedinacnim vitaminima,ali  i  o tome  cetmo  malo  kasnije.

Kada  je  rec  o mineralima  veoma  je  bitno  unositi velike  kolicine vode koja  je prebogata  mineralima  i  elektrolitima.

Evo nekih od  najneophodnijih  minerala(elektrolita)  i funkcije  istih  u  organizmu:

-Kalcijum(Ca) je  vazan  za  odrzavanje  srcanog  ritma,prenos  nervnih  inpulsa,rad  misica...Potrebno  je  unositi 150-300 mg  na  sat  treninga

-Natrijum (Na) najveci  broj  ljudi  unosi  prekomerno  u  organizam.Ali  u  toku  duzih  radnih  aktivnosti  pneophodno  ga je  dodavati.Neophodni unos  na  sat  treninga  je  120-240 mg.Nedostatak  natrijuma  dovodi  do  poremecaja  srcanog  ritma,trzanja  misica  i  hipoventilacije.Ipak,dodavanje  natrijuma  treba  da  se  sprovodi  veoma  oprezno jer i  njegov  visak  dovodi  do ozbiljinih  poremecaja.

-Kalijum (K) je  neophodan  za  odrzavanje  optimalne  koncentracije i  balansa  natrijuma,kontraktilnost  srcanog,skeletnog i glatkog  misica,funkcije  enzima,acidobazni  status.Na  sat  treninga  potrebno  je 75-150 mg.

-Magnezijum(Mg) u  nedostatku  moze  da  dovede do  misicnih  grceva i do  poremecaja  sna.Neophodna  doza  za  sat  treninga  je  150-300 mg.

-Hlor (Cl) prati  natrijum  i pomaze  odrzavanju  osmotskog pritiska  u krvi i  celijama.Na  sat  treninga  potreba  za njim  iznosi180-360 mg.

VODA.

ZBOG  CEGA JE  VODA  JOS  NEZAMENJIVA
Visi  zivotni oblici  imaju potrebu  za tacno  uravnotezenim  elektrolitima(naelektrisane  cestice,joni) unutar  i van celija.U medicini  se kao  najvaznijim  elektrolitima  smatraju  kalcijum,natrijum,kalijum,magnezijum,hloridi,fosfati i bikarbonati.Narocito je  vazno odrzavanje  osmotske  ravnoteze  elektrolita  koji  uticu na hidrataciju tela,krv i  njenu  kiselost(pHvrednost),a narocito su  vazni  za kvalitetnu  neuro i  muskularnu  funkciju.U telu  se balans  elektrolita odrzava  konzumiranjem  hrane i pica  bogatih  elektrolitima,a  regulisu  ga  hormoni,uglavnom  kroz  rad  bubrega,odbacivanjem  viska  elektrolita. Ozbiljni    poremecaji  u  nivou  elektrolita  u  telu  dovode  do  ozbiljnih  srcanih  i  neuroloskih  komplikacija.Prilikom  fizickih  aktivnosti,a  i  generalno,kod  razlicitim  faktorima  izazvane  pojave znojenja,kao  i  kod  produzenog  gladovanja,organizam  ostaje lisen  dovoljnih  kolicina  elektrolita.Elektroliti  su  inace  neophodni  za   mnoge  fizioloske  procese u  organizmu.

Bitno  je  izdvojiti i  neke  tegobe,koje  ljudima  svakodnevno  otezavaju  normalan zivot,a  u  vecini  slucajeva  vec  dovoljan  unos  vode,moze  ukloniti  problem:

-dnevne glavobolje

-nizak  pritisak

-nepravilna  peristaltika  creva

-losa  koncentracija

ETANOL (alkohol) nije esencijalni nutrijent, možemo komotno da provedemo život bez kapi alkohola, ali ipak se često konzumira i zbog svoje veoma jake kalorijske vrednosti ne sme da se zanemari. Pogrešna je pretpostavka da su alkoholna pića puna UH – i pivu i vinu ima UH, u žestokim pićima nema, ali najviše kalorija donosi sam alkohol kojima ima čak 7 kalorija po gramu (9 kalorija ima čista mast), izuzetno brzo se apsorbuje (brže od masti). Dakle, ona čašica žestine pre ručka sa stanovišta dijete vam dođe kao da ste pojeli kašiku masti… čiste… hladne

VLAKNA se uglavnom nalaze u povrću i voću, pomažu nam da očistimo creva i iako ih ne apsorbujemo, izuzetno su važna u ishrani. Ugljeni hidrati iz povrća i voća dolaze u paketu sa vodom i vlaknima, pa im treba malo više vremena da se svare i da uđu u krvotok u vidu energije. Ta sporost nam omogućava da postepeno trošimo energiju kako dolazi. U slučaju da pojedemo ugljene hidrate koji nemaju, ili imaju malo vlakana i vode (beli hleb, slatkiši, grickalice, sokovi), energija jednostavno jurne u naš krvotok, pa se naš insulin potrudi da sve to brže-bolje popakuje u masti, da nam ne bi šećer u krvi previše porastao.

