ALKOHOL I MRŠAVLJENJE
Poznato je da redovna, preterana potrošnja alkoholnih pića
može dovesti do dodatnih kg. Jedno je englesko istraživanje tako pokazalo da su
ljudi koji su redovno pili više od 2 pića (30 grama alkohola) dnevno, dobili
više kilograma nego njihovi umereni prijatelji po čašici. Dva pića dnevno
izgleda ne donose dodatne kilograme i ako osoba nema problema s ovisnošću, ne
predstavljaju opasnost po organizam.
Svakodevno se u medijima oglašivači pojavljuju s proizvodima
koji omogućavaju razvoj trbušnjaka primenom jednostavnih i kratkih programa
vežbanja. Izraz trbušnjaci (u američkom slangu "six pack") odnosi se
na 6 odvojenih trbušnih mišića jednostavnih za prepoznati između linije struka
i grudne kosti kod osoba atletske i mršave građe.
Ovi trbušnjaci su u suprotnosti s stomakom kog povezujemo s
drugom vrstom "six pack-a": pakovanje 6 orošenih konzervi piva,
povezanih plastičnim prstenima. Nalaze se u svakoj trgovini, a taj six pack
retko vidite u kombinaciji s prvo navedenim. Izgleda da je želja za jednom
vrstom "Six pack-a" nespojiva s drugom, jer su pivopije najčešće
debeli.
Zato i većina "gurua" prehrane odlučila izostaviti
alkohol iz režima prehrane svih onih koji ozbiljno žele izgubiti suvišne
kilograme ili održati zdravu telesnu težinu. Uzimajući u obzir nacionalnu
opsesiju s rekreativnim opijanjem, nutricionisti koji realno gledaju na ovaj
problem uveli su kompromisno rešenje: 1 piće dnevno. Razlog tome je što ono ne
dovodi do povećanog unosa kalorija i zato je u redu.
ALKOHOL I REGULISANJE TEŽINE
Alkohol, tAčnije etanol, vrsta alkohola sadržanog u pivu,
vinu i žestokim pićima, nije užitak lišen kalorija. On sadržava točno 7
kalorija po gramu. Osim alkohola, većina pića sadrži i značajan udeo šećera
koji je ili prirodan sastojak pića, kao kod vina, ili se pojavljuje kao
sastojak koktela, kao što su margarite i daikiri.
Odnosno, umerena potrošnja alkohola do dva pića dnevno, ima
i prednosti jer je povezana s manjim rizikom od smrti kod ljudi između 35 i 69
godina starosti te smanjuje opasnost od koronarne bolesti srca. Zaštita od
srčanih bolesti izgleda da je povezana s mnoštvom faktora koji uključuju
sledeće: povećani HDL (dobar holesterol), povećana osjetljivost insulina i
glukozna tolerancija, smanjeni rizik od zgrušavanja krvi, smanjenje masnoće u
krvi (triglicerida) i moguće smanjenje krvnog pritiska.
Sporna tačka koja se pritom javlja je uloga umerenog pijenja
u kontroli težine. Zahvaljujući mnogim primerima neumerenosti, alkohol se četo
povezuje s "pivskim stomakom". Ipak, naucni dokazi potvrđuju da
odgovorno i umereno konzumiranje zapravo može pomoći u kontroli težine kao i
pri njenom gubljenju. Iako su dokazi kontradiktorni, čini se da alkohol
poboljšava sposobnost tela da regulise težinu putem različitih procesa.
ALKOHOL I INSULINSKA OSETLJIVOST
Nedavna prezentacija na American Dietetic Associations Food
and Nutrition Conference and Expo je govorila o povezanosti potrošnje alkohola
i indeksa telesne mase (BMI) ispitivane na grupi od 1335 zdravih mladih
odraslih osoba (20-38 godina starosti). U njoj su autori predstavili dokaze da
osobe koje ne piju, imaju veći BMI nego osobe koje piju, te ih više muči
problem viška kalorija. Pri istraživanju nije primećena nikakva velika razlika
u telesnoj aktivnosti ovih kontrolnih grupa. Iako ovi rezultati traže dodatno
objašnjenja, autori se njima nisu bavili. Sve navedeno je u skladu s drugim
istraživanjima koja pokazuju veći gubitak težine kod dijeta koje uključuju
umerenu konzumaciju alkohola.
