OMEGA 3 - ZA OPŠTE ZDRAVLJE
-pojedinci ne vide
rezultate iz upotrebe ribljeg ulja. Verovatno nešto ne rade kako treba
-u našoj ishrani obično unosimo previše omega 6 masnih kiselina. Ovo može uzrokovati upalne procese, oboljenja, insulinsku rezistenciju, gojaznost
-u našoj ishrani obično unosimo premalo omega 3 masnih kiselina, čija je uloga upravo da ponište negativne efekte omega 6
-u ćelijskoj membrani se odigrava jedna vrsta takmičenja između omega 6 i omega 3. Nije, dakle, dovoljno da samo uzimate omega 3 i očekujete koristi, potrebno je itekako i da vodite računa o razmeri omega 6
Ako radite pravilno, skoro
da ste neuništivi!
Kada
je unos ribljeg ulja optimalan, vaš kardiovaskularni sistem je skoro neuništiv.
Vrlo lako se bori sa upalnim procesima, insulinska rezistencija je odlična, a
vaše telo intenzivno sagoreva telesne masnoće.
Nažalost,
mnogi ne rade ovo, ili bar ne na ispravan način. Samim, tim, propuštaju ove
koristi. Najčešći problem je u tome što mnogi nemaju predstavu kako riblje ulje
se ponaša u našem telu nakon konzumacije, posebno omega 3 masne kiseline. Ova
pojava je čak i navela mnoge eksperte da preispitaju da li je riblje ulje
zaista korisno. Jeste! Problem je u tome što mnogi korisnici previđaju nekoliko
ključnih faktora i činjenica.
Dobar posao brljavi našu
biohemiju
Treba
obratiti pažnju i na činjenicu da je proizvodnja hrane i suplemenata, u stvari
veoma unosan posao. Veliki proizvođači naravno da tragaju za izvorima koji se
ne kvare brzo i koji mogu da traju duže vremena. Ovo u prevodu znači da mnogi
izbegavaju upotrebu biljaka, konkretno lišća, već uglavnom koriste zrnevlje i
seme.
Razlog
zašto lišće propada tako brzo je što sadrži
veliku koncentraciju omega 3 masnih kiselina, dok dugotrajnije semenje i
zrnevlje upravo sadrži više omega 6, koji se ponašaju kao energetske rezerve za
zrnevlje koje se razvija u zemlji. Činjenica je da su omega 6 hemijski mnogo
stabilnije, samim tim i ne čudi podatak da oko 60-90% proizvedene hrane na
svetskom nivou upravo dolazi iz zrnevlja i semena.
Skoro
sve što se prodaje u kutiji dolazi iz nekog zrna. Prelivi za salate, ulja za
kuvanje, puter od kikirikija, različite grickalice, prepuni su omega 6.
Zrnevlje
je toliko jeftino i profitabilno da ga koristimo i u ishrani životinja koje
jedemo. Stoka bi normalno najčešće jela travu u prirodi, ali na farmama najviše
jedu upravo razno zrnevlje, kako bi dobijala na masi. Ne samo da im ovaj način
ishrane narušava zdravlje, već im menja i njihov kiselinski profil, pa upravo
postaju prave omega 6 bombe.
Čak
i riba koju inače koristimo za unos omega 3, uzgaja se i hrani na smesama koje
se uglavnom prave od soje, što se takođe negativno odražava na njihovu
hranljivost. Slično je i sa kokoškama, kljukaju se kojekakvim smesama, umesto
da jedu travu i insekte. Imajući ovo u vidu jasno je zašto su naše dijete
uglavnom prepune omega 6.
Danas
skoro nijedan od navedenih izvora ne sadrži značajnije količine omega 3 masnih
kiselina.
Dakle,
imajući u vidu vezu između zarade i načina uzgoja stoke i povrća, jasno nam je
zašto je razmera između omega 6 i omega 3 danas tako poremećena. Danas je
razmera u korist omega 6 10, 20, pa čak i 25:1, a trebalo bi da bude 3:1.
