ALKOHOL I MRŠAVLJENJE


 suplementi


Poznato je da redovna, preterana potrošnja alkoholnih pića može dovesti do dodatnih kg. Jedno je englesko istraživanje tako pokazalo da su ljudi koji su redovno pili više od 2 pića (30 grama alkohola) dnevno, dobili više kilograma nego njihovi umereni prijatelji po čašici. Dva pića dnevno izgleda ne donose dodatne kilograme i ako osoba nema problema s ovisnošću, ne predstavljaju opasnost po organizam.

Svakodevno se u medijima oglašivači pojavljuju s proizvodima koji omogućavaju razvoj trbušnjaka primenom jednostavnih i kratkih programa vežbanja. Izraz trbušnjaci (u američkom slangu "six pack") odnosi se na 6 odvojenih trbušnih mišića jednostavnih za prepoznati između linije struka i grudne kosti kod osoba atletske i mršave građe.

Ovi trbušnjaci su u suprotnosti s stomakom kog povezujemo s drugom vrstom "six pack-a": pakovanje 6 orošenih konzervi piva, povezanih plastičnim prstenima. Nalaze se u svakoj trgovini, a taj six pack retko vidite u kombinaciji s prvo navedenim. Izgleda da je želja za jednom vrstom "Six pack-a" nespojiva s drugom, jer su pivopije najčešće debeli.

Zato i većina "gurua" prehrane odlučila izostaviti alkohol iz režima prehrane svih onih koji ozbiljno žele izgubiti suvišne kilograme ili održati zdravu telesnu težinu. Uzimajući u obzir nacionalnu opsesiju s rekreativnim opijanjem, nutricionisti koji realno gledaju na ovaj problem uveli su kompromisno rešenje: 1 piće dnevno. Razlog tome je što ono ne dovodi do povećanog unosa kalorija i zato je u redu.

ALKOHOL I REGULISANJE TEŽINE

Alkohol, tAčnije etanol, vrsta alkohola sadržanog u pivu, vinu i žestokim pićima, nije užitak lišen kalorija. On sadržava točno 7 kalorija po gramu. Osim alkohola, većina pića sadrži i značajan udeo šećera koji je ili prirodan sastojak pića, kao kod vina, ili se pojavljuje kao sastojak koktela, kao što su margarite i daikiri.

Odnosno, umerena potrošnja alkohola do dva pića dnevno, ima i prednosti jer je povezana s manjim rizikom od smrti kod ljudi između 35 i 69 godina starosti te smanjuje opasnost od koronarne bolesti srca. Zaštita od srčanih bolesti izgleda da je povezana s mnoštvom faktora koji uključuju sledeće: povećani HDL (dobar holesterol), povećana osjetljivost insulina i glukozna tolerancija, smanjeni rizik od zgrušavanja krvi, smanjenje masnoće u krvi (triglicerida) i moguće smanjenje krvnog pritiska.

Sporna tačka koja se pritom javlja je uloga umerenog pijenja u kontroli težine. Zahvaljujući mnogim primerima neumerenosti, alkohol se četo povezuje s "pivskim stomakom". Ipak, naucni dokazi potvrđuju da odgovorno i umereno konzumiranje zapravo može pomoći u kontroli težine kao i pri njenom gubljenju. Iako su dokazi kontradiktorni, čini se da alkohol poboljšava sposobnost tela da regulise težinu putem različitih procesa.

ALKOHOL I INSULINSKA OSETLJIVOST

Nedavna prezentacija na American Dietetic Associations Food and Nutrition Conference and Expo je govorila o povezanosti potrošnje alkohola i indeksa telesne mase (BMI) ispitivane na grupi od 1335 zdravih mladih odraslih osoba (20-38 godina starosti). U njoj su autori predstavili dokaze da osobe koje ne piju, imaju veći BMI nego osobe koje piju, te ih više muči problem viška kalorija. Pri istraživanju nije primećena nikakva velika razlika u telesnoj aktivnosti ovih kontrolnih grupa. Iako ovi rezultati traže dodatno objašnjenja, autori se njima nisu bavili. Sve navedeno je u skladu s drugim istraživanjima koja pokazuju veći gubitak težine kod dijeta koje uključuju umerenu konzumaciju alkohola.


Postojeća literatura predlaže velik broj mogućih objašnjenja za ovu pojavu. Jedna opaska: većina učinaka alkohola na smanjenje težine izgleda da je vezana uz potrošnju fermentiranih pića, kao što su vino i pivo. Iako destilirani alkohol ima određene pozitivne učinke na zaštitu srca, njihov uticaj na telesnu težinu nije detaljnije istraživan.