Postojeća literatura predlaže velik broj mogućih objašnjenja
za ovu pojavu. Jedna opaska: većina učinaka alkohola na smanjenje težine
izgleda da je vezana uz potrošnju fermentiranih pića, kao što su vino i pivo.
Iako destilirani alkohol ima određene pozitivne učinke na zaštitu srca, njihov
uticaj na telesnu težinu nije detaljnije istraživan.
Najistaknutiji učinak alkohola predstavlja njegov uticaj na
osetljivost insulina. Insulin je hormon koji stvara pankreas i prenosi šećer u
stanice. Druga funkcija insulina je da sprečava razgradnju masnoća i njihovo
otpuštanje iz masnih stanica, te pomaže u njihovom skladištenju. Kako ljudi
stare , postaju sve manje osetljivi na učinak insulina što izaziva potrebu
stvaranja dodatnih količina tog hormona. Velika prisutnost insulina je povezana
s mnogim bolestima, uključujući i metabolički sindrom. Visoki stepen insulina
izazvan smanjenjem insulinske osetljivosti, vodi do povećanog skladištenja
masnoća. Preokrećući prethodni proces i poboljšavajući sposobnosti tela da
odgovori na stvaranje insulina, umereno pijenje smanjuje rizik povećanog
prikupljanja masnoća i potiče gubitak suvišnih.
Još jedan hormon ovisan o uticaju potrošnje alkohola je
DHEA. Ovaj prohormon ponaša se kao začetnik jer se pretvara u druge hormone,
ali i direktno utice na brojne procese u telu, uključujući one povezane s
gojenjem. Kada nivo DHEA padne, kao u slučaju preteranog vežbanja ili starenja,
zapaženo je povećanje telesne težine kao i nivoa telesnih masti. Umerena
potrošnja alkohola je povezana s povećanjem vrednosti DHEA (sulfata) od 16,5%,
što predstavlja još jedan način uticaja alkohola na kontrolu težine. Kod
problema povećanja telesne težine trebamo krenuti od osnovne tvrdnje da ono
nastaje kada vrednost postojećih kalorija premašuje vrednost potrošenih. Glavni
procesi kojima se kalorije troše su: metabolizam, termogeneza i fizička
aktivnost. Alkohol može povećati termogenezu kod osoba koje umjereno piju.
Osobe koje stalno piju također mogu primetiti smanjenje vrednosti postojećih
kalorija, jer potrošnjom alkohola ubrzavaju mikrosomski sistem oksidacije
etanola, skup enzima koji eliminisu alkohol, a da ne sagorevaju kao izbor
energije za telo. Jedno je istraživanje također pokazalo da su osobe koje
umereno piju aktivnije od ostalih starijih odraslih. Ta se tvrdnja temelji na
posmatranju aktivnosti tokom dana, a razlika je primetna i u dane kad se
alkohol ne troši.
VEZA S MLEČNIM PROIZVODIMA
Još jedan element gubljenja težine potrošnjom alkohola traži
objašnjenje. Istraživačkim naporima dr. Michaela Zemela je utvrđeno da kalcijum
u prehrani može pomoći u sprečavanju povećanja telesne težine. Ovo otkriće su
iskoristili proizvođači mlečnih proizvoda kao temelj svoje reklamne kampanje
usmerene na poboljsanje potrošnje mleka. Kalcijum u hrani sprečava gomilanje
masnoća ograničavanjem stvaranja enzima zaduženih za njihovo skladištenje te
povećanjem vriednosti enzima zaduženih za njihovo uništavanje. Dakle, niska
prisutnost kalcijuma u prehrani izaziva stres tela zbog čega on oslobađa hormon
zvan PTH. Visok stepen PTH-a je povezan s promenama enzima u masnim stanicama
što ima suprotan učinak od visoke vrednosti kalcija. Kad je PTH smanjen, potiče
se gomilanje masnoća, a blokirano je njihovo uništavanje, što rezultira
njihovim uvećanim skladištenjem. Pri tome je otkrivena povezanost umerene
potrošnje alkohola sa nižom vrednosti PTH-a, a u poredjenju s osobama koje ne piju,
što opet izaziva ranije navedene učinke ovog hormona. Profesionalni
bodybuilderi svesni su uticaja aromataziacije na sastav telesnih stanica.
