MISICNA MASA - ZIVOTNO VAZNE NAMIRNICE
Ovaj tekst sam odlucila
da napisem iz nekoliko
razloga:
Radeci sa klijentima
razlicitih starosnih dobi, razlicitih ciljnih grupa (bilo da rade na masi, ili zele da
se izdefinisu,zele da skinu
kilograme ili da povecaju
telesnu tezinu) ,bilo da su muskarci
ili zene,dosla sam do zakljucka da
smo ,nazalost,kada su u
pitanju zivotne namirnice
veoma neobrazovani.
Slusajuci razne komentare od razlicitih „strucnjaka“
(obrazovanih i neobrazovanih),cak nazalost i
od vrhunskih sportista(sto
je veise od porazavajuceg u danasnje vreme) koji su skloni
pljuvanju dijetetskih suplemenata,a
sve iz razloga
sto ne zele priznati svoje neznanje,a lenji su
sesti i nesto novo nauciti...
Zgrozena cinjenicom
da su
ljudi spremni izdvojiti
ogromne kolicine novca
za razlicite tretmane,pa
cak i operacije kako bi postali
lepsi,mladji...a cak i dati gomile
novca raznim novopecenim nutricionistima(cast onima koji rade posao kako treba) koji naplacuju
sablonske programe ishrane,i
otkrivaju vam razlicite alergene u hrani koju ste
do sada jeli zbog
kojih ste se bas
gojili(npr.gluten) ,a sve zbog
toga sto ste
zaboravili cini mi se trecu
ili cetvrtu lekciju
jos iz prirode
i drustva iz drugog ili
treceg razreda osnovne
skole...
Shvatila sam
da su mladi
ljudi u Srbiji (a
i iz ostalih
prostora sa podrucja Stare Jugoslavije), koji su
nekada vazili za jednu od
najskolovanijih nacija u svetu, postali smesno naivni, podvodljivi i nazalost previse sujetni ,pa su skloni
poverovati raznih steroidnim guruima
da se od
tabletice velicine pasulja bez
hrane,bez dodataka ishrani,bez
odmora,bez saveta i pravilnog treninga itd.itd. moze dobiti za mesec dana 5 kg
misica,i biti najjaci,
najopasniji,najveca faca u gradu..
Ovaj poslednji i
najvazniji razlog je zbog sve
odredjenog broja roditelja
koji se stvarno interesuju za interesovanja svoje
dece,a do sada nisu bili u
kontaktu sa suplementima(proteinima,kreatinima..),a u
ljudskoj je prirodi
da se boje
nepoznatog,ali su spremni da uce kako
bi na sto efikasniji
nacin pomogli svojoj
deci.
Dakle,da
pokusamo od pocetka....
Zivotne namirnice
dele se :
1.PREMA POREKLU
-BILJNE I ZIVOTINJSKE
2.PREMA NACINU
PROIZVODNJE
-PRIRODNE I INDUSTRIJSKE
3.PREMA ULOZI U ORGANIZMU
-ENERGETSKE(masti,seceri,sirupi,zita,krompir)
-ONE KOJE OBEZBEDJUJU PUNOVREDNE PROTEINE(BELANCEVINE)(mleko i mlecni
proizvodi,jaja i meso)
-ONE STO OBEZBEDJUJU
ZASTITNE SUPSTANCE(voce,povrce)
-OBEZBEDJUJU VODU I ELEKTROLITE(pica)
-ZACINI
4.PREMA ULOZI U REZIMIMA ISHRANE RAZLICITIH GRUPA LJUDI(odrasli zdravi
ljudi,bebe,trudnice,sportisti..):
-DIJETETSKE NAMIRNICE
-DIJETETSKI SUPLEMENTI
FUNKCIONALNE
NAMIRNICE-NUTRIJENTI
Nutrijenti (hranjivi
sastojci) mogu biti:
-Organske ili neorganske supstance koje su
deo namirnica i koje covek
moze da koristi u
cilju zadovoljenja svojih zivotnih(fizioloskih) potreba
-Jedinjenja odredjenog
hemijskog sastava,koja mogu da se
izoloju u cistom stanju iz namirnica i sluze za
ljudsku ishranu(ona su fizioloska
ili hemijska)
Ljudskom telu su potrebni različiti nutrijenti zarad
održanja metabolizma, da bi telo moglo da se gradi i regeneriše, i da bi moglo
da odražava energiju za normalno funkcionisanje.
