SPORTSKA SUPLEMENTACIJA KAO ELEMENT USAVRŠAVANJA SPORTISTA
Trenažni aduti
Jedna
od vrlo čestih kritika koja se upućuje mogućnosti upotrebe dijetetskih
suplemenata od strane sportista jeste ta da „...daju sportistima mogućnost da
ostvare prednost u odnosu na druge sportiste“. Pa, zar to nije poenta? Zar nije
poenta sportskog takmičenja biti pobednik u nečemu? A zar nije poenta priprema
i treniranja ostvariti takmičarsku
prednost u odnosu na druge? Mnogi pokušavaju da stvore neku objektivnu
„fer-plej“ atmosferu među sportistima tako što bi se oni potpuno ravnopravno i
izjednačeno nadmetali. Ali, to jednostavno nije održivo. Svakome je cilj da
pobedi, stoga se i često angažuju najbolji treneri, nutricionisti i drugi.
Dakle, bez previše filozofiranja, sportsk
i dijetetski suplementi jesu samo jedan od veoma dobrih aduta koji pojedincu
može pomoći da bude bolji, u smislu ostvarivanja boljih rezultata.
CHO hidrolizovani protein
Protein
hidrolizat se izdvaja iz celog lanca proteina (na primer whey, ili kazein) i u
suštini se sastoji od manjih peptida (di i tripeptida) i aminokiselina nakon
hidrolize celog proteina. Hidrolizovane forme izgleda da daju veoma dobre
rezultate, a prema nekim istraživanjima čak
i bolje u poređenju sa celim proteinima. U jednoj studiji ispitivano je na
koji način kombinacija hidrata i hidrolizovanog proteina utiče na telesnu
kompoziciju ispitanika, kao i sintezu proteina prilikom kombinovanih protokola
za fizičku kondiciju i težinskih treninga. Takođe, parametri su mereni i u
periodima nakon treninga.
20
zdravih muškaraca su učestvovali u studiji u večernjim satima svakog dana, a
nakon unapred određenog režima ishrane tog dana. Uveče bi ispitanici izvodili
dvočasovni trening tokom kojih su unosili šejkove: 0.15g/kg hidrata i 0.15g/kg
hidrolizovanog proteina svakog sata treninga. Druga grupa je unosila samo vodu
tokom treninga. Za vežbača teškog oko 90 kilograma, ovi šejkovi bi sadržali oko
13,6g hidrata i isto toliko hidrolizovanog proteina. Ispitanici prve grupe bi
nakon treninga uzimali još dva dodatna šejka u fazi oporavka a noć bi prenoćili
pod nadzorom istraživača kako bi se parametri što preciznije merili.
Tokom
treninga, sinteza proteina se uvećavala 29-48%. Tokom noći, sinteza proteina u
grupi koja je unosila šejkova bila je za oko 19% izraženija u poređenju sa
rezultatima u grupi ispitanika koji su uzimali samo vodu. Ipak, istraživači su
zapazili da se frekvencija sinteze proteina nije menjala tokom 9 sati odmora
tokom noći u obe grupe, tj. proces se
odvijao skoro ujednačeno sve vreme (iako
je naravno sinteza proteina bila izraženija u prvoj grupi).
Istraživači
su zaključili da čak i u fazi mirovanja kombinacija hidrata i proteina promoviše sintezu proteina.
Takođe, čak i u slučaju optimalne sportske ishrane (obe grupe ispitanika su pre
treninga imale identičan režim ishrane) pomenuta kombinacija u vidu
suplementacije dala je pozitivne posledice u vidu izraženije sinteze proteina,
ali izgleda da nema uticaja na frekvenciju ovog procesa.
Ono
što bi trebalo da zapamtimo iz ove studije jeste da unos hidrata i proteina
stvara anaboličko okruženje u organizmu, čak i kada je pojedinac dobro
uhranjen. Dalje, razmera 50-50 u kombinaciji suplementacije hidrata i proteina
izgleda da daje sasvim dobre rezultate. Na kraju, anaboličko okruženje izazvano
na ovaj način ostaje skoro ujednačeno tokom perioda od 9 sati.
Možda
bi se drugačiji rezultati dobili kada bi poslednji dnevni obrok sadržao
sporovareće proteine.
Druga
studija ispitivala je efekte uzimanja proteina i/ili hidrata na sintezu
proteina tokom težinskog treninga. Deset zdravih muškaraca je učestvovalo u dva
eksperimenta u okviru kojih su uzimali ili hidrate, ili hidrate i proteine (u
formi šejka u oba slučaja), tokom dvočasovnog težinskog treninga. Ispitanici su
dobijali šejkove pre treninga i tokom svakih 15 minuta tokom vežbanja, ukupno
oko 13,5g hidrata sa ili bez proteina (ista doza proteina) za one koji su
težili oko 90 kilograma.
Konzumacija proteina tokom treninga umanjila je
razgradnju proteina za oko 8,4% u odnosu na ispitanike koji su unosili samo
hidrate u šejkovima. Takođe, unos proteina pojačao je povećao oksidaciju
proteina i brzinu sinteze za 77, odnosno 33%. Dakle, čak i pri stanju sitosti organizma unos proteina kroz suplementaciju
stimuliše sintezu proteina u telu i skeletnim mišićima. Znatno izraženije
nego što se to postiže isključivim unosom hidrata.
Naporan
težinski trening, posebno ako vežbač stavlja akcenat na negativne kontrakcije,
uzrokuje oštećenja mišićnog tkiva, što dalje uzrokuje degradaciju proteinskih
struktura u radnim mišićima. Ovo dalje može uzrokovati umanjene performanse pri
radu, zatim aktivaciju intramuskularnih enzima i upalnih procesa u mišićima.