Najistaknutiji učinak alkohola predstavlja njegov uticaj na osetljivost insulina. Insulin je hormon koji stvara pankreas i prenosi šećer u stanice. Druga funkcija insulina je da sprečava razgradnju masnoća i njihovo otpuštanje iz masnih stanica, te pomaže u njihovom skladištenju. Kako ljudi stare , postaju sve manje osetljivi na učinak insulina što izaziva potrebu stvaranja dodatnih količina tog hormona. Velika prisutnost insulina je povezana s mnogim bolestima, uključujući i metabolički sindrom. Visoki stepen insulina izazvan smanjenjem insulinske osetljivosti, vodi do povećanog skladištenja masnoća. Preokrećući prethodni proces i poboljšavajući sposobnosti tela da odgovori na stvaranje insulina, umereno pijenje smanjuje rizik povećanog prikupljanja masnoća i potiče gubitak suvišnih.

Još jedan hormon ovisan o uticaju potrošnje alkohola je DHEA. Ovaj prohormon ponaša se kao začetnik jer se pretvara u druge hormone, ali i direktno utice na brojne procese u telu, uključujući one povezane s gojenjem. Kada nivo DHEA padne, kao u slučaju preteranog vežbanja ili starenja, zapaženo je povećanje telesne težine kao i nivoa telesnih masti. Umerena potrošnja alkohola je povezana s povećanjem vrednosti DHEA (sulfata) od 16,5%, što predstavlja još jedan način uticaja alkohola na kontrolu težine. Kod problema povećanja telesne težine trebamo krenuti od osnovne tvrdnje da ono nastaje kada vrednost postojećih kalorija premašuje vrednost potrošenih. Glavni procesi kojima se kalorije troše su: metabolizam, termogeneza i fizička aktivnost. Alkohol može povećati termogenezu kod osoba koje umjereno piju. Osobe koje stalno piju također mogu primetiti smanjenje vrednosti postojećih kalorija, jer potrošnjom alkohola ubrzavaju mikrosomski sistem oksidacije etanola, skup enzima koji eliminisu alkohol, a da ne sagorevaju kao izbor energije za telo. Jedno je istraživanje također pokazalo da su osobe koje umereno piju aktivnije od ostalih starijih odraslih. Ta se tvrdnja temelji na posmatranju aktivnosti tokom dana, a razlika je primetna i u dane kad se alkohol ne troši.
 Suplementi



VEZA S MLEČNIM PROIZVODIMA

Još jedan element gubljenja težine potrošnjom alkohola traži objašnjenje. Istraživačkim naporima dr. Michaela Zemela je utvrđeno da kalcijum u prehrani može pomoći u sprečavanju povećanja telesne težine. Ovo otkriće su iskoristili proizvođači mlečnih proizvoda kao temelj svoje reklamne kampanje usmerene na poboljsanje potrošnje mleka. Kalcijum u hrani sprečava gomilanje masnoća ograničavanjem stvaranja enzima zaduženih za njihovo skladištenje te povećanjem vriednosti enzima zaduženih za njihovo uništavanje. Dakle, niska prisutnost kalcijuma u prehrani izaziva stres tela zbog čega on oslobađa hormon zvan PTH. Visok stepen PTH-a je povezan s promenama enzima u masnim stanicama što ima suprotan učinak od visoke vrednosti kalcija. Kad je PTH smanjen, potiče se gomilanje masnoća, a blokirano je njihovo uništavanje, što rezultira njihovim uvećanim skladištenjem. Pri tome je otkrivena povezanost umerene potrošnje alkohola sa nižom vrednosti PTH-a, a u poredjenju s osobama koje ne piju, što opet izaziva ranije navedene učinke ovog hormona. Profesionalni bodybuilderi svesni su uticaja aromataziacije na sastav telesnih stanica. Aromatazacija je grupa enzima koji pretvaraju testosteron i druge muške hormone u hormone slične estrogenu. Iako taj učinak nije jak, otkriveno je da sastojci soka grejpa i crvenog vina negativno utiču na aromatazaciju. Smanjujući aktivnost aromatizacije, smanjuje se i nivo estrogena. Preterana prisutnost estrogena može izazvati zadržavanje tekućina i skladištenje masnoća. To je zapravo njegov manje važan učinak, ali može biti dragocen muškarcima koji se bave sportom.