Ti nutrijenti se mogu podeliti u šest vrsta :
-ugljeni
hidrati,proteini(belancevine),masti,minerali,vitamini,voda
Postoje dva specificna
dodatka-etanol(alkohol) i
vlakna(uglavnom se ne apsorbuju i u tom smislu nam nisu potrebna za
gradnju, regeneraciju i energiju, ali su izuzetno važna za apsorpciju drugih
materija, a najviše za izbacivanje štetnih materija).
Nutrijente
mozemo da podelimo i
na:
- makronutrijente (ugljeni hidrati, masti, proteini i voda)
koji su nam potrebni u većim količinama
- mikronutrijente (vitamini i minerali) koji su nam potrebni
u manjim količinama (mada se neki minerali ponekada svrstavaju u
makronutrijente).
Da pokušamo sada malo
konkretnije da objasnimo čemu služe određeni nutrijenti i gde ih nalazimo.
PROTEINI su esencijalne aminokiseline i telo ne može da ih
proizvede samo, te je neophodno uneti ih ishranom.
Najbogatiji izvor proteina u prirodi je meso (riblje,
ptičije ili životinjsko), mada se proteini mogu naći i u mlečnim proizvodima,
jajima, pa čak i u nekim vrstama povrća. Najvažnija funkcija proteina je da
grade i održavaju naše mišiće.
Sada bih zelela
da zapamtite ovu funkciju
proteina DA GRADE I
ODRZAVAJU MISICE.
Ovo zelim da zapamtite zato sto mi je
pomalo dosadilo da
objasnjavam ljudima da misic
raste od proteina..ali
sada to i nije bitno,bitnije
bi bilo da shvatite
da ta funkcija proteina i nije bitna
samo zbog lepo
gradjenog tela vec i
zbog osnovnog misica koje nase telo ima,a to je misic
srca,kao i velik broj
ostalih misica u
nasem organizmu bez
kojih ne bi mogli da
obavljamo razne druge radnje osim kretanja,npr.ne bi mogli da
pricamo,disemo..
Da bih vam malo
priblizila pricu oko ishrane
i proteina pokusat cu da vam priblizim
koje su to amino i
esecijalne kiseline koje
su zastupljene u
namirnicama najzastupljenijim
u ishrani,a koje
su ujedno i
same po sebi
namirnice najbogatije
proteinima,a kao primer uradit cu analizu jajeta i ribljeg mesa.
JAJE
Opste
karakteristike jaja:
-izvor proteina najvise
bioloske vrednosti
-bogatstvo mikro
i makro elemenata(P,Cu,Fe,Zn)
-vitamini A,D.E
- sadrze dosta
masti,narocito lipida
-visoka
svarljivost sastojaka jaja-100%
u odnosu na 91%
za sastojke mleka .
Zastupljenost
proteina u belancetu
jajeta koje se
najcesce koristi u ishrani bogatoj proteinima
je veoma velika ,a
kada je vec rec o tome,evo i koji
su to proteini u njemu:
-Ovoalbum 69% od ukupnih proteina
-Konalbumin 9.5
-Ovoglobulin 7
-Ovomukoid 12
-Ovomucin 2
-Lizozim 3
-Avidin 0.05
-U 100 grama proteina
iz jaja sadrzaj esecijalnih kiselina
je sledeci:
-Lizin 6.88
-Histidin 2.4
-Arginin 5.82
-Treonin 5.01
-Valin 6.75
-Metionin 3.31
-Izoleucin 8.7
-Tirozin 4.1
-Fenilalanin 5.65
MESO RIBE
Proteini ribe:
-Miozin
-Miogen
-Miooalbumin
-Aktin
Najzastupljenije
aminokiseline u mesu
ribe :
-glutaminska,asparaginska,leucin,
a od esencijalnih:
-lizin,arginin i histidin
Kazein iz mleka je fosfoprotein,kompleks vise
frakcija,sadrzi 18 aminokiselina(glutaminska kiselina,prolin,leucin,lizin,valin..)