Ali, ako bi vežbač mogao da se brže i
bolje oporavlja, to znači da je u mogućnost da se pre vrati u teretanu na
novi trening, svež i pun energije. Primera radi, unos kvalitetnog mleka koje je
bogato i hidratima i proteinima, može umanjiti degradaciju mišićnog tkiva i/ili
uvećati sintezu proteina koja bi u svakom slučaju umanjila potonje negativne
posledice napornog težinskog treninga.
U
jednoj studiji muški ispitanici su bili podeljeni u četiri grupe. U jednoj su
uzimali vodu, u drugoj sportsko piće bogato hidratima i proteinima, u trećoj
šejk na bazi mleka koji je takođe bogat hidratima i proteinima, a u četvrtoj su
ispitanici uzimali samo mleko. Na osnovu rezultata merenih parametara,
istraživači su zaključili da su indikatori oštećenja mišićnih vlakana bili znatno niži u grupama koje su uzimale ili
mleko ili šejk na bazi mleka u periodu od 48 sati nakon izvedenog težinskog
treninga. Ovo vodi zaključku da unos mleka ili suplementacije bazirane na
mleku može poboljšati oporavak nakon treninga, odnosno brže „popraviti“ mišićna
tkiva i mišićne funkcije.
Kineska šljiva/japanska
kajsija
U
jednoj studiji izvedenoj na životinjama istraživači su ispitivali uticaj
ekstrakta ove voćke na oporavak životinja nakon umarajućih vežbi. Jedna grupa
životinja imala je uređeni protokol ishrane, dok su ostale grupe uz isti režim ishrane
dobijale i suplementaciju od 0,15%, zatim 0,3%, 0,9% ekstrakta ove voćke tokom
četiri nedelje. Tokom pete nedelje sve životinje su prošle novi „trening“. Na
kraju su istraživači zaključili da suplementacija ekstraktom ove voćke umanjuje prisustno laktatne kiseline u
radnim mišićima, a da uvećavanje doze ekstrakta proporcionalno dodatno smanjuje
prisustvo laktata (najmanje laktatne kiseline bilo je u mišićima grupe koja
je dobijala najveću koncentraciju ekstrakta-0,15%). Ekstrakt voćke značajno redukuje aktivnosti laktat
dehidrogenaze i uvećava aktivnosti citrat sintaze u skeletnim mišićima,
neposredno nakon odrađenih vežbi.
Šta
bi ovo moglo značiti za vežbače? Otprilike, da ekstrakt ove voćke može
poboljšati performanse tokom rada, kao i oporavak nakon treninga,
najverovatnije preko uvećavanja aerobnog kapaciteta skeletnih mišića, a takođe
istraživači smatraju da može imati uticaja i na uvećano sagorevanje telesne
masnoće tokom treninga.
Artičoka i kokinija indika
U
jednoj studiji učestvovali su veslači poljskog veslačkog tima podeljeni u dve
grupe, ukupno 22 ispitanika. Jedna grupa dobijala je doze od 400mg ekstrakta
lista artičoke tri puta dnevno, tokom 5 nedelja, druga grupa dobijala je
placebo. Na početku i na kraju studije svi ispitanici su izvodili test
opterećenja na veslačkom ergometru. Istraživači su primarno posmatrali kako
jaka koncentracija antioksidanasa u ovom ekstraktu utiče na veslače i njihov
rad. Saznali su da je grupa koja je uzimala ekstrakt ostvarila veoma visoke
vrednosti ukupnog antioksidativnog kapaciteta u krvnoj plazmi.
Druga
biljka, kokinija indika tradicionalno se koristi u Indiji za lečenje
dijabetesa. Ipak, za sada ne postoji mnogo kontrolisanih studija o dejstvima
ove biljke na sportske performanse. Možemo se zapitati šta bi se moglo desiti
pri kombinaciji ekstrakta ove biljke, hidrata i aminokiselina? Posebno, ako za
sada sigurno znamo da ekstrakt ove biljke ima prilično jak hipoglikemijski
potencijal, koji dolazi do izražaja upravo kod pacijenata obolelih od
dijabetesa.
U
nedavno objavljenoj studiji, sportska asocijacija ISSN iznela je naučna
stanovišta u vezi sa tajmingom unosa
nutrijenata.
Važno
je istaći da je planiranje dnevnih obroka važna strategija koju svaki
ozbiljniji sportista mora da ima. U objavljenoj studiji najznačajnije teze bi
bile:
1)
Unos hidrata sa ili bez proteina tokom težinskog treninga uvećava
prisustvo glikogena u mišićima, smanjuje oštećenja tkiva i promoviše izraženije
adaptacije na trening u fazi odmora. Ovo se dešava i pri akutnoj (pojedinačnoj)
konzumaciji ovih nutrijenata, a posebno pri prolongiranom unosu tokom vremena.
2)
Unos aminokiselina, primarno esencijalnih AK, u periodu nakon
treninga (najviše do 3 sata nakon treninga) dokazano pojačava sintezu proteina
u mišićima, a dodatni unos hidrata ove procese korelativno pojačava. Takođe,
kombinacija unosa hidrata i proteina daje najoptimalnije
rezultate.
3)
Tokom prolongiranog izvođenja težinskih treninga, izgleda da
variranje nutrijenata koji se unose u periodu oko treninga, kao i variranje
doza ovih nutrijenata daje bolje rezultate, terajući tako telo da se
intenzivnije adaptira.
4)
Dodavanje kreatina (0,1g po kilogramu dnevno) u kombinaciji sa
suplementacijom hidratima i proteinima može dodatno promovisati anaboličko
okruženje u organizmu indukovano težinskim treningom.
Izvor:
musculardevelopment.com