INDEKS GLIKEMIJE - mislite o tome

                                                               


GOJAZNOST KAO VEOMA CESTA POJAVA I PROBLEM NASTAJE  PRE SVEGA KAOPOSLEDICA NAMETNUTOG I NEPRIRODNOG NACINA  ZIVOTA


KADA KAZEM NEPRIRODAN ILI NEPRAVILAN NACIN ZIVOTA PRE SVEGA MISLIM NA STVARANJE FIZIOLOSKOG DISBALANSA KOGA UZROKUJE  NEDOVOLJNA FIZICKA AKTIVNOST I NEPRAVILNA ISHRANA.


Ono sto konkretno ima vise uticaja na samo stvaranje metabolickog disbalansa ,a na prvom mestu gojaznosti,je nepravilna ishrana koja podrazumeva neredovan  unos hrane,nepravilan izbor  namirnica,njihovu kolicinu I raspored.

To znaci da ako se kalorijski unos,broj obroka,izbor namirnica I njihov raspored prilagodi jednom  statickom nacinu zivota nece doci do pojave gojaznosti,ali nikako ne znaci  da treba biti neaktivan jer fizicka aktivnost u velikoj meri utice na metabolicke procese,lucenje hormona itd…Zato je vrlo bitno  da se shvati na koji nacin hrana utice na metabolizam I kako da se organizam dovede,ali I zadrzi u ravnotezi.

Glikemijski indeks predstavlja numericku skalu koja govori kojom brzinom glukoza dolazi u krv nakon sto je uneta pojedina namirnica.Pocevsi od toga da glukoza ima indeks 100,ostale namirnice rangiraju se  silaznom skalom koja pocinje ovim brojem.S obzirom da su   ugljeni hidrati  klasifikovani kao prosti I slozeni(po njihovoj hemijskoj strukturi),ta klasifikacija ne utice na to kako ce telo da reaguje na njih.

Namirnice sa niskim  IG  se sporo apsorbuju I ne izazivaju povecano lucenje inzulina.Nasuprot tome,hrana sa visokim IG se brzo apsorbuje I izaziva veliki inzulinski skok koji ima ulogu da snizi  secer u krvi.Mnoge namirnice koje su kompleksne structure brzo podizu secer u krvi,dok neki prosti seceri znatno manje izazivaju to isto.Fruktoza(vocni secer)  vrlo brzo se pretvara u masti I pored relativno niskog  glikemijskog indeksa.Glikemijski indeks odredjenih namirnica I hrane uopste zavisi od mnogih faktora.

Mesanje uglj. hidrata sa mastima I vlaknima,u znatnoj meri smanjice IG.Npr.sladoled iako sadrzi saharozu,sadrzi I masti I proteine sto mu u znatnoj meri smanjuje IG.Takodje I nacin I duzina spremanja odredjene hrane moze da utice na ovaj indeks.Tako na primer ljubitelji testenina mogu uzivati u testenini sa daleko manjim IG ako je spreme”ala dente” tj. Polukuvanu,sto znatno usporava apsorbciju.Takodje odlican izvor  uglj.hidrata sa niskim IG  je integralni pirinac I proizvodi od celog zrna zitarica,za razliku od belog hleba,glaziranog pirinca,povrca koje sadrzi skrob,koji se rangira  visoko kad je ovaj indeks  u pitanju.

Iz ovoga se moze  utvrditi da je glikemijski  indeks veoma bitna smernica prilikom izbora namirnica koje imaju preventivan uticaj na gojaznost njom prouzrokovana oboljenja.

HIPERINSULINIZAM

Predstavlja stanje koje nastaje preteranim lucenjem insulina.Svakodnevnim unosenjem velikih kolicina hrane sa visokim predhodno pomenutim indeksom dovodi   do preteranog lucenja insulina,sto prouzrokuje smanjenje osetljivosti celija  na insulin.Celije postanu neosetljive pa  insulin ne moze da dopremi glukozu I aminokiseline,sto konkretno smanjuje  mogucnost povecanja misicne mase

I smanjenja masnih naslaga.Ovakva pojava se naziva  I insulinska rezistencija,koja brzo dovodi do hiperinsulinizma.Ova pojava je prema mnogim  studijama veoma cesca kod gojaznih osoba I glavni je krivac kada se osecate umorno I malaksalo.Dalji mehanizam je  jednostavan,visak glukoze koji nije mogao da prodje u celije pretvara se I talozi u masne naslage.Vremenom I receptori koji  imaju ulogu u pretvaranju glukoze u masti pocinju da budu istroseni I ceo process dovodi polako do dijabetesa.

Mnoga istrazivanja pokazala su  da vitamin E,magnezijum,esecijalne aminokiseline,vlakna I vitamin C pomazu u poboljsanju insulinske senzitivnosti.Sto se tice prirodne hrane,mnoge namirnice koje imaju  nizak IG plus visok sadrzaj vlakana poboljsavaju insulinsku senzitivnost(integralni pirinac,ovsena kasa,pasulj I razno povrce).