Volela bih da
neke od ovih esecijalnih i
amino-kiselina zapamtite npr.Valin,Lizin,Arginin,Tirozin,Leucin,Glutamin
Kao sto vidite i jaje
i riba prebogate su aminokiselinama,a nazive
istih veoma cesto cete susresti u razlicitim clancima o dijetetskim
suplementima,ali o tome
cemo malo vise
kasnije.Upravo te aminokiseline uticu na
rast nasih misica,jos od rodjenja,kroz
majcino mleko,pa sve do
smrti,a upravo nedostatak istih moze da
izazove velike poremecaje u
ljudskom oraganizmu kao
npr.distrofija misica
Ne treba zaboraviti
da su ostale vrste
mesa(pogotovo pilece belo meso),
mleko i mlecni proizvodi takodjer
bogati izvori proteina,a to
naglasavam zato sto ne
bih htela da neko bukvalno shvati
ova dva primera od
gore i da pocnu da
jedu samo ribu
i jaja...
Jedna studija koja je objavljena u žurnalu sportske medicine
je ocijenila povezanost izmedju unosa proteina i sportskih performansi. Studija
sugerira da u sportovima izdrživosti treba
50-100 posto proteina
više nego što treba fizički neaktivnoj osobi.
Sada se svi slažemo u jednom: potreban nam je protein! Ali,
koliko? Evo jednostavnog pravila: 2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine
svaki dan. Ako želite da budete u najzdravijoj i najseksipilnijoj formi u
životu, protein treba biti sastavni dio vaše ishrane.
Uradite brzu provjeru trenutne ishrane. Izračunajte koliko
proteina konzumirate. Ako niste blizu količini od 2 grama po kilogramu tjelesne
težine onda se fokusirajte na hranu bogatu proteinima,,ili u ishranu morate
da ubacite dijetalne suplemente.
UGLJENI HIDRATI su važan izvor energije i nalazimo ih u
raznim oblicima, nalaze se u
većini namirnica koje se u prirodi mogu naći i vrlo su zdravi za nas, ako ih
uzimamo na razuman način i u razumnim količinama. Ugljeni hidrati se mogu naći
u svakoj vrsti povrća i voća, u svim žitaricama, kao i u mleku i mlečnim
proizvodima.
Medjutim ugljeni
hidrati se nalaze i u
obliku:monosaharida i disaharida, oligosaharida i polisaharida-dakle
prosto receno šećeri! Šećeri iz slatkiša, čokolada, torti,
grožđa, hleba, graška, kukuruza,
krompira,pirinca,čipsa, sladoleda…Jedina
namirnica u kojoj
nema ugljenih hidrata
je meso.
Ovde cu da
zastanem i da
vas zamolim da zapamtite
ovo:IZVOR ENERGIJE pa cu da
nastavim...
Ugljeni hidrati našem telu daju energiju koja može trenutno
da se koristi, ali tu energiju telo veoma lako pretvara u masti ukoliko proceni
(iz bilo kod razloga) da mu ta energija nije trenutno potrebna.
Dakle,ugljeni hidrati su nam
potrebni onoliko koliko
se trosimo(za mentalne,fizicke
aktivnosti),a sve ono sto
smo slasno pojeli ,a nismo
potrosili pretvorili smo u masti(salo).
MASTI
Mnoga se koplja lome o preporučenim vrednostima unosa masti,
ali jedno je sigurno – masti nam trebaju, a najbolje je unositi ih u što
čistijem obliku: iz sirovog koštunjavog voća, kao hladno ceđena ulja, ili kao
masnoću iz ribe. Ovo su ujedno i najzdravije
esecijalne masti koje nasem telu sluze kao energija za
neke fizioloske funkcije,kao
npr.razmisljanje,i nedostatak ovih masti
moze da izazove odredjene
probleme u funkcionisanju organizma. Masti održavaju dobro funkcionisanje
membrana ćelija, pomažu funkcionisanju mozga, pomažu razlaganje masnih naslaga
i daju nam lepu kosu i nokte.
Naravno,to se odnosi
samo na neke vrste
masti i ne treba sada ovaj deo
recenice izvaditi iz konteksta
i zloupotrebiti u primeni svih
masti.