Aromatazacija je grupa enzima koji pretvaraju testosteron i druge muške hormone
u hormone slične estrogenu. Iako taj učinak nije jak, otkriveno je da sastojci
soka grejpa i crvenog vina negativno utiču na aromatazaciju. Smanjujući
aktivnost aromatizacije, smanjuje se i nivo estrogena. Preterana prisutnost
estrogena može izazvati zadržavanje tekućina i skladištenje masnoća. To je
zapravo njegov manje važan učinak, ali može biti dragocen muškarcima koji se
bave sportom.
ALKOHOL I KONTROLA
TEŽINE
Još jedno područje značajno za kontrolu masnoća u telu
povezanu s potrošnjom alkohola je angiogeneza. Angiogeneza je pojam vezan uz
rast novih krvnih sudova, potrebnih za rast i razvoj stanica. Antiangiogenske
spojeve je razvila hemijska industrija kako bi se suprotstavila gojaznosti.
Prvo oblikovana kao dodatna terapija za osobe obolele od raka koje idu na
hemoterapiju, njenom primenom se otkrilo da blokiranje rasta novih krvnih
sudova/stanica sprečava rast postojećih zaliha masnoća u telu. Nekoliko je
antiangiogenskih sastojaka prisutno u crnom vinu, uključujući resveratrol, što
može objasniti niži postotak oboljelih od raka i srčanih bolesti kod potrošaća
vina.Međutim, treba ponoviti da antiangiogenski učinak vina ima minimalni udio
u ukupnim učincima potrošnje alkohola na kontrolu telesne težine.
Novija istraživanja su pojasnila neke procese o kojima će
biti reči u ovom delu članka. Ekstrakt hmelja, sastojak korišten za varenje
piva, je kod laboratorijskih pacova izazvao smanjenje težine. Izohumuloni,
prisutni u ekstraktu hmelja, sadržavaju mnoge sastojke koji mogu izazvati
gubitak masnoća. Ekstrakt hmelja izgleda da sprečava probavu masnoća iz hrane
blokirajući učinak enzima probave, izazivajući manju apsorpciju masnih
kalorija. Izohumuloni smanjuju količinu masnih stanica kod pacova, povećavajući
osetljivost insulina i smanjujući masnoće u krvi (trigliceride). Povrh toga,
izohumuloni također povećavaju oskidaciju lipida (sagorevanje masnoća),
smanjuju skladištenje masnoća i imaju antiangiogenski učinak. On također
aktivira PPAR receptore. PPAR receptori su u fokusu novijih farmaceutskih
istaživanja budući da smanjuju masnoće u krvi (trigliceride) poboljšavaju
osjetljivost insulina i smanjuju apetit. Ostaje za otkriti da li će se slični
učinci pojaviti kod ljudi, ali početni podaci obećaju.
Izgleda da će se godine pristranosti i mišljenja protiv
upotrebe alkohola, kao dela režima prehrane sportista, pokazati krivima.
Alkohol nije neopasna droga jer je ovisnost o njemu ili nekontrolisana
potrošnja direktan uzrok mnogih smrtnih slučajeva, nesreća i nezgoda.
Ipak, za odgovornog uživaoca u piću, koji je sposoban
kontrolisati svoju "potrošnju", alkohol ima mnoge prednosti. Umereno
uživanje u alkoholu, pod čime mislimo konzumiranje 1 do 2 pića dnevno, čini se
smanjuje rizik od pojave srcanih bolesti, nekih vrsta tumora, dijabetesa i
verovatno gojaznosti.
Mehanizmi "krivi" za učinke umerene konzumacije
alkohola na smanjenje/kontrolu težine su multifaktorski, odnosno uključuju više
procesa, kao što su: poboljšana osjetljivost insulina, poboljšan hormonski
status (DHEA), povećana fizička aktivnost, smanjeni nivo PTH (vezano s nivoom
kalcijuma), smanjena aktivnost aromatazacije, aktivacija PPAR receptora i
antiangiogenski faktori. Iako su pojedinačni učinci manjeg značenja,
kombinovani učinci mogu imati značajan pozitivan učinak na kontrolu telesne
težine tokom mnogo godina.
Uzdravlje! Ovisnici o fitnessu su dugo izbegavali
konzumaciju bilo kakvog alkohola. Izgleda da se jedno ili dva pića dnevno mogu
pridodati režimu prehrane bez izazivanja neželjenog dobijanja na kilaži.
Odrasli muškarci mogu, dakle, nazdraviti učincima vina i piva na kontrolu
telesne težine, ali molimo odgovorno i umereno.
Priredio: Sasa Golubovic-THE team
www.ogistra-nutrition-shop.com