Iskreno se nadam da je ova tema uspela da vam pomogne da uocite na vreme sve greske koje ste do sada pravili,ali I da uklonite one koje bi u buducnosti mogli da napravite I koje bi vas  gotovo sigurno dovele  u situaciju u kojoj niste zadovoljni ni svojim izgledom , a ni svojim zdravstvenim stanjem.Zelim vam u tome puno uspeha.


INDEKS GLIKEMIJE POJEDINIH NAMIRNICA


ZITERICE I PROIZVODI OD ZITARICA

Beli  hleb                     70
Crni hleb                      64
Integralni pirinac         66
Glazirani pirinac          72
Spagete o dint.brasna  40
Kukuruz                       59
Mekinje                        51
Kornfleks                     80
Proso                            71
Ovsena kasa                  49

POVRCE

Sargarepa                       92
Beli krompir                  70
Slatki krompir               48
Crveni pasulj                 29
Soja                               15



VOCE

Jabuke                              39
Banane                             62
Pomorandze                     40
Grejpfrut                          26
Suvo grozdje                    64
Grozdje                            40
Visnje                               23
Breskve                            29

SECERI

Glukoza                            100
Fruktoza                             20
Saharoza                             59

MLEKO I MLECNI PROIZVODI

Mleko 3,2%                          34
Obrano mleko                       32
Jogurt                                    36
Sladoled                                36

OSTALO

Med                                     87
Kikiriki                                13
Kobasice                              28
Cips                                      51


PRAVILNA ISHRANA – PRAVO RESENJE

Do sad ste verovatno imali prilike  da u mnogim casopisima,pa I u ovom,naidjete na mnogo saveta o ishrani I bezbroj raznih dijeta.Mnoge od njih pozeleli ste I da primenite,ali su vam delovalo toliko neprihvatljivo da ste odmah odustajali.


Naravno ni za jednu od tih dijeta ne moze se kazati da je losa,jer uglavnom nije bez naucne osnove.Pravo pitanje ipak jested a li je ta dijeta namenjena bas vama.Ljudski organizam predstavlja najsavrseniju tvorevinu na zemaljskoj kugli.Bogat sadrzaj genetskog materijala ljude cini  veoma slicnim,ali I veoma razlicitim.

Da ne bih  otisao predaleko,sustina je da  svaki covek  ima svoj metabolizam koji,moglo bi se reci, zahteva svoju dijetu.Rec dijeta mnogi shvataju  kao redukovanu ishranu,sto ona izmedju ostalog I moze da bude.

Dijeta kako za mrsavljenje tako I za povecanje telesne mase ne predstavlja nista drugo  do pravilnu ishranu.Ono sto treba slediti su principi pravilne ishrane tj. vazno je  shvatiti sta treba jesti,koliko, u koje vreme I zasto bas to.

Kada to shvatite ostaje vam da ispravite greske koje ste pravili.Ako ste gojazni onda cete pravilnom redukcionom dijetom ukloniti visak masnih naslaga .Ako ste nasuprot tome mrsavi  onda cete nabaciti koji kilogram misica visokokalorijskom dijetom.


PRELAZAK NA PRAVILNU ISHRANU

Pravilna ishrana figurativno receno,predstavlja podesavanje metabolizma na najoptimalniji nivo koji odgovara vasim zeljama I potrebama.Posto je ljudski organizam  veoma inertan kada su neki fizioloski procesi u pitanju za to podesavanje potrebno je vreme.

Svaki nagli prelazak  na neku neuobicajenu ishranu,pa I na pravilnu ako je ona za vas neuobicajena,predstavlja odredjenu vrstu soka za organizam.Neuobicajene produkte ishrane koje do tada niste konzumirali,kao npr. Zitarice,proklijalo zrno,sveze voce I povrce,vas digestivni trakt  jednostavno nece umeti da vari I tek ce posle nekog vremena izdvojiti specificne fermente,do tada neaktivne.

Pored fizioloskih procesa adaptacije koji se desavaju  prelaskom na pravilnu ishranu organizam se prestrojava I u psihickom pogledu.Cesto,dolazi I do pojave krize.To ne treba da vas plasi,naprotiv to ce vam dokazati da ste na pravom putu.Sto se tice vremenskog perioda  adaptacije,potrebno su preiblizno tri godine da  das vi mehanizmi fizioloski I psiholoski dobiju potrebnu snagu I savrseno rade.

Ono sto je naj bitnije jested a budete strpljivi I dad a pravilnom ishranom dovedete svoj organizam u perfektno stanje kako u funkcionalnom tako I u estetskom pogledu.Za to ce vam biti potrebno vreme,za razliku od dijeta koje vam u kratkom vremenu nude uspeh,a teske su I iscrpljujuce,a kasnije vas dovode u jos gore stanje.

Hranite se pravilno jer zdravlje ulazi na usta!

Izvor:  (X-) FITNESS broj 47


ONLINE PRODAJA SUPLEMENTACIJE i PRIRODNIH DODATAKA ISHRANI (klik ovde)



Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 6.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 6.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.
Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10%





                                                                               












Popular Posts From This Blog

VINSTROL-LOŠE VESTI

ISPOVEST JEDNOG KORISNIKA AAS

ANABOLIČKA FARMAKOLOGIJA-STANOZOLOL (winstrol)