Masti se dele:
-PREMA POREKLU
-zivotinjske(svinjska
mast,loj,maslac,maslo,riblje
ulje)
-biljne(maslinovo
ulje,sucokretovo,sojino,susamovo ulje,kokosova i
palmona mast)
Zivotinjske masti:
Dobijaju se od tkiva
zivotinja i morskih sisara
-sastoje se uglavnom
od triglicerida
-visok sadrzaj ZMK
i holesterola
-uglavnom su
cvrste koegzistencije sa
visokom tackom topljenja
-tendencija ka
smanjivanju njihovog koriscenja
u ishrani
Biljna ulja:
-dobijaju se
presovanjem ili ekstrakcijom za tu
svrhu pripremljenih semenki,plodova,kostica raznog voca,
klica zitarica i drugog biljnog materijala
-najcesce biljke koje se koriste za dobijanje ulja:
-semenke(suncokret,soja,repica,mak.susam,pamuk,bundeva)
-plodovi(maslina,palma)
-klice(kukuruz,psenica
-kostice(grozdje,kajsija,badem..)
-Opste karakteristike:
-tecne koegzistencije na
sobnoj temperaturi
- visok sadrzaj PMK
,ugl.n-6 serije
-uglavnom
triacilgliceroli
-sadrze vitamin
E,narocito ulja poreklom iz klica
-tendencija ka
povecanju njihovog koristenja u ishrani
Masti su u ishrani kao i
ugljeni hidrati
gorivo/energija,a bas zbog toga
preterivanje sa istima isto tako
moze da izazove gojenje.
VITAMINI I MINERALI
su nam svima neophodni za zdravo funkcionisanje organizma
U zdravoj ishrani unosimo uglavnom dovoljno svih potrebnih
vitamina i minerala kroz
konzumaciju voca i
povrca .
Opste
karakteristike voca i povrca;
-slicnog su
kvalitativnog sasatava,imaju
visok sadrzaj vode,energetska vrednost ima je
uglavnom mala,bogat su
izvor vitamina C,B
grupe,karotenoida,neki i vitamina
E,velik su izvor minerala(K,Mg,Ca,P,Fe),veliki su izvor
rastvornih ugljenih hidrata i
sirove celuloze,izvor su nenutritivnih,potencijalno protektivnih supstanci.
Kao sto
vidite,voce i povrce
je uglavnom dobar izvor vitamina
i minerala,ali potrebno je znati
da je preterano unosenje ovih
namirnica rizicno prilikom dijetalnih rezima
ishrane jer su neke
od njih isto tako bogate
ugljenim hidratima(prostim secerima-fruktoze,glukoze,kao i
skrobom),te da treba obratiti
paznju na to kojoj grupi
voca/povrca pripada.
Nedostatak odredjenih
vitamina u organizmu izaziva
veoma velike zdravstvene
probleme,pa je zbog toga veoma
bitno da ukoliko
ste na nekom
rezimu ishrane ili
se dodatno trosite
potrazite pomoc u dodacima
ishrani koji u svojoj paleti raspolazu upravo svim potrebnim kompleksima ili
pojedinacnim vitaminima,ali
i o tome cetmo
malo kasnije.
Kada je rec o
mineralima veoma je
bitno unositi velike kolicine vode koja je prebogata
mineralima i elektrolitima.
Evo nekih od
najneophodnijih
minerala(elektrolita) i funkcije istih
u organizmu:
-Kalcijum(Ca) je
vazan za odrzavanje
srcanog ritma,prenos nervnih
inpulsa,rad
misica...Potrebno je unositi 150-300 mg na
sat treninga
-Natrijum (Na) najveci
broj ljudi unosi
prekomerno u organizam.Ali
u toku duzih
radnih aktivnosti pneophodno
ga je dodavati.Neophodni
unos na
sat treninga je
120-240 mg.Nedostatak
natrijuma dovodi do
poremecaja srcanog ritma,trzanja
misica i hipoventilacije.Ipak,dodavanje natrijuma
treba da se
sprovodi veoma oprezno jer i
njegov visak dovodi
do ozbiljinih poremecaja.