Ljudi  koji  imaju problema sa probavnim  sistemom treba  da  svoju ishranu  obogate upravo namirnicama  koje su bogate vlaknima,a  ukoliko  nisu  u  mogucnosti to da  urade ne  treba  da  beze od dodataka kroz  suplementaciju jer  su ona napravljena upravo od  molekularnih  supstanci  koje vrse  funkciju vlakana iz hrane  ne  izaziva  ovisnost i  uvek  bi trebalo  pre  da pohrlite  jednoj  casi preparata npr.fibera,nego da olako  odete  u  apoteku  i  kupite  neki  lek  koji  vam u krajnjoj prici  izaziva  zavisnost.U ishrani namirnice  najbogatije  vlaknima  su  upravo  sve  vrste  sveze  zelene  salate(zelena  salata,kupus),mekinje,ovsene ,razene,jecmene  pahuljice...


DA  VIDIMO STA SMO  NAUCILI:
1.Da  bismo izgradili  misic potrebno je  da  u  ishranu ubacimo pojacan unos namirnica bogatim proteinima(jaja,meso,mleko i mlecne  preradjevine...)

Proteini su  gradjeni od aminokiselina(esecijalnih i  neesecijalnih),najcesce od valin,lizin,prolin,arginin,tirozin,glutamin,histidin,leucin...

2. Telu  ugljeni hidrati sluze kao gorivo/energija i  zbog toga  namirnice  bogate  ugljenim  hidratima ne  treba  unositi u vecim  kolicinama od potrebnih jer ce telo visak  energije pretvoriti u  masti(salo).Najveci  izvor ugljenih hidrata(zitarice,voce,povrce,slatkisi,grickalice...)

3. Masti su u ishrani kao i  ugljeni  hidrati gorivo/energija,a  bas zbog toga preterivanje sa  istima  isto tako  moze da  izazove  gojenje.Ali,treba  da  znamo da zdrave masti iz  kostunicavog voca,ribe i nerafinisanog ulja npr.maslinovog ulja,hrane mozak i uticu na pozitivan  nivo  dobrog  holesterola u krvi.

4.Voda,vitamini i minerali su neophodni da bi nase  telo  besprekorno  funkcionisalo i resavalo se slobodnih radikala,ali u isto vreme  nadomestilo izgubljene minerale i elektrolite.

5.Vlakna  su  najbitnija u ishrani za  normalan  rad crevne  fluore i  veoma  je  bitno da  na  svakom  rezimu ishrane  obratite  paznju da su ona prisutna  na  meniju.

6.Alkohol je  veoma visokokalorican


 Kako smrsaviti


Sada  kada  smo  sazeli  nauceno trebalo  bi  samo  da  poslozimo  kockice i da  samo  malo  razmislimo... ako mi ugljeni  hidrati   i  masti daju  energiju,zar  nije  logicno da njih jedem bas  u  obrocima  na  pocetku  dana,a  kako  dan odmice i moje  aktivnosti  se  usporavaju,a to znaci da  mi je  i metabolizam  sve  sporiji i  sporiji,onda bi i  namirnice  koje unosim  trebalo da  budu bas one  koje  nemaju veze  sa energijom vec mi  samo hrane  misic,

Obicno to svi  odmah  shvate,ali  ipak  uvek  pitaju pa  sta  onda  da  radim???

Ako ste  normalan  covek  koji nema  nikakve  ambicije  osim zelje  da uravnotezi  ishranu moj je  odgovor sledeci:

Vodite  racuna  da u toku dana  imate  najmanje 4-5 obroka.Neka  vam  dorucak i  uzina  budu uobicajene namirnice(hleb,jogurt,kifla,jaje..),rucak ono  sto ste  rucali i do  sada  samo  u  manjoj  kolicini i  ako  mozete  da koristite maslinovo ulje,i jela  bez  zaprzavanja  brasna,a posle  rucka  jedite koliko  puta  hocete,ali nemojte  jesti namirnice  koje  imaju ugljene  hidrate,unosite  vlakna i namirnice  bogate proteinima i  nikako  ne preskacite  veceru,i ne  lezite u krevet gladni.

Za  sve  ostale  savet  je:upoznajte svoje telo,izracunajte  koliko kalorija trosite,ili potrazite pomoc od  ljudi koji  stvarno  znaju svoj posao i shvatite  da  ne  moze  biti  isti rezim  ishrane za  dve  osobe  od  25 godina  koje imaju  65 kg , i  najbolje  su  drugarice,jer je  njihova  telesna  gradja  razlicita,fizicka  aktivnost,razlicita,metabolizam im je razlicit...sto  znaci da je  i rezim  ishrane  za  svaku od njih razlicit...


Toliko o    funkcionalnim  zivotnim  namirnicama-nutrientima,u sledecem delu pokusat cu da  napisem nesto vise o trecoj kategoriji zivotnih namirnica-dijetetski  suplementi.

CS - Muscle Mania br 11




Placanje pouzecem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 5.000 RSD) ce biti uvecana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode cija ukupna vrednost prelazi 5.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.

Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10% 



Popular Posts From This Blog

VINSTROL-LOŠE VESTI

ISPOVEST JEDNOG KORISNIKA AAS

ANABOLIČKA FARMAKOLOGIJA-STANOZOLOL (winstrol)