ALKOHOL I  KONTROLA TEŽINE

Još jedno područje značajno za kontrolu masnoća u telu povezanu s potrošnjom alkohola je angiogeneza. Angiogeneza je pojam vezan uz rast novih krvnih sudova, potrebnih za rast i razvoj stanica. Antiangiogenske spojeve je razvila hemijska industrija kako bi se suprotstavila gojaznosti. Prvo oblikovana kao dodatna terapija za osobe obolele od raka koje idu na hemoterapiju, njenom primenom se otkrilo da blokiranje rasta novih krvnih sudova/stanica sprečava rast postojećih zaliha masnoća u telu. Nekoliko je antiangiogenskih sastojaka prisutno u crnom vinu, uključujući resveratrol, što može objasniti niži postotak oboljelih od raka i srčanih bolesti kod potrošaća vina.Međutim, treba ponoviti da antiangiogenski učinak vina ima minimalni udio u ukupnim učincima potrošnje alkohola na kontrolu telesne težine.


Novija istraživanja su pojasnila neke procese o kojima će biti reči u ovom delu članka. Ekstrakt hmelja, sastojak korišten za varenje piva, je kod laboratorijskih pacova izazvao smanjenje težine. Izohumuloni, prisutni u ekstraktu hmelja, sadržavaju mnoge sastojke koji mogu izazvati gubitak masnoća. Ekstrakt hmelja izgleda da sprečava probavu masnoća iz hrane blokirajući učinak enzima probave, izazivajući manju apsorpciju masnih kalorija. Izohumuloni smanjuju količinu masnih stanica kod pacova, povećavajući osetljivost insulina i smanjujući masnoće u krvi (trigliceride). Povrh toga, izohumuloni također povećavaju oskidaciju lipida (sagorevanje masnoća), smanjuju skladištenje masnoća i imaju antiangiogenski učinak. On također aktivira PPAR receptore. PPAR receptori su u fokusu novijih farmaceutskih istaživanja budući da smanjuju masnoće u krvi (trigliceride) poboljšavaju osjetljivost insulina i smanjuju apetit. Ostaje za otkriti da li će se slični učinci pojaviti kod ljudi, ali početni podaci obećaju.

Izgleda da će se godine pristranosti i mišljenja protiv upotrebe alkohola, kao dela režima prehrane sportista, pokazati krivima. Alkohol nije neopasna droga jer je ovisnost o njemu ili nekontrolisana potrošnja direktan uzrok mnogih smrtnih slučajeva, nesreća i nezgoda.


 Suplementi


Ipak, za odgovornog uživaoca u piću, koji je sposoban kontrolisati svoju "potrošnju", alkohol ima mnoge prednosti. Umereno uživanje u alkoholu, pod čime mislimo konzumiranje 1 do 2 pića dnevno, čini se smanjuje rizik od pojave srcanih bolesti, nekih vrsta tumora, dijabetesa i verovatno gojaznosti.

Mehanizmi "krivi" za učinke umerene konzumacije alkohola na smanjenje/kontrolu težine su multifaktorski, odnosno uključuju više procesa, kao što su: poboljšana osjetljivost insulina, poboljšan hormonski status (DHEA), povećana fizička aktivnost, smanjeni nivo PTH (vezano s nivoom kalcijuma), smanjena aktivnost aromatazacije, aktivacija PPAR receptora i antiangiogenski faktori. Iako su pojedinačni učinci manjeg značenja, kombinovani učinci mogu imati značajan pozitivan učinak na kontrolu telesne težine tokom mnogo godina.


Uzdravlje! Ovisnici o fitnessu su dugo izbegavali konzumaciju bilo kakvog alkohola. Izgleda da se jedno ili dva pića dnevno mogu pridodati režimu prehrane bez izazivanja neželjenog dobijanja na kilaži. Odrasli muškarci mogu, dakle, nazdraviti učincima vina i piva na kontrolu telesne težine, ali molimo odgovorno i umereno.

Priredio: Sasa Golubovic-THE team
www.ogistra-nutrition-shop.com




Plaćanje pouzećem, po prijemu pošilke. Pošiljka se šalje brzom poštom.Vreme dostave 2-3 radna dana . CENA paketa (ispod 5.000 RSD) će biti uvećana po ceni tarifiranja brze pošte.

Ako kupujete proizvode čija ukupna vrednost prelazi 5.000 RSD dostava je BESPLATNA. Troškove brze pošte snosimo Mi.

Za kupovinu preko 10.000 RSD uz besplatnu dostavu ostvarujete i popust od 10% 


Popular Posts From This Blog

VINSTROL-LOŠE VESTI

ISPOVEST JEDNOG KORISNIKA AAS

ANABOLIČKA FARMAKOLOGIJA-STANOZOLOL (winstrol)