-Kalijum (K) je
neophodan za odrzavanje
optimalne koncentracije i balansa
natrijuma,kontraktilnost
srcanog,skeletnog i glatkog
misica,funkcije
enzima,acidobazni status.Na sat
treninga potrebno je 75-150 mg.
-Magnezijum(Mg) u
nedostatku moze da
dovede do misicnih grceva i do
poremecaja sna.Neophodna doza
za sat treninga
je 150-300 mg.
-Hlor (Cl) prati
natrijum i pomaze odrzavanju
osmotskog pritiska u krvi i celijama.Na
sat treninga potreba
za njim iznosi180-360 mg.
VODA.
ZBOG CEGA JE VODA
JOS NEZAMENJIVA
Visi zivotni
oblici imaju potrebu za tacno
uravnotezenim elektrolitima(naelektrisane cestice,joni) unutar i van celija.U medicini se kao
najvaznijim elektrolitima smatraju
kalcijum,natrijum,kalijum,magnezijum,hloridi,fosfati i bikarbonati.Narocito
je vazno odrzavanje osmotske
ravnoteze elektrolita koji
uticu na hidrataciju tela,krv i
njenu kiselost(pHvrednost),a
narocito su vazni za kvalitetnu
neuro i muskularnu funkciju.U telu se balans
elektrolita odrzava
konzumiranjem hrane i pica bogatih
elektrolitima,a regulisu ga
hormoni,uglavnom kroz rad
bubrega,odbacivanjem viska elektrolita. Ozbiljni poremecaji
u nivou elektrolita
u telu dovode
do ozbiljnih srcanih
i neuroloskih komplikacija.Prilikom fizickih
aktivnosti,a i generalno,kod
razlicitim faktorima izazvane
pojave znojenja,kao i kod
produzenog
gladovanja,organizam ostaje lisen dovoljnih
kolicina
elektrolita.Elektroliti su inace
neophodni za mnoge
fizioloske procese u organizmu.
Bitno je izdvojiti i
neke tegobe,koje ljudima
svakodnevno otezavaju normalan zivot,a u
vecini slucajeva vec
dovoljan unos vode,moze
ukloniti problem:
-dnevne glavobolje
-nizak pritisak
-nepravilna
peristaltika creva
-losa koncentracija
ETANOL (alkohol) nije esencijalni nutrijent, možemo komotno
da provedemo život bez kapi alkohola, ali ipak se često konzumira i zbog svoje
veoma jake kalorijske vrednosti ne sme da se zanemari. Pogrešna je pretpostavka
da su alkoholna pića puna UH – i pivu i vinu ima UH, u žestokim pićima nema,
ali najviše kalorija donosi sam alkohol kojima ima čak 7 kalorija po gramu (9
kalorija ima čista mast), izuzetno brzo se apsorbuje (brže od masti). Dakle,
ona čašica žestine pre ručka sa stanovišta dijete vam dođe kao da ste pojeli
kašiku masti… čiste… hladne
VLAKNA se uglavnom nalaze u povrću i voću, pomažu nam da
očistimo creva i iako ih ne apsorbujemo, izuzetno su važna u ishrani. Ugljeni
hidrati iz povrća i voća dolaze u paketu sa vodom i vlaknima, pa im treba malo
više vremena da se svare i da uđu u krvotok u vidu energije. Ta sporost nam
omogućava da postepeno trošimo energiju kako dolazi. U slučaju da pojedemo
ugljene hidrate koji nemaju, ili imaju malo vlakana i vode (beli hleb,
slatkiši, grickalice, sokovi), energija jednostavno jurne u naš krvotok, pa se
naš insulin potrudi da sve to brže-bolje popakuje u masti, da nam ne bi šećer u
krvi previše porastao.
Ljudi koji imaju problema sa probavnim sistemom treba da svoju
ishranu obogate upravo namirnicama koje su bogate vlaknima,a ukoliko
nisu u mogucnosti to da urade ne
treba da beze od dodataka kroz suplementaciju jer su ona napravljena upravo od molekularnih
supstanci koje vrse funkciju vlakana iz hrane ne
izaziva ovisnost i uvek
bi trebalo pre da pohrlite
jednoj casi preparata
npr.fibera,nego da olako odete u
apoteku i kupite
neki lek koji
vam u krajnjoj prici izaziva zavisnost.U ishrani namirnice najbogatije
vlaknima su upravo
sve vrste sveze
zelene salate(zelena salata,kupus),mekinje,ovsene
,razene,jecmene pahuljice...