Naravno, mi smo ono što jedemo, tako da ni situacija u našem telu ne može biti
mnogo drugačija od stanja u telu životinje i tkivu biljke koje unosimo u našoj
ishrani.
Tokom
sedamdesetih godina ljudi su počeli da veruju da su masti veoma štetne po
zdravlje, te počeli da izbegavaju zasićene masnoće iz životinjskih izvora i sve
više u ishranu unosili zrnevlje i seme. Problem je bio, bar u to vreme, što su
upravo životinjski izvori sadržali značajnije količine omega 3, dok zrnevlje
nije. Slično tome, ljudi su prešli sa putera na margarin, koji je prebogat
omega 6 i trans-masnim kiselinama, koje su same po sebi veoma štetne. Ukoliko
je neko iz prethodnih generacija preminuo usled kardiovaskularnih bolesti ili
šloga, vrlo verovatno je upravo ova promena u ishrani imala određeni uticaj.
Omega
6 su gradivni blokovi jedne grupe hemijskih formula koji itekako promovišu
upalne procese u telu. Upala se dovodi u vezi sa najopasnijim i
najrasprostranjenijim bolestima današnjice, kao što su srčana oboljenja,
kancer, moždani udar, alchajmerova bolest itd. Dalje, upala se takođe dovodi u
vezu i sa gojaznošću i sa lošom insulinskom rezistencijom.
Mnogi
eksperti danas veruju da ogromne svote novca koje danas trošimo na
antiinflamantorne lekove je upravo
posledica prevelike koncentracije omega 6 u našoj ishrani. Omega 3, sa druge
strane, imaju potpuno suprotnu ulogu, poništavajući štetne efekte omega 6.
Dalje, čine ćelije osetljivije na insulin, uvećavajući propustljivost ćelijske
membrane, što ne samo da ubrzava i metabolizam, već nas preventivno štiti i od
gojaznosti.
Na
osnovu svega, jasno je da bi se čovečanstvo preporodilo, ukoliko bismo uspeli
da razmeru između omega 6 i omega 3 u
našoj ishrani dovedemo na odnos 3:1, baš onako kako je priroda zamislila.
Upravo to je razlog zašto bismo trebali uzimati kapsule sa ribljim uljem na
ispravan način.
Odnos između omega 3 i
omega 6
Kao
što smo posebno naglasili, izgleda da se omega 3 i omega 6 bukvalno bore za
prevlast u ćelijskoj membrani, što znači da nije samo dovoljno da uzmemo pilulu
ribljeg ulja i mislimo da će sve biti u redu. Moramo imati u vidu da znatno
veće prisustvo omega 6 u telu će se truditi da istisne iz konkurencije
postojeće omega 3 koncetracije. Dakle, ako želite da izvučete maksimum iz vaše
omega 3 suplementacije neophodno je da uzmete u obzir i unos omega 6!
Kako popraviti situaciju
1.
Definitivno je potrebno poboljšati koncentraciju omega 3 kroz
kvalitetno riblje ulje. Izbegavajte one izvore za koje vam je poznato da se
dobijaju iz semena ili zrnevlja, imajući u vidu jaku koncentraciju omega 6.
Izbegavajte suncokretovo, sojino, kukuruzovo ulje pri kuvanju, te umesto toga
koristite maslinovo ulje.
Izbegavajte unos hrane pržene na ulju, posebno u
restoranima, jer se vrlo verovatno prže u ulju bogatom omega 6. Potrudite se da
konzumirate organsku govedinu, za koju možete biti sigurni da je bila hranjena
travom.
2.
Ne zaboravite da je u ovom problemu najbitnija razmera između omega 3 i omega 6. Ako unosite više omega 6,
pojačajte i unos omega 3.
3.
Jedite zelene delove biljaka kada god možete.
4.
Kada radite testove kod lekara, odradite i analizu krvi, kako biste
saznali trenutno stanje i razmeru omega 6 i omega 3 u vašem telu.
Izvor:
tnation.com
www.ogistra-nutrition-shop.com