DA VIDIMO STA
SMO NAUCILI:
1.Da bismo
izgradili misic potrebno je da
u ishranu ubacimo pojacan unos
namirnica bogatim proteinima(jaja,meso,mleko i mlecne preradjevine...)
Proteini su gradjeni
od aminokiselina(esecijalnih i
neesecijalnih),najcesce od
valin,lizin,prolin,arginin,tirozin,glutamin,histidin,leucin...
2. Telu ugljeni
hidrati sluze kao gorivo/energija i zbog
toga namirnice bogate
ugljenim hidratima ne treba
unositi u vecim kolicinama od
potrebnih jer ce telo visak energije
pretvoriti u masti(salo).Najveci izvor ugljenih
hidrata(zitarice,voce,povrce,slatkisi,grickalice...)
3. Masti su u ishrani kao i
ugljeni hidrati
gorivo/energija,a bas zbog toga
preterivanje sa istima isto tako
moze da izazove gojenje.Ali,treba da
znamo da zdrave masti iz
kostunicavog voca,ribe i nerafinisanog ulja npr.maslinovog ulja,hrane
mozak i uticu na pozitivan nivo dobrog
holesterola u krvi.
4.Voda,vitamini i minerali su neophodni da bi nase telo
besprekorno funkcionisalo i
resavalo se slobodnih radikala,ali u isto vreme
nadomestilo izgubljene minerale i elektrolite.
5.Vlakna su najbitnija u ishrani za normalan
rad crevne fluore i veoma
je bitno da na
svakom rezimu ishrane obratite
paznju da su ona prisutna na meniju.
6.Alkohol je veoma
visokokalorican
Sada kada smo
sazeli nauceno trebalo bi
samo da poslozimo
kockice i da samo malo
razmislimo... ako mi ugljeni
hidrati i masti daju
energiju,zar nije logicno da njih jedem bas u
obrocima na pocetku
dana,a kako dan odmice i moje aktivnosti
se usporavaju,a to znaci da mi je
i metabolizam sve sporiji i
sporiji,onda bi i namirnice koje unosim
trebalo da budu bas one koje
nemaju veze sa energijom vec
mi samo hrane misic,
Obicno to svi
odmah shvate,ali ipak
uvek pitaju pa sta
onda da radim???
Ako ste normalan covek
koji nema nikakve ambicije
osim zelje da uravnotezi ishranu moj je odgovor sledeci:
Vodite racuna da u toku dana imate
najmanje 4-5 obroka.Neka vam dorucak i
uzina budu uobicajene
namirnice(hleb,jogurt,kifla,jaje..),rucak ono
sto ste rucali i do sada
samo u manjoj
kolicini i ako mozete
da koristite maslinovo ulje,i jela bez
zaprzavanja brasna,a posle rucka
jedite koliko puta hocete,ali nemojte jesti namirnice koje
imaju ugljene
hidrate,unosite vlakna i
namirnice bogate proteinima i nikako
ne preskacite veceru,i ne lezite u krevet gladni.
Za sve ostale savet
je:upoznajte svoje telo,izracunajte
koliko kalorija trosite,ili potrazite pomoc od ljudi koji
stvarno znaju svoj posao i
shvatite da ne
moze biti isti rezim
ishrane za dve osobe
od 25 godina koje imaju
65 kg , i najbolje su
drugarice,jer je njihova telesna
gradja razlicita,fizicka aktivnost,razlicita,metabolizam im je
razlicit...sto znaci da je i rezim
ishrane za svaku od njih razlicit...
Toliko o
funkcionalnim zivotnim namirnicama-nutrientima,u sledecem delu pokusat
cu da napisem nesto vise o trecoj
kategoriji zivotnih namirnica-dijetetski
suplementi.
CS - Muscle Mania br 11
Placanje pouzecem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 5.000 RSD) ce biti uvecana po ceni tarifiranja brze pošte.
Ako kupujete proizvode cija ukupna vrednost prelazi